Общественият съвет на ЦИК със съвети за честност при балотажа

ОFFNews 29 октомври 2015 в 21:19 3030 3

Общественият съвет към ЦИК изпрати обръщение към медиите относно подобряването на прозрачността и честността на изборния процес, предстоящ на първи ноемри.

Общественият съвет е консултативен орган към Централната избирателна комисия, с основна цел да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. Като постоянно действащ орган, между изборите Обществения съвет анализира всички аспекти на изборния процес, предоставя експертни становища и активно участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики.

Ето и съветите, които те дават:

Избирателни списъци

При гласуване с една и при гласуване с три бюлетини в списъка се полага един подпис и при нужда от проверка не може да се устави откъде идва разликата между броя гласували и намерените в избирателната кутия бюлетини. И на 1 ноември ще има населени места със съвместяване на избори.

В тази връзка предлагаме в избирателния списък да се полагат толкова подписа, след подаване на гласа, колкото бюлетини са получени. И след „изчистване“ на списъците все още има индикации за организирани групи гласоподаватели. Отправяме апел към МВР и прокуратурата за продължаване на акцията срещу всички форми на купен и корпоративен вот.

Бюлетини

Бюлетините са с най-добра защита, отпечатвани, транспортирани и съхранявани като ценни книжа. Разбирането от членове на СИК на значимостта на тези защити не винаги е на съответното ниво. В секции в различни региони на страната са констатирани съществени нарушения на процедурата на гласуване– предварително откъсване и разпластяване на бюлетините, откъсване на контролния номер на бюлетините без сравнение с номерата на кочана, подаване на бюлетини предварително подпечатани с два печата. Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите за боравене с бюлетините.

Техника и консумативи в СИК

Проблемите с техниката в СИК са масово явление: неработеща копирна техника, липса на тонер или недостатъчно количество. Отправяме апел към общинските администрации за техническо осигуряване на секциите.

Жалби и сигнали до ОИК

Липсва общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали. Липсва отговор на много подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи. Отправяме апел към ЦИК да разпореди на ОИК да спазват стриктно правилата на ИК за работа с жалбите.

Продължителност на изборния ден

Въпреки ограничението на ИК, наблюдавани са случаи когато големи групи хора се появяват за гласуване малко преди затваряне. Това води до удължаване на изборния ден и след 20 часа. Бяха констатирани СИК-и, в които изборният ден приключи между 21.30 и 22.00 часа. Настояваме ОИК-и и СИК-и да спазват стриктно разпоредбите на ИК и да не допускат гласуване след 20.00 часа.

Недействителни бюлетини

Изключително висок остава броя на недействителните бюлетини – около 400.000 Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите към СИК: да не дават бюлетини за избори, за които избирателите изрично са изразили нежелание да гласуват в случаите на произвеждане на повече от един избор.

Изборите бяха много тежки, най-сложните провеждани до сега. Много и различни фактори доведоха до проблеми при отчитане на преференциите и предаване на протоколите. Цялостен анализ след приключване на изборите, след втория тур, което е ситуацията в по-голяма част от страната, ще подпомогне решения, които да не допускат в бъдеще наблюдаваните проблеми. В този момент стоварването на отговорността върху единични институции и лица не допринася за разбиране на сложната взаимна обвъраност на законодателство и институции, но създава усещене за липса на механизми за управление и води до девалвиране на доверието в институциите и провеждането на изборния процес. Всички членове на СИК, ОИК и ЦИК, всички служители на министерства и ведомства, които съвестно си свършиха работата преди и през дългия изборен ден и още по-дългия процес на предаване на протоколи, валидираха избора на всички нас. Сега се надяваме втория тур да бъде по-лек за изпълнение, въпреки, че е много по-тежък поради изключително кратките срокове.

За контакт с организациите, участвали в обсъждането: 

- Европейско общество а защита на човешките права – България, Румяна Дечева, Председател ОС, [email protected];
- Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, Даниел Стоянов, [email protected];
- Интитут за развитие на публичната среда, Антоанета Цонева;
- Българско сдружение за честни избори и граждански права, Дончо Пачиков, [email protected];
- Институт за модерна политика, Емилия Друмева, [email protected];
- Гражданска инициатива за свободни и демократични избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!