Алфа рисърч: Цачева води със 7,9 на сто пред Радев, Каракачанов трети

OFFNews 17 октомври 2016 в 12:55 20943 25

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева води пред опонента си, подкрепен от БСП, Румен Радев със 7,9 на сто. 

Това показват данни от национално проучване на Алфа Рисърч, проведено на старта на кампанията за Президент и Национален референдум. Според цифрите с около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните. Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване, или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души.

С най-висока мобилизация за момента се открояват привържениците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание и респективно, електорален резерв, е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт, твърдят социолозите. 

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, с голяма вероятност – между кандидата на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева и на подкрепения от БСП Румен Радев. Сред твърдо решилите да гласуват (което дават относително най-точна представа за разпределението на гласовете в урните) Цачева стартира с електорална преднина пред Радев от 7.9% (29.3% срещу 21.4%).

На трета позиция се очертава Кр.Каракачанов – 8.7% от гласуващите, следван от И.Калфин – 6.8%. Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Т.Трайков (5%), Т.Дончева (4.5%), В.Марешки (3.3%). Традиционният участник в избори Ж.Ганчев и излезлият от НФСБ В.Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер П.Орешарски. 

Освен оспорваният балотаж, предстоящите избори имат още един силен залог – бъдещата управленска формула, което стана особено ясно през последните няколко дни. Предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подкрепата, която ще получи всеки кандидат на първия тур на изборите, ще бъде индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно – за мястото им в бъдеща политическа конфигурация.

Към началото на кампанията, когато още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване, опцията „не подкрепям никого” събира почти 11% от решилите да участват във вота. Делът й не е достатъчен, за да предизвика значим ефект върху резултата от първи тур, но и не означава, че трябва да се подценява заблуждаващият й ефект върху избирателите. Колкото повече хора изберат да гласуват срещу всички, толкова по-висок процент автоматично ще получат водещите кандидати. Профилът на ориентиралите се към „не подкрепям никого” избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Проучването сочи, че най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите оказва електоралната тежест на партиите, които ги издигат. Относително най-силен мажоритарен ефект имат кандидатите на малките партии - И.Калфин и Т.Дончева. Те удвояват резултата на собствените си политически сили, но засега достигат около 5% -6%, които кампанията може да увеличи. Двете формации в дясно се движат стриктно в рамките на собствените си избиратели. Ц.Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии. Сътресенията в РБ и проблемните им електорални позиции ограничават началната подкрепа за Т.Трайков.

За разлика от ситуацията в дясно, в ляво-националистическия спектър е налице много голям обмен на избиратели. Около две трети от гласовете на БСП отиват за Р.Радев, но останалите – към И.Калфин, Т.Дончева, К.Каракачанов. Аналогична е ситуацията при „патриотите”, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър. 

Точно тази взаимната приемливост на кандидатите и същевременно - близост на избирателите от ляво-националистическия спектър - създава предпоставки за драматичен втори тур. На него Ц. Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите И.Калфин, К.Каракачанов, Т.Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Р.Радев. Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „не подкрепят никого”. 

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

25

синя сова

17.10 2016 в 22:00

№ 25-Къде успя да намериш толкова оптимизъм?Защо не се поинтересуваш как се представят Трайчо Трайков и Ген.Съби Събев?Държат се достойно,компетентни са,и най важното знаят в пълнота всички възможности на президентските правомощия и със сигурност ще ги използват!А гербарската баба цоцолана ,морския адмирал и цв.цв. ходят да разправят из цяла България за санирането,за повече пари за общините с гербарски кметове и други такива простотии ,които нямат общо с президентската институция и с правомощията на президента...

11610

24

Prologue

17.10 2016 в 18:12

Голям праз кой ще спечели изборите, според която и да е агенция. При положение, че няма нито една адекватна кандидатура за президент за чий точно се възмущавате? Че с единият кандидат ще се изложим по-малко отколкото с другия ли? Излагаме се без значение малко или много, ИЗЛАГАМЕ СЕ, точно както и ония глупави американци с техните две пионки...
Зад всичките тези боклуци седят интереси, както и да ги въртим нещата кой за кой гласувал, не гласувал, възмутил, все тая. Едно и също нещо се случва през няколко години и не може да ни зацепи смотания мозък, че така нищо не постигаме, освен злобата между нас, която расте с всяка изминала година докато се самоизядем!

17156

23

aviatora

17.10 2016 в 17:09

Няма нормален, който да гласува за това недоразумение и още повече кандидат за президент, Цецка Цачева.

10952

21

Мойри

17.10 2016 в 15:38

Значи 31 на 32, а ние от ДПС все още не знаем за кого да гласуваме. Това звучи като обявяване на началото на търг с наддавания.

10538

20

Black Hex

17.10 2016 в 15:15

Коментар за жълтата триколка:
"Той трайчо за това тръгна с триколка знае че на нея може да си събере всичките симпатизанти"
#porca miseria euroatlanticheska

63994

19

Red or Dead

17.10 2016 в 14:23



Е как.....ми има ли по-правилен цвят от.....ЖЪЛТИЯ..:))))))

17898

18

кикимора

17.10 2016 в 14:21

Е що колелото не е розаво?

63994

17

Red or Dead

17.10 2016 в 14:19

““““““.....Red, откъде ги вадиш тези фотки?.......““““““


ХИХИХИХИИ...ми и аз като Браян Адамс съм фотолюбител, много си приличаме с него(с Браян имам предвид:)) .....освен прилични гласови данни и любов към фотографията, а изборът на “умните и красивите“ винаги е толкова.....умилителен.......:))))))

Просто снимките сами си стават........

10538

16

Black Hex

17.10 2016 в 14:19

Нашият гъз е нашето знаме здраво се изложи,нямали министри в кабинета, а Пепи белото какъв е бе, "брадър Дик"?


Еми той е "десебар напук!" Устава на де-се-йбе е библия за всеки правоверен десебар. Член току така не може да бъде изключван. Още повече, когато стриктно си плаща членския внос с намаление!
Зема отида и аз да са запиша в сектата. Да видим после ше моят ли ме изключат като вдигна плакат "Давай роско-о-о-оооо!"