Медиана: Цачева първа на 6 ноември, може да загуби на балотажа

OFFNews 11 октомври 2016 в 16:00 13735 6

Между половин милион и 700 хиляди нови избиратели ще гласуват на 6 ноември, заради въведения задължителен вот. На премиера Бойко Борисов няма да му се наложи да подава оставка на 6 ноември, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение на втория тур на президентските избори. 

Това показват данните на агенция "Медиана". Според агенцията на Кольо Колев кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще има най-висок резултат на първия тур - с над 7 на сто повече от номинирания от БСП Румен Радев. 

Цачева и консолидирала избирателите на ГЕРБ и това до голяма степен й гарантира първото място. Големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ), твърдят от Медиана. Има сериозна възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“, коментира от агенцията. Очакваната повишена избирателна активност заради въведеното задължително гласуване ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на БСП. Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“. 

На трета позиция (с 10 %) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур. Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ). 

Избирателите на ДПС обаче все още не са обявили кого ще подкрепят, а новите избиратели - традиционно негласуващите, са 13% от всички гласоподователи у нас, обясняват от Медиана. Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се „люшнат“ в последния момент и да се консолидират, да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха. Засега подобна консолидация на тези „нови“ гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава. Но изненадите са повече от възможни!

Така освен референдума „за“ и „против“ задължителното гласуване ще можем да видим директно резултатите от въвеждането на такава норма. И мнозина могат да бъдат силно изненадани от резултата.      

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 8 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

„Медиана” носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване. Тази информация се предоставя въз основа чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс и съгласно него медиите, които се позовават на данни от това проучване са длъжни да я оповестят. 

„АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?” 

% от всички

 

ОКТОМВРИ 2016

ГЕРБ

27.4

БСП –ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

18.0

ДПС

7.5

ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ

7.5

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК

4.5

АБВ

2.9

„АТАКА”

2.8

ДВИЖЕНИЕ 21 (Т. ДОНЧЕВА)

2.8

ГЛАС НАРОДЕН (СВЕТЛЬО ВИТКОВ)

1.1

ДОСТ

0.1

български демократичен център

0.1

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ

0.9

НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ

24.4

 

100 %

 

„АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС, СЕГА - ЗА КОГО ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ?” 

 

Към 10 октомври 2016

% от всички

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

25.4

РУМЕН РАДЕВ

18.0

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

9.9

ИВАЙЛО КАЛФИН

6.1

ТАТЯНА ДОНЧЕВА

4.8

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

4.2

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

3.2

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

1.3

ЖОРЖ ГАНЧЕВ

0.6

ЗА ДРУГ*

2.1

ЩЕ ОТБЕЛЕЖАт „не подкрепям никого”, ЩЕ ПУСНАт ПРАЗНА БЮЛЕТИНА

11.0

няма да гласуват

13.4

 

100 %

  Вие лично ще отидете ли да гласувате НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?”

 

% от всички

 

ОКТОМВРИ 2016

Да, категорично

58.3

ПО-вероятно ще гласувам

24.0

По вероятно няма да гласувам

9.4

Не, КАТЕГОРИЧНО

8.4

 

100 %

Щяхте ли да отидете, Ако гласуването не беше задължително?”

 

 

ОКТОМВРИ 2016

% от заявилите, че ще гласуват

 

Да, пак щях да гласувам

80.4

Не, ВЕРОЯТНО нямаше да гласувам

19.6

 

100 %

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

5

синя сова

11.10 2016 в 21:50

Аз си имам мое лично изследване:1-Трайчо Трайков 2-Румен Радев 3.Красимир Каракачанов 4-Ивайло Калфин 5-баба цоцолана (и това й е много!)