Галъп: Радев бие Цачева на втори тур, Каракачанов говори с гласа на народа

OFFNews 14 октомври 2016 в 10:51 15119 33

Ако ДПС подкрепи Пламен Орешарски, кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще спечели балотаж срещу опонента си, подкрепен от БСП, Румен Радев. Застанат ли зад генерала гласоподавателите на движението, той ще е следващият държавен глава. 

Това показва национално проучване на Галъп, проведено между 4 и 12 октомври. 

Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи, като към настоящия момент се очертава балотаж. На второ място е Румен Радев с 15,1% от всички имащи право на глас. 

Следва Красимир Каракачанов получава 7,2%. Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. 

Предстои да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков. Вотът за Марешки би могъл да носи изненади. 

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина.

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока. 

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент - разликата е минимална, уточняват от Галъп. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир. 

Данните са на база национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.Един процент от извадката отговаря на 56 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

31

синя сова

14.10 2016 в 19:27

Чета го този "галъп" и си мисля: И така ще има шоу,поне да има и изненади :)

10538

24

Black Hex

14.10 2016 в 16:05

Само да ти кажа, мила трансексуалке, че проблемът отново опира до ниска плътност на шамандурата ти, която от време на време боядисваш и гримирГаш.
"Тудa - сюдa - oбратнo, тeбe и мнe приятнo!"

е

детска гатанка с отговор: "Люлка"!
ПОШЛЫЙ НЕ ТОТ КТО СКАЗАЛ, А ТОТ КТО ПОДУМАЛ!
Не аз съм циничен. ти си... вече би трябвало да си знаеш.
Изключвам те от полезрението си за неопределено време... Което пък от своя страна съвсем не означава "до сутрешната ерекция", че пак ше се обидиш.
Айде. Лека и доходна.



 
X

Да помогнем на украинските деца!