Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ако нямаме подкрепа, да си избират отново Орешарски, заяви Цачева

OFFNews 08 ноември 2016 в 08:02 13952 35

Ако нямаме подкрепа, да си избират отново Орешарски, заяви Цачева

Това, че ГЕРБ е възможно, така както се случи на първия тур, да не сме с тази чувствителна разлика, която наистина очаквахме - не мога да си кривя душата, означава едно: че ние не срещаме широката подкрепа на избирателите. Ако това е така - нека да си избират отново Орешарски, нека да върнем държавата там, където бяхме преди две години, международна изолация, спрени еврофондове, всичко онова, което знаем. Съсипана банкова система.

Това каза в интервю за Нова тв кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя поясни, че зад опонента ѝ Румен Радев стоят БСП и ДПС, които ще го изоставят, както са направили с Пламен Орешарски. По думите ѝ още на първи тур е имало "преливане" на гласове от ДПС към Румен Радев. "Категорично никакво съмнение нямам. Двете политически сили седят заедно, те играят в една плоскост", допълни Цачева. 

Тя е категорична, че преди 1989 г. и след това, няма друг политически лидер, освен Бойко Борисов, който да носи отговорността за това, което се случва в държавата. Тя коментира твърденията му за оставка след първи тур, които по-късно се промениха в оставка след балотажа:  "Това е решение на отговорен политически лидер. Единственият. Никой друг освен него не даде ясна заявка: това са правилата, по които аз управлявам с мнозинството, с нашите партньори от РБ и мнозинството, което ни подкрепя в парламента. Ако аз нямам гаранция, че не мога да продължа тази успешна политика, защото го признават. Обикновените хора го признават, че това, което прави ГЕРБ не е само за членовете и симпатизантите на ГЕРБ. И в този смисъл, единственият, който постъпи достойно се казва Бойко Борисов", допълни тя. 

"Това, което не ми е ясно, г-н Радев дава ли си сметка, че така, както БСП тръгна с г-н Орешарски след това го изостави и след това две години по-късно той е кандидат на друга политическа сила и е много възможно по същия начин той да бъде изоставен?", попита тя. Цачева каза, че се отнася с уважение към Радев, защото "той дори не е наясно с какви средства се финансира неговата кампания" и ако е почтен и отговорен би трябвало да се поинтересува.

Цачева обясни ниската избирателна активност с факта, че голяма част от активните граждани не са излезли да гласуват.

Цачева обясни, че е срещнала упреци от предизборния си щаб, че води позитивна и толерантна кампания. „Ако считате, че е загуба това да говориш истината, а не популискти да се отправяш с послания, които гъделичкат сетивата, но те са нереалистични... Не бих си позволила по подобен начин, неотговорно към избирателите", поясни тя.

Тя даде пример с това, как от предизборния щаб на Румен Радев се е говорило за манипулации в нощта на изборите. „Нещо от това да се случи? Защо не дойдоха да кажат колко добре са организирани изборите, резултатите се отчитат в срок? Защото не им изнася“, обясни Цачева.

Тя е категорична, че президентът трябва да търси гласовете на всички български граждани. Тя поясни, че не е участвала в личностни нападки, защото си е дала сметка, че скоро ще бъде президент на всички българи и не може да отвръща по същия начин. "Няма да го направя и в оставащото време до балотажа", допълни Цачева. 

По въпроса с проблемите в съдебната система тя обясни, че е по-наясно от Радев по темата. "Виждате ли друг кандидат, а вече сме само двама, които отиваме към финал, който да е по-наясно от мен с проблемите в съдебната система, който до момента с фактическите си действия да е правил повече от това за реформиране на тази система?", попита тя водещите и припомни: "Аз съм готова като президент, единственото правомощие, което имам, е да внеса законопроект за изменение на Конституцията. И ще търся докрай... В частта за съдебната власт, онова което до момента остана като неразрешен проблем. Например намаляване на квотата на парламента във Висшия съдебен съвет", поясни тя. По думите ѝ първоначално тези промени в Конституцията, анонсирани като съдебна реформа, не са минали, защото било формирано "друго мнозинство". Сега обаче тя е готово отново да внесе подобни промени - ограничаване правомощията на прокуратурата при разпределението на квотата от парламента. "Като президент, аз ще имам достатъчно правомощия отново  да поставя този въпрос, защото за мен е много по-важно не да абдикираш, както направи един лидер, няма да го спомена, не знам и дали е лидер и на какво е лидер - най-лесно е да си хвърлиш оставката, да абдикираш и да не участваш в онези бавни стъпки, които сме длъжни да извървим. Защото обществото ни има нужда от справедливост", каза тя.

Цачева е категорична, че настоящите избори са "избори на ценности", свързани с демократичните завоевания. Според нея другата алтернатива е "да приберем децата си, бизнесът да се изтегли от Европа, да се прибере тука, у нас, в България". 

Тя коментира изказването на Румен Радев, който заяви, че като генерал в държава член на НАТО, всеки ден е рискувал живота си. "По какъв начин всеки ден е рискувал живота си? Президентската институция на е място за героични пози, където се рискува животът. Президентската институция е място, където всеки ден се взимат решения. Човек, който цял живот професионално е изкарал, изпълнявайки заповеди или в последните му месеци и години той е издавал заповеди, той е човек който никога не е взел едно политическо решение, който не знае какво е да събереш на едно място три политически сили, които са с взаимноизключващи се идеи за бъдещето на България, такъв човек аз не мисля, че може да говори първо, отговорно, тъй като не познава политическата система и как функционира тя", обясни Цачева.

Тя упрекна Радев и в липса на решения, свързани с модернизацията на армията: "Какво означава да си... 25 години Българската армия не е модернизирана. И в момента, в който правителството на Борисов, българският парламент взима решение за модернизация на Българската армия, ако това е каузата на живота ти, ако там си най-силен, ако там си асът, остани докрай коректен към каузата си, остани и довърши модернизацията на Българската армия. Това ли е моментът да се пенсионираш, освен ако не си имал дълбоко назад във времето политически амбиции", каза Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

35

Новак

08.11 2016 в 15:18

А че е доста тъпа съмнение няма - резултатите от първи тур, гласуването за Референдума ясно показват, че болшинството българи иска смяна на тази политическа система. А тая крава сама се позиционира точно като част от тази система - не че не си е част и то доста дебела.
Мисля, че е сълбоко некомпетентна точно по въпросите на модернизацията на армията, а и не само там, за да коментира точно това.
Това бабе е толкова ошашавено, че май вече плещи каквото и падне само и само нещо да каже против опонента си.

20699

34

Новак

08.11 2016 в 15:11

WayOff или има някаква много вътрешна информация, за да коментира детайли от сорта на крадене на летателни часове или просто си е един пишман манипулатор. Към момента явен превес има второто.
Към момента ЦеЦа се държи точно като човек поставен да този мястото на Тиквун. На импровизираната пресконференция никой не я бръснеше за слива, в това число и Боко. Ако тази стане президент това ще е най-безличния държавен глава, който сме имали.
Ако беше поне малко умна щеше да казва какво тя ще направи, а не да плаши какво ще стане ако другият спечели. Аз не бих искал да ме ръководи човек, който прави това което му каже някаква Тиква. Като включим и визията - ако ще е тази, по-добре е държавният ни глава да няма глава.

14469

33

случайно прочетох

08.11 2016 в 13:59

Чесън, сериозно ли за Тетка?
Иди за гъби, моля!

77927

30

El Commandante

08.11 2016 в 13:16

Айде бе Йончефф, сериозно ти казвам, ше ти прата пет шишета от най-доброто от тва къде пиеш, само иди на пресконференция на тая кукумявка и задай простия въпрос:

"МОЛЯ ПОТВЪРДЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ РОБОТ!"

Тва ше е грандиозно човек...

29585

29

Izalina

08.11 2016 в 13:09

'It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt.'

Особено когато и на визия не можеш да разчиташ!
Единствените искрени гласове в полза на тая на балотажа май ще са само нейния и на wayOff

останалите гласуващи или си даваме сметка, че това е жива подигравка и търговия и вотът е кой-да-е-само-не-това, или са ибахти мазохистичните перверзници

и четвърт процент ѝ е много, докато не се научат поне да пишат "феновете" ѝ abroad - тогава половин би заслужила евентуално.

Орешарски?? беден ми е речникът за да коментирам казаното ...

"отговорен политически лидер. Единственият"

Спокойно не е Единственият. Ама и отговорен не е. Нямаме от тези животни.

Не нейно място не бих се върнала в парламента, ама то дебелокожо, не му пречи да му се подиграва цяла България.

Отврат. Да не задълбавам повече. Вижда му се краят.

77927

27

El Commandante

08.11 2016 в 12:53

"3. Цачева е много по-интелигентен"

Вчера ти казах че си ненормален, днес продължаваш да ми затвърждаваш мнението....
 
X

Подкастът на OFFNews