Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

'Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война' по Viasat History

Ирански и иракски войници, били се в най-дългия военен конфликт в Близкия Изток през 20-и век, разказват историите си

OFFNews 23 юли 2021 в 00:49 6646 0

Силна и завладяваща, поредицата „Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война“ по Viasat History в четири поредни нощи от 23:45 от 16 август изследва начина, по който протича войната в хода на осем дълги години на безпрецедентна жестокост и от двете страни на конфликта, както и зловредните последици, които остават за региона.

Потресаващи новооткрити архивни записи от фронтовите линии илюстрират свидетелските показания на най-различни участници от първа ръка. Даден е достъп до частни колекции от снимки, лични спомени на ирански и иракски войници, историци-експерти по темата и правителствени източници, включително американски такива.

Провокиран от съперничеството между деспота Саддам Хюсеин и религиозния фанатик Аятолах Хомейни, конфликтът прераства от блицкриг атака, от страна на Ирак, до тотална война, която заплашва да ескалира в глобална.

Септември 2020-а отбеляза 40-ата годишнина от началото на войната в момент, в който САЩ и Иран бяха в обтегнати отношения, Ирак – в хаос, а джихадистката идеология е по-силна от всякога. Така тази история се оказва актуална за Близкия Изток и днес.

Войници и от двете страни в най-дългия конвенционален конфликт на 20-и век разказват забележителните си истории за пръв път по телевизията.

Това е много брутална война. Деца-войници, някои от които на не повече от 8 години – са избивани безпричинно с хиляди, а химически оръжия с ужасяващи поражения са използвани и срещу войници, и срещи цивилни.

Цели градове са изравнени със земята, а вълни от човешка сила са отприщвани в мащаб, невиждан от Първата световна война насам. В крайна сметка над 2.5 млн. военни и цивилни са убити или ранени.

Когато избухва войната, Джими Картър води международния отговор, но Америка трябва да е предпазлива. Иран държи американски дипломати като заложници, а до скоро е бил техният „шериф“ в региона на Персийския залив. Намесата, обаче, е неизбежна; в рамките на дни от избухването на конфликта най-големите рафинерии в света са в пламъци.

След две години на ожесточени боеве изглежда сякаш Иран ще спечели, което би имало катастрофални последици за региона като цяло. Америка, вече с Роналд Рейгън на чело, се оказва все повече на страната на Саддам, като изпраща икономическа помощ и споделя разузнавателна информация.



В хода на конфликта ООН неколкократно се опитва да договори край на военните действия, но непрекъснато е парирана от Иран. Хомейни заявава, че няма да се спре, докато не му поднесат „главата на Саддам на тепсия“. Практиката на самоубийствените бомбени атентати се възхвалява от иранския режим именно в този конфликт.

Колкото повече се увеличават залозите, толкова по-ясно става, че Саддам няма да се спре пред нищо, за да се спаси и така той започва безразборно да бомбардира ирански градове и да обгазява дори собствени граждани.

Когато иранска мина избухва на бойния кораб USS Samuel B Roberts, убивайки десетима души, Америка отвръща със сила и така принуждава Хомейни неохотно да приеме примирие.

С участието на водещия изследовател по темата – френския историк Пиер Разу – тази документална поредица в четири части – от 16 август по Viasat History – за пръв път разкрива пълната история на Иранско-иракската война. Това е конфликт, който консолидира Ислямската революция и нейната външна политика, и предвещава нападението на Кувейт от страна на Саддам Хюсеин, което пък провокира три десетилетия хаос в региона.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.
Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!