Захариева: Европа ще излезе по-силна от кризата с коронавируса

Само за последния месец МВнР е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината

OFFNews Последна промяна на 20 април 2020 в 10:35 5708 7

Кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да си помагаме един на друг, да бъдем отзивчиви и солидарни, каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Със сигурност тази криза ще промени света, смята тя. По природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна, допълни Захариева.

Само за последния месец МВнР е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината. Вицепремиерът отново подчерта, че в тази безпрецедентна ситуация всеки сам носи отговорност за предприето пътуване, отговорност, както пред себе си, така и към близките и обществото. Ние не можем да спрем хората да търсят препитание в чужбина, но в същото време не можем и да им съдействаме, отбеляза Екатерина Захариева.

- Кризата с коронавируса накара много наши сънародници, които живеят в чужбина, да се завърнат у нас. Колко българи са се прибрали от началото на март досега и колко заявки има още за съдействие към МВнР от наши граждани, които са зад граница?

- За последния месец в условията на ограничителни мерки за пътуване не само в Европа, но по целия свят, Министерството на външните работи успя да организира най-голямата в историята ни мисия по репатриране на български граждани от чужбина. Помогнахме на 2300 наши сънародници да се върнат в родината - туристи и българи, работещи зад граница. Успяхме да мобилизираме целия си ресурс. Създадохме кризисен щаб и 24-часова гореща телефонна линия.

В тези усилия за щастие не бяхме сами - взаимно си помагахме с всички колеги и техните екипи от държавите-членки на ЕС. Още в първите дни създадохме обмен на информация за полетите, които всяка държава изпраща в трети страни да прибира свои граждани. Целта беше да запълним всички седалки в наличните самолети с граждани на ЕС.
Всички европейски държави ангажираха националните си превозвачи и други техни авиокомпании с полети по репатриране. Принципът е самите граждани да заплащат стойността на пътуването. Германия например ползваше "Луфтханза" и "Кондор", Австрия - Австрийските авиолинии, а ние - "България ер" и Би Ейч Ер. С полети, организирани от България, се прибраха наши сънародници и други граждани на европейски и съседни държави от Обединените арабски емирства, Испания, Италия, Кипър, Норвегия, Индия (два полета). Със самолети на партньори прибрахме наши сънародници туристи от всички континенти. Благодаря на всички мои служители за перфектната координация!

Успоредно с това все повече български граждани, дългосрочно пребиваващи в чужбина или такива, които са на сезонна работа, започнаха да търсят съдействието на МВнР, за да се завърнат в България. Така успяхме да приберем например група от 48 българи в Тирол, работещи в австрийската провинция. Организирахме превоз с автобус, като посолствата ни във Виена, Будапеща и Букурещ съдействаха за осигуряване на "зелен коридор". Посолствата ни в Тирана и Скопие съдействаха за "зелен коридор" за връщането от Албания на 14 български моряци на кораба "Стевия".

Към момента в задграничните ни представителства са се регистрирали 1126 български граждани, 392 души очакват да отпътуват към България. Броят им се променя всекидневно.

- Кои от тези случаи са били най-сложни за решаване?

Отговор: Всеки казус е сложен по свой начин, но безспорно най-важни и приоритетно разглеждаме хуманитарните случаи. Имахме такъв случай в Италия - български гражданин, който е посещавал болницата в Анкона за хемодиализа в очакване на трансплантация. Във връзка със ситуацията с коронавируса в Италия трансплантацията беше отменена. Съдействахме му с осигуряване на "зелен коридор" за влизане от Италия в Гърция с личния автомобил на търговския ни представител в Милано и придружаван от нейния съпруг. Сънародникът се прибра успешно у дома в град Шумен в началото на месеца.

Проблематично беше и пътуването на онкоболен български гражданин, на когото му се налагаше да проведе спешна химиотерапия в Истанбул. С наше съдействие и това на служителите на Гранична полиция на ГКПП - Малко Търново "Капитан Андреево" той беше допуснат на територията на Турция и се завърна в България след проведеното лечение.
В момента работим с турската страна, за да решим трайно проблема с допускането в Турция на наши сънародници, които се лекуват там. Знаем и се опитваме да помогнем на 65 български граждани и техни придружители, които независимо от наложените ограничителни мерки няма как да отменят животоспасяващо лечение в турски болници и трябва да заминат.

Съдействахме също на майка, чието дете се нуждае от спешно лечение в болница в Хамбург, специализирана за чернодробни трансплантации. Още едно детенце, което се лекуваше в Санкт Петербург, в момента е настанено заедно с родителите си в комплекса на българското посолство в Москва и изчакват организирането на полет за репатриране заедно с още 58 български граждани към България.

Един от най-интересните случаи е как с помощта на редица наши партньори успяхме да помогнем на глухоняма българка да се завърне от Израел у нас, като заради спрените полети се наложи да пътува с полет за Минск, оттам за Париж, и после за София. Посолството ни в Тел Авив успя да съдейства за почти двойно намаление на цената на билета.

- Някои европейски държави вече заявиха необходимост от сезонни работници. Може ли да се получи обратната тенденция - въпреки притесненията, някои българи да заминат за сезонна работа в чужбина и има ли такива запитвания към МВнР?

- COVID 19 се оказа и най-голямата заплаха за глобалната икономика след финансовата криза преди 12 години. Международният валутен фонд дори прогнозира, че световната икономика през 2020 г. ще се свие с 3 процента, което - ако стане така, ще бъде най-големият спад от Голямата депресия преди 100 години насам. Затова разбирам държавите, които се опитват да запазят стопанските си сектори в тези условия, особено селското стопанство. България сега е в същата позиция, както и например Австрия, Великобритания, Франция, Германия.

В същото време трябва да е ясно, че сега ситуацията е извънредна в целия свят. Всяко едно пътуване крие огромен риск за здравето. Министерството на външните работи не отговаря за сезонните работници. Ние не можем да спрем хората да търсят препитание в чужбина, но в същото време не можем и да им съдействаме. Отново бих искала да подчертая, че в тази безпрецедентна ситуация всеки сам носи отговорност за предприето пътуване, отговорност както пред себе си, така и към близките и обществото.

- Вие неведнъж апелирахте да се пътува само в случай на крайна необходимост. Съобразяват ли се българите с тези препоръки?

- Апелираме да не се пътува още от началото на февруари, когато изведохме от китайския град Ухан трима българи. И сега ще повторя - Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не се предприемат никакви пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!
Откакто бе въведено извънредното положение на 13 март и ограничителните мерки не само в България, но и в другите държави от Европа, наблюдаваме различни реакции на хора. От една страна разбирам тези наши сънародници, които се възмущават, че в тази кризисна ситуация мнозина български граждани се връщат в родината. В същото време нека се поставим на тяхно място и на мястото на близките им. Ако имате дете или близък в чужбина, който иска да се върне, а има проблем с връщането, нима няма да се тревожите и да търсите помощ? Но въпреки всичко продължаваме да призоваваме гражданите - за ваша сигурност е по-добре да не пътувате!

- Неотдавна по Ваши указания дипломатическите ни представителства зад граница изпратиха до страните, където са акредитирани, ноти с искане да признават изтекли български лични документи в периода от 13 март до 31 октомври 2020. Колко страни към момента са отговорили положително на това искане?

- Да, за да улесним пребиваването на сънародниците ни зад граница и завръщането им у нас помолихме страните, с които имаме дипломатически отношения, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли между 13 март и 31 октомври 2020 г. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Към момента 17 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи - Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Черна гора и Унгария. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.
Българските граждани с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с временен паспорт, издаван от съответната ни консулска служба. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване при предварително записан час в съответната ни консулска служба.

- На какъв етап е проверката на случая с консула ни в Хага, чиято задгранична командировка беше прекратена заради вземане на такса "коронавирус" и има ли нови данни по случая? Има ли такива прецеденти и в други посолства?

- Случаят с консула ни в Хага беше много неприятен, не само защото е действано неправомерно, като е събирана на т.нар. коронавирус такса. Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет. Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа щ3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ "недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

За щастие само двама граждани са били ощетени, преди да спрем тази практика, но проблемът не е само в изпълнението на буквата на закона. Тук става въпрос и за морал. Никой няма право да налага на гражданите допълнителни тежести, особено в тази кризисна ситуация.

По тази причина на консула ни в Хага беше прекратена задграничната командировка. Това не е малко наказание за един дипломат. След като бяха изпълнени всички технически процедури по освобождаване на наетото му жилище и организиране на транспорт, на 20 април предстои той да се завърне окончателно от Нидерландия. В самото министерство вече е даден ход на дисциплинарната процедура, която се разглежда от Дисциплинарния съвет в МВнР.
Бих искала да подчертая, че няма да толерирам подобно поведение, което за съжаление остави горчива следа върху дипломатическата служба. Не желая в никакъв случай постъпката на един човек да петни в тази кризисна ситуация добрата работа на българските консули в чужбина и на служителите на Централното управление на Министерството на външните работи, за което благодаря на всички колеги!

- Днешната ситуация с коронавируса поставя ли на изпитание европейската солидарност и как се справят европейските държави с това предизвикателство?

- Солидарността е една от основополагащите ценности на Европейския съюз, която дава смисъл на неговото съществуване. Може би никой не очакваше криза с такива размери, затова в началото имаше критики, че Съюзът не реагира бързо, че е загърбил солидарността. Но това не е така.

Да, вярно е, че поради безпрецедентната ситуацията и заради факта, че ни се налагаше да се учим в движение, в началото имаше забавяне с реакцията - нещо, което и аз съм признавала. Но, от друга страна, ЕС предприе много конкретни мерки, за да подпомогне както държавите в Съюза, така и съседите ни на Балканите и държави от съседни региони.

Именно благодарение на европейската солидарност и България успя да върне част от своите граждани от чужбина чрез общоевропейски полети. У нас 1,2 милиона маски и 50 респиратора за общо 2,9 млн. евро ще бъдат платени изцяло с пари от Европейския фонд за регионално развитие, други 45 млн. лв. от същия фонд са разпределени между общините за осигуряване на социален патронаж и други социални услуги.

В рамките на обявената от ЕС Инвестиционна инициатива за отговор на коронавируса България разполага с 1,358 милиарда евро от ЕС в помощ на здравната система и икономиката. 812 млн. евро са предвидени като спешна ликвидност и неусвоени средства от фондовете. Други 546 милиона евро, неразпределени в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове, няма да бъдат върнати в хазната на ЕС, а ще бъдат използвани за борба срещу пандемията у нас.

В рамките на ЕС, въпреки ограничителните мерки във всяка държава, успяхме да договорим безпрепятственото пропускане на товарни камиони през т. нар. Зелени коридори, за да бъдат доставяни храна, лекарства, стоки от първа необходимост. Те работят добре.

По отношение на финансовата подкрепа ЕК обяви пакет от икономически мерки за общо 2,7 трлн. евро, в които влизат мерки за временна заетост по време на пандемията, стимули и държавни помощи, приети от държавите-членки. ЕК разблокира и 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще му позволят да дава специални гаранции, за да стимулира банките и други заемодатели да предоставят ликвидност на поне 100 000 европейски малки и средни предприятия и малки дружества, засегнати от икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Кризите дават възможност да блеснат не само добрите, но и лошите страни в обществата. Мнозина се възползваха в тези условия да разпространяват фалшиви новини или да правят политически спекулации, че Брюксел е загърбил Италия, че ЕС ще се разпадне.

Всъщност редица държави от ЕС помагат на Италия и Испания - най-тежко засегнатите от коронавируса, и на двустранна основа. Франция и Германия , например, дариха на Италия повече маски, отколкото други страни, извън съюза. Пример за солидарността е и използването и на полетите по линия на Програмата за стратегически въздушен превоз, в която участват 10 страни от НАТО, сред които и България, и 2 страни - партньори. Използвахме товарен самолет С-17, благодарение на участието си в програмата, за да превозим от Китай до България медицински материали, необходими у нас за борбата с коронавируса, които една част българското правителство купи, а друга част получихме като дарение от Китай.

Сега е моментът да покажем солидарност. По тази причина ние отправихме предложение до всички държави членки от ЕС да ползват абсолютно безплатно българското мобилното приложение ViruSafe, което отговаря напълно на насоките на ЕК и на всички изисквания за обработка на личните данни. Категорично трябва да има едно общо приложение за коноравируса за ЕС, вместо всяка държава да се опитва да въвежда собствена система. Едно общо приложение ще улесни оказването на помощ на граждани на ЕС, които се нуждаят от съдействие, например, на територията на друга държава.

- По-сплотена или по-разединена ще излезе Европа от кризата с коронавируса?

- Кризата с коронавируса е безпрецедентна. Не само Европа, светът досега не е преживявал подобна ситуация. Вирусът не познава граници, не прави разлика между етноси, няма значение колко е богата или бедна една държава. Застрашени сега са всички. В същото време кризата с коронавируса съчетава много фактори - от една страна е заплашен животът на хората на биологично ниво, от друга страна дори и тези, които не са пряко засегнати, изпитват трудности, защото животът се променя напълно. Рисковете са не само за здравето, но и за финансовата сигурност на хората и за начина, по който живеем. Нещата, които сме приемали за даденост и за нещо нормално, сега са невъзможни.

Надявам се добре да си научим уроците от тази криза. Например, вече бързо изработихме нови механизми за комуникация в извънредната ситуация между отделните правителства и министри в общността и те проработиха добре. Показахме успешното си взаимодействие в сферата на дипломацията, включително и чрез комуникацията между министрите и дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС. Обединихме усилията си в икономиката, транспорта, търговията, здравеопазването. Демонстрирахме силата на общността, което ни сплоти и доказа лидерството на Европа в ситуация на световна криза.

Надявам се, когато всичко отмине, да преосмислим и да оценим и защитаваме още повече и свободите и ценностите, които носим. Тази криза трябва да ни научи още повече да си помагаме един на друг, да бъдем отзивчиви и солидарни. Със сигурност кризата с коронавируса ще промени света. Аз по природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна. На практика досега всяка криза ни е правила по-силни. Надявам се след тази криза не само Европа, а целият свят да излезе от нея и по-обединен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

07.05 2020 в 14:12

Даже партийните и комсомолските секретари в края на 80-те не говореха чак такива глупости:))))))))))))))))

7014

6

Диди

07.05 2020 в 09:39

Казват, че всяка вечер си гледала на фасул, за да и стават ясни нещата.Е, това поне е по-приемливо за наш министър на нвъншните работи, отколкото да звучи като празна кофа по стълбището на министерството и. Но... такива ги намират по мегданите.

3810

5

Пенчо бре

27.04 2020 в 09:01

"По природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна, допълни Захариева."

Тази патетична калинка, да не е на партийно събрание на калинките?

12044

4

Backko

20.04 2020 в 15:25

А пък ти си много глупав трол :) elbarbudo, aviatora, spirit оригиналът

7192

3

spirit оригиналът

20.04 2020 в 12:22

Дрънчене на поцинкована кофа, изпусната по стълбите...
Много ми хареса това сравнение.Брюкселски новоговор.
Винаги след тазя,или Габриел ме заболява главата.Иначе ви видяхме солидарноста ,да си крадете маските по летищата.

17155

2

aviatora

20.04 2020 в 12:02

В Европа знаят ли какви брутални убийства се случват в България?!

10372

1

elbarbudo

20.04 2020 в 11:04

Дрънчене на поцинкована кофа, изпусната по стълбите...