За пътуването, четенето и дестинациите по време на извънредно положение

Десислава Олованова за платформата Booktrips.bg пред Offnews

Венци Мицов 16 ноември 2020 в 12:17 6763 0

В тези дни, в които мрачните новини са 98 процента от всичко, което чувате и виждате, имаме нужда повече от всякога да спасим душите си.

Да оставим, макар и за малко, напрежението и да попътуваме.
Лесно е да се каже, но да пътуваш в момента е по-скоро трудно, да не кажа невъзможно. Още повече, че отсега ни съветват изобщо да не планираме пътувания по Коледа.

Когато чух за инициативата, наречена Booktrips, бях учуден, защото прочетох началото на тяхното представяне, което гласеше следното – „Можеш ли да стартираш туристическа услуга по време на изолация? Смелост ли е това, или лудост? Не е ли като да купиш фабрика на 8-ми септември?“.

Когато обаче проверих какво точно е Booktrips, разбрах, че това е една страхотна идея и една още по–страхотна инициатива, зад която стои рекламната агенция McCann Sofia в партньорство с Mastercard.

Десислава Олованова е лидер на екипа, който създава идеята и пропътува упорито пътя до осъществяването й.

Госпожо Олованова, пътуване в условията на изолация и налагащи се рестриктивни мерки в целия свят... Възможно ли е това към днешна дата?

За всички нас стана ясно, че пътуванията и плановете за тях трябва да останат за малко по-далечното бъдеще – в момента е рисково и изключително трудно да се пътува. Знаете, че пътуването в последните години се бе превърнало в основна част от лайфстайла на българите. Пътуването беше лесно, удобно и на моменти - дори и евтино, особено след идването на low cost превозвачите. Пътуването се бе превърнало в начин на отмора, на сваляне от нас на психическото напрежение.

Всичко това в момента като че ли го няма...

Няма го и на всички нас много ни липсва. Същевременно в този момент много бизнеси изпитват трудност. Един от тях като че ли е най-силно ударен от кризата. Това е книгоиздателския бизнес, а най-пострадали са малките издателства. Хората все по-рядко посещават магазини, все по-рядко си купуват книги. През тази пролет в резултат на извънредното положение се роди един много хубав проект на Манол Пейков, който се казва Booklover, голяма онлайн книжарница, която събира в себе си една доста сериозна част от българските издателства, в това число и най-малките, най-уязвимите. В платформата Booklover.bg можем да си купим книги от всички издателства, да си ги поръчаме и да ни бъдат доставени.


Тоест без ние да пътуваме, книгите ще пътуват към нас.

На нас ни хрумна, че има едно нещо, което е старо като света и с което човек може да пътува, въпреки изолацията и това е книгата. Освен, че книгата е прозорец към света, тя е и средство, чрез което можем да се обогатим, да съпреживеем други светове, без да пътуваме физически.

Така ни дойде идеята да направим един сайт, маскиран като платформа за пътуване. Сайтът носи името Booktrips.bg. В този сайт нямаме претенции да съберем всички книги, издадени на български език, а по-скоро да предлагаме различни селекции, предложени по интересен и неочакван начин – като дестинации за пътуване във въображението чрез книгите.

Тоест Booktrips.bg предлага пътуване с книги спрямо различни световни дестинации?

Книгите, които са качени на сайта са сортирани по категории, типични за туристическите сайтове.

„Приключения“, „Културен туризъм“ , „Романтично бягство“, "Приказни места“, „Почивка с деца“...

Точно така, а също и „Убийствена ваканция“ – там са всички книги, които са криминални. „Почивка с деца“ е дестинацията, в която препоръчваме селекция книги за деца. В „Романтична ваканция“ се намират любовните романи, „Да отскочим за малко“ е мястото за кратки форми, за поезия. Тя все още се допълва, не е завършена.

Има ли други методи за пътуване във вашия сайт?

Да, това става чрез избиране на места. В платформата са отбелязани всевъзможни места по азбучен ред – включително и такива, които не съществуват.

Част от дестинациите сигурно са родните места на авторите, написали книгите?

Всъщност не. Принципът, по който са разпределени книгите са сцените, местата, на които се развива действието в дадена книга. Например – „Майстора и Маргарита“ е емблематична книга за Москва. Всъщност това е и ценното на нашия сайт за пътуване – всякакви книги се издават, но е трудно човек да прави селекция...

Изключително трудно е. По мое мнение това е като въпроса „Коя е любимата ти книга“, на който няма отговор...

И аз нямам отговор на този въпрос. Всъщност в Booktrips.bg слагаме предложения, които са селекция на хора „вещи в занаята“. Върху платформата от наша страна работиха хора като Иван Киров – Тоби, Цанка Крушева, Иван Ланджев, а зад нашата инициатива застават Георги Господинов, Георги Тошев, Мария Касимова, Ивайло Нойзи Цветков. Предстои да привличаме и още много съмишленици, с които заедно ще правим селекции.

Опитвам да задам следващия въпрос съобразно отправната точка на Booktrips. Предстоят ли пътувания към нови български дестинации? Или иначе казано – ще има ли книги на млади български автори?

Да, младите български автори ще присъстват още от следващата седмица. Този сайт, тази платформа ни отне много време и много усилия. Направихме го напълно про боно, но има много неща, които ще трябва да допълним, да оправим. Едното е категорията „Отскочи за малко“ – там ще сложим съвременна българска поезия. Тук ще ни помага Иван Ланджев.
Има много неща, които ще доизкусуряваме, но всеки млад автор, който иска да участва в тази платформа е добре дошъл, нека ни потърси.
Впрочем още нещо – в сайта има и специално място за премиерна книга. Секцията е „Топ дестинация“. Стартирахме сайта booktrips.bg с едно премиерно заглавие, което сигерна съм, ще се превърне в бестселър – новата книга на Капка Касабова „Към езерото“.

Тоест имаме много билети за много пътешествия.

Знаете, че когато пътуваме по света с авиокомпании, трупаме мили. Колкото повече мили трупаш, толкова повече точки събираш и можеш да ги разменяш за пътешествия. За да бъдем докрай верни на идеята за пътуването, ние направихме лоялна програма за читатели, в която можеш да трупаш страници. Тези страници са твоите мили и при натрупване могат да бъдат разменени за бонуси, подаръци и награди – благодарение на Mastercard, които подкрепиха проекта и станаха партньори. С всяка поръчка на книга в Booktrips, заплатена с Mastercard, броят на събраните страници се увеличава. Колкото повече четете, толкова повече привилегии получавате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!