Владимир Колев: Горд съм с постиженията на нашите учители и ученици

Станко Гогев 10 юни 2022 в 13:03 2590 0

Владимир Колев
Владимир Колев, управител на издателство Клет България

На 4 юни за поредна година конференцията „Ден на Кеймбридж“ събра в София над 500 специалисти в английския език. За награждаването на победителите в тазгодишното национално състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics, вдъхновяващите презентации и за отзвука от събитието разказва Владимир Колев, управител на издателство Клет България - организатор на събитието, в качеството му на изключителен представител на “Кеймбридж Юнивърсити Прес” за България.

Г-н Колев, разкажете ни повече за тазгодишната конференция „Ден на Кеймбридж“.

Конференцията “Ден на Кеймбридж” е най-голямото събитие за преподаватели по английски език не само у нас, а в цяла Югоизточна Европа, като в България организираме конференцията за 18-а поредна година. Събитието се провежда от издателство “Кеймбридж” в много страни по света. Идеята му е да събере на едно място преподаватели и световноизвестни специалисти в областта на английския език, да обменят опит и да се запознаят с най-новите тенденции и полезни иновативни ресурси.

За съжаление, последните две години “Денят на Кеймбридж” се проведе в дигитална среда, но тази година с огромна радост и вълнение подновихме събитието на живо. Присъстваха над 500 български преподаватели, а специалните ни гости - известният лектор Хърбърт Пухта, преподавателят, понастоящем работещ в “Кеймбридж юнивърсити прес” Джон Макнийл и консултантът на Cambridge University Press & Assessment, частни институции и различни министерства на образованието - Стефани Даймънд-Байър, споделиха изключително ценни идеи и техники за подобряване на обучението по английски език, като и за работата на учителските екипи. А колегата ни Бояна Табакова, мениджър бизнес развитие в нашия екип, представи дигиталните решения, които постоянно имплементираме в обучителните ни продукти и предлагаме в подкрепа на учители и ученици.

По традиция по време на събитието с официална церемония награждавате победителите в национално състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics. Оспорвана ли беше надпреварата тази година за челните позиции?

Категорично да. Провеждаме състезанието у нас вече за седемнадесета поредна година. Винаги досега има голям интерес към надпреварата и участват много будни ученици, които ни смайват с високите резултати, които постигат. Тази година отбелязахме рекорден брой от 5000 записани за вътрешноучилищния кръг и близо 600 класирали се за националния кръг. От всички тях 18 деца от цялата страна спечелиха челните позиции в различните нива на владеене на езика. Много емоционален момент бе официалното награждаване на всички тези ученици и техните преподаватели. Предстои им изява и на International Global Event през септември, на който ще премерят знанията си с победителите от другите над 30 участващи държави от целия свят. Нашите ученици винаги се представят блестящо на международия кръг и на два пъти бяха световен победител. Това са постижения, с които всички ние трябва и много се гордеем!

По време на събитието наградихме и първенците в Художествено-музикалното състезание, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Те внесоха настроение в програмата, като изпълниха песните, с които спечелиха отличия. Всички тези деца са гордост за страната ни и с радост им връчихме заслужените награди.

Издайте ни някои от полезните съвети и техники, които споделиха световноизвестните гости на конференцията?

Хърбърт Пухта обърна внимание на важността на вплитането на истории в преподаването на учебния материал на деца. Той даде примери как да задържим вниманието им, като ги въвлечем в история. По време на втората лекция Пухта сподели важни съвети, които биха помогнали за развитието на уменията на тийнейджърите, които в тази възраст често трудно се концентрират върху учебното съдържание. Джон Макнийл представи как се променят техниките и материалите за успешна подготовка за изпит на учениците през годините, като отбеляза по-големите възможности, които имат учащите днес. Стефани Даймънд-Баир показа инструментариум, помагащ да оценим нови стратегии и тяхната стойност в обучението, базирано на подготовката за изпит. Семинарите бяха изключително интересни и полезни за всички присъстващи.

Обмисляте ли вече концепцията на събитието през 2023 година?

Да, разбира се. Денят на Кеймбридж е събитие, което целият ни екип организира с гордост и както споменах вече, голямо вълнение. Така че вече започваме подготовката за следващото събитие, като се стремим всяка година да надграждаме програмата и да предоставяме на учителите максимално полезни теми от едни от най-добрите специалисти, които вдъхновяват аудиторията с нови идеи и ентусиазъм за преподавателската работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови