Васил Петров пред Nostrabet: Спартак (Вн) иска да печели и да влезе в елита

Nostrabet.com 14 февруари 2022 в 15:11 1473 0

Варненският Спартак е с традиции и успехи в родния футбол, но в последните години за славата му се знаеше само от книгите и интернет. След като се раздели с елита през 2009 година отборът премина през най-тежкия си период в историята – фалити, трети, четвърти ешелон, разрушен стадион и т.н. Възраждането започна миналото лято, когато спартаклии се завърнаха във Втора лига. Изрядната клубна организация и структура, създадена от ръководството, както и модерните методи на работа и виждания за футбола на младия старши треньор Васил Петров започнаха да дават резултати и Спартак зимува на първо място във Втора лига, при това с един мач по-малко от своите основни съперници.

Готов ли е Спартак да се завърне при майсторите след 13 години, какъв футбол трябва да показва, за да го постигне и дербитата с трите му преследвача ли ще определят неговото класиране?

На тези и други въпроси на Нострабет.com отговаря наставникът на „соколите“ Васил Петров, за който между другото настоящият сезон е първи като треньор в професионалния футбол.

Г-н Петров, след толкова дълго чакане феновете на Спартак искат само едно – „А“ група. Ще оправдаете ли очакванията им?

Мисля, че очакванията дойдоха след нашето представяне. Никой не е очаквал да се случи това нещо, да имаме такива хубави игри и резултати. В началото целта беше да играем добре и да се утвърдим в групата, но апетитът дойде и след като стигнахме дотук, всички искаме не само да атакуваме елита, но и да влезем в него.

Имате ли играчи и отбор, за да го постигнете?

Доста хора още миналата година казваха, че нямаме отбор за „Б“ група, но ги опровергахме по убедителен начин. Доволен съм от спортно-техническия потенциал, с който разполагам, от направената поредна селекция и от проведената пълноценна зимна подготовка.

Според мнозина специалисти Спартак практикува най-добрия футбол във Втора лига. Как успяхте да го направите за това кратко време?

Още с идването ми в клуба исках да наложа този стил, който е правилен и който изповядвам – нападателен и печеливш. Харесва ми, че се получава, че се вижда и че се оценява. Затова трябва да продължим да играем по същия начин и да поддържаме постоянно добро игрово ниво.

Завършихте есента със седем поредни победи. Как трябва да играе Спартак напролет, за да се завърне в групата на майсторите?

Необходимо е да задържим този атакуващ стил, да доминираме и топката да е в нас. Искам да продължаваме ние да ръководим темпото и ние да ръководим играта. Когато загубим топката, да си я връщаме по най-бързия начин, да сме агресивни и в двете фази и да пресираме високо.

С оглед на играта и класирането на тима скептиците останаха малко, но как приемате техните упреци?

През миналия сезон в третия ешелон казваха, че играем силно, защото другите отбори са по-слаби и прогнозираха, че в „Б“ група ще се защитаваме. Ние обаче им показахме, че не са прави и виждате, че и във втория ешелон, където срещаме по-силни съперници, отново доминираме и печелим.

Смятате ли колко точки ви трябват, за да задържите първото място?

Точките се печелят с футбол. Оттук нататък ни предстоят 16 финала заради новата цел, и за да влезем в „А“ група, ние трябва да играем по същия начин, както досега, нагласата ни винаги да е за победа и да побеждаваме.

Отборите вече се съобразяват със Спартак и ще излизат още по-мотивирани срещу Вашия тим. Как ще се справите?

Не се притеснявам, че съперниците гледат по съвсем различен начин на нас, дори е радващо. Когато противникът се съобразява с теб, това ни задължава да сме двойно по-мотивирани и да имаме пълна концентрация за битка и победа.

Първите четири отбора в класирането ли ще продължат битката за елита?

Аз не смятам, че са четири. Септември (София), Монтана и Марица също са силни, имат и силни треньори, така че всичко може да се случи. Отделно Созопол, Симитли и Струмска слава са силни домакини, могат да затруднят всеки и да объркат сметките на фаворитите.

Възможно ли е гостуванията ви във Велико Търново и Пазарджик и домакинството на Миньор да се окажат определящи за вашето класиране?

Не смятам, че нашето класиране зависи от дербитата, от един, два или три мача. Вече казах, че всеки един мач за Спартак е финал. Ако печелим редовно, ще успеем да постигнем целта си. Най-хубавото е, че Спартак е зависим от самия себе си.

Г-н Петров, каква е разликата между „А“ и „Б“ група?

Бих казал, че е огромна. Нивото в елита е далеч по-високо, тъй като отборите разполагат с по-високи бюджети, които им позволяват да привличат по-качествени футболисти.

Какъв е футболът във втория ни ешелон?

Има различни отбори с различни стилове. Срещу някои тимове се играе по-трудно, тъй като стадионите не са добри. Като цяло е трудна група.

Как убеждавате Вашите състезатели винаги да са мотивирани и да избягват подценяване на съперника?

Момчетата разбират, че всеки мач е важен и влияе на класирането ни. Ето, сега ни предстои пролетен старт срещу Марек у дома, а знаете, че първият мач е най-важен. После гостуваме на ЦСКА 1948, който има нов треньор и направи добра селекция. Силните в България често са губили точки срещу отборите в долната част на класирането и именно поради тази причина например ЦСКА не може да стане шампион. Така че Спартак няма да си позволи отпускане и несериозен подход.

Какво бихте казали на феновете на Спартак?

Те са най-великата публика. Нека да знаят, че даваме всичко от себе си, за да ги радваме. Каквото зависи от нас, ще го направим, макар че това е футбол, топка е и всичко може да се случи.

Ремонтът на стадион „Спартак“ привършва, а собственикът на клуба обяви, че през лятото ще бъде инсталирано и електрическо осветление. Ще бъдете ли готови да приемате евентуално гостите си в елита още от първия мач?

Надявам се това, което се замисля, да бъде изпълнено. Да бъде завършена и базата ни на „Локомотив“, където са три терена. Това е една цяла пирамида за един клуб и определя функционирането му. Сега всеки ден се налага да пътуваме 30 км от Варна и обратно за тренировки. Когато базата ни е готова обаче, ще има къде да се тренира, а в школата по-лесно ще се произвеждат футболисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!