Страхил Ангелов: Радев трябва да даде третия мандат на БСП, а ние да предложим Мая Манолова за премиер

Ружа Райчева, Владимир Йончев 08 април 2021 в 16:39 19909 3

Г-н Ангелов, как ще коментирате отминалите избори?

Това не бяха избори. Беше свинщина. Донесъл съм ви протоколи, за да видите какво се случва в ромските махали.

Занимавал съм се много с избори. Преминал съм през цялата партийна йерархия, от партиен секретар до народен представител. 4 години бях извън БСП, върнах се и съм помагал за избори на най-различни места. Такова нещо не съм виждал в целия си живот, а съм наистина човек с много опит. Наш дълг е, независимо от партийната ни принаджленост, да направим така, че това повече да не се случва, в името на децата ни.

В кое виждате свинщината?

Целият криминален контингент беше впрегнат да гарантира, че това, което е платено, ще излезе. И то излезе.

Вотът, който получиха ГЕРБ, е абсолютно недействителен, огромен процент от това са купени гласове. Борисов беше крайно некоректен в обръщението си, когато благодари на избирателите на ГЕРБ. Трябваше да благодари само на тези, които са гласували за него, без да им е платено. Мисля, че те не бяха много на тези избори. Очевидно е, че българският народ подкрепи партиите, които се обявиха против това управление.

Какво предстои оттук-нататък? Какво трябва да направи БСП?

Ситуацията далеч не е патова.  Въпреки че загуби изборите, БСП не трябва да губи инициативата. И ако "Има такъв народ" върне втория мандат, БСП трябва да предложи правителство. Но не с министър-председател Корнелия Нинова.

ГЕРБ не могат да съставят правителство. Вторият мандат, доколкото разбирам от публичните изявления на "Има такъв народ", също няма да бъде реализиран. Логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП и тя трябва да предложи правителство с ясен мандат и ограничен времеви хоризонт. Той трябва да е съобразен с изискванията на Конституцията, така че октомври да могат да се проведат в едно изборите за президент и парламент.

Това правителство трябва да има само 3 основни приоритета: Първо - да бъде прекратен мандата на настоящия Висш съдебен съвет, който вече е изтекъл. Да бъде конституиран нов ВСС и главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от поста.

Второ - това правителство да изготви "Бяла книга" за управлението на ГЕРБ. Трябва да знаем какви ги е вършил Борисов,  трябва да се направи ревизия на неговото управление и да знаем в какво състояние оставя държавата.

И трето - това правителство трябва да подготви и проведе честни и демократични избори.

Радев е длъжен да връчи първия мандат на ГЕРБ, втория на "Има такъв народ", но нищо не го задължав да връчи третия на БСП. Защо да го прави? Защо да не го даде на Христо Иванов, Мая Манолова или Мустафа Карадайъ?

Все пак БСП е партията, която го е издигнала за президент. За да може БСП да намери подкрепа от останалите три партии които влезнаха в българския парламент, с обещанието, че ще направят всичко необходимо да сваля Борисов от власт. Ако това е обща кауза, те би трябвало да подкрепят подобно правителство, пак повтарям, без Корнелия Нинова като министър председател. Тя трябва да остане председател на парламентарната група на БСП, за да гарантира, че необходимите промени в парламента ще се случат.

А кого виждате като министър-председател?

Считам, че Мая Манолова е подходяща фигура. От "Има такъв народ" преди изборите и по време на кампанията  неколкократно декларираха че "Изправи се! Мутри вън!", както и "Демократична България" са техни потенциални
партньори. Тоест Мая Манолова е приемлива за "Има такъв народ", би трябвало да е приемлив кандиат и за БСП, тя все пак беше наш кандидат за кмет на София и е бивш наш член.

За да мине, това правителство трябва да получи подкрепа и от "Демократична България".

Съвсем логично е "Демократична България" да подкрепи това правителство, лично аз виждам Христо Иванов като министър на правосъдието, който да реализира поисканите от него промени в Закона на съдебната власт.

А как електоратът на ДБ ще приеме Христо Иванов да е министър в правителство с мандат на БСП? И как електоратът на БСП ще приеме с мандат на БСП министър да е Христо Иванов?

Вижте, ако в момента изхождаме от тези тясно партийни интереси и ползваме подобни клишета, рискуваме да се проведат едни избори, на които да се случи същото, на което станахме свидетели в неделя.

Вие сте човек с тъмночервена биография. Както сам те казвал, цяла България е осеяна с паметниците на загинали хора от рода Ви. Значи за хора с такава тъмночервена биография, ДБ вече са приемлив съюзник?

В настоящата ситуация, всеки който поеме ангажимент, че ще подкрепи правителство, което има за цел да свали Борисов от власт, да. И не виждам защо ДБ да е за мен чак до такава степен неприемлив съюзник. Не виждам проблем в това да сме заедно 4 месеца. Да изпълним няколко задачи заедно и после да се явим на избори самостоятелно и всеки да си продължи по своя път. В това няма нищо ненормално, нищо неморално.

Не разбирам защо някои хора считат, че това е лишено от политическа логика. Това за България в момента е единственият възможен изход. Тогава апропо, ще се види и истинското лице на всички останали партии, които дойдоха на гребена на тази вълна - "да свалим Борисов от власт".

Има само няколко задачи: да бъде свален Иван Гешев, който е основният стълб на Борисов и, извинявам се за израза, на свинщината, на която станахме свидетели в неделя. Пак повтарям, целия криминален контингент беше впрегнат да гарантира, че това, което е платено, ще излзе. Такива избори в моята родина повече не искам да виждам, в името на децата ни, всички ние не трябва да допускаме да се случва подобно нещо. 

Всеки симпатизант на ГЕРБ, който чете това интервю, ще каже една дума - реваншизъм.

Не, тука няма реваншизъм. Това управление е пагубно за страната ни. На това мнение е БСП, "Има такъв народ", Демократична, забележете - "демократична" България, "Изправи се! Мутри вън!" - забележете: "Мутри вън!"

Аз не разбирам как това, което се случи в неделя кореспондира с демокрацията, нито със социализма, нито с народа, нито с изправянето. Основата на демокрацията са изборите и вота. Когато той е подменен, вече демокрация не съществува. Прокуратурата на България трябваше да гарантира честността на вота. Те не си мръднаха пръста. Без този стълб в лицето на Иван Гешев, Борисов е свършен.

Мисля, че ако това отстрани Борисов и Гешев и гарантира, че избори по подобен начин няма да се провеждат, намирам че то ще си изпълни целите и историческата си мисия. Така, че не виждам защо Мая Манолова да не е приемлива кандидатура.
Без работещ парламент и осланяйки се на служебното правителство наистина рискуваме сценария да се повтори, а аз искам да видим реалните резултати на ДПС и ГЕРБ. Защото, според мен, те ще бъдат намалени на два, ако не и на три пъти. Даже очаквам резултатът на ГЕРБ да е много близък до получения вот от чужбина. Това е реалният вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

Ivailo Igov

09.04 2021 в 14:06

'navedi se,KURVI VAN' , EPTEN IZKUKURIGAHA !

11300

2

yoghurt

08.04 2021 в 19:26

Горките комунисти не разбират все още как функционира света, че моралните закони не са просто някаква мода, а са именно причината за всяко нещо на света. Докато сами не поискат лустрация на зверствата на дедите си, ще си останат в настоящето едни недоносчета със съмнителни умствени и човешки способности. Когато мишкуваш, когато си заравяш главата за колосалните предателства от 1944та, когато ги наричаш нарочно с грешни имена, никой няма да те приема на сериозно. Ще си останеш селския идиот. Щеше да бъде смешно, ако не ми е тъжно за тия хора, поне да бяха заграбили нешо от България, както направиха по-оправните - я банчица, я куфарче с милионче, я предприятийце... А баламите говорят като люти дядовци, и младите им.

14048

1

voododoll

08.04 2021 в 16:54

Абе тея съвсем изшмъркаха очертанията на игрището!? Жал ми е за хората дето са гласували за тях, че държавата не отделя достатъчно пари за психиатрична помощ!