Папата и Дяволът: Какво е знаел Пий XII за нацизма - разказва тайният архив на Ватикана

Интервю с историка Гай Уолтърс - един от първите учени, надникнали в секретния архив след отварянето му

Мая Младенова 26 април 2023 в 12:06 8354 0

Кадър от филма Папата и дяволът

Снимка Viasat History

Кадър от филма ''Папата и дяволът''

С прозрения и неизвестни досега свидетелства, „Разкриване на тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът“ – по Viasat History с премиера на 1 май - ни потапя в мътната история на папа Пий XII от времето на Втората световна война, за да научим истината зад „Черната легенда". Пий XII e считан от мнозина за най-мразения папа в историята на католическата църква. Документалният сериал в четири части разследва противоречивата му история по време на и непосредствено след Втората световна война.

OFFNews разговаря с автора на филма - британският историк Гай Уолтърс. Той е един от първите учени, надникнали в отворения съвсем наскоро архив на Ватикана.

"Откакто написах книгата си Hunting Evil, разказ за това как нацистите бягат след войната, аз съм обсебен от идеята да се добера до мястото, смятано за Светия Граал на архивите. Всъщност, благодарение на творбите на Дан Браун и други като него, има хора, които смятат, че няма тайна на света, която да не е скрита тук, че даже имало и тайни за други светове, защото има и такива, които вярват, че в архивите има се пази информация и за извънземен контакт с хората", казва историкът.

- Мистър Уолтърс, поредицата "Тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът“ на факти, които откривате в отворения скоро архив на Светия престол ли е базирана? 

- Да. Изключително вълнуващо е за мен като историк на ХХ век и нацисткия период да имам достъп до тайните архиви, защото, колко неща могат да са по-вълнуващи от това да отидеш в един секретен архив! А това е архив, който много историци винаги са искали да посетят. Така че за мен беше истинска привилегия да отида. Този архив дори е включен във филма на Дан Браун "Ангели и демони" с Том Ханкс. Има репутация на едно от най-секретните места в света. 

- Предполагам, че сте сред първите историци, които са имали достъп. 

- Да, защото досега историците са могли да отидат до читалните на архивите. Но голяма част от материалите в архива са затворени. Историците не бяха допускани до самия архив. А той е масивен. Огромен! Има размерите на градски квартал. И след това има още един етаж. Можете да се изгубите там.

Снимки: Viasat History

- Как изглежда той? Под земята ли се намира?

- Да, наистина е готино! И е под земята. За да стигнеш до него, трябва да минеш през много тежки врати, които очевидно са за защита от пожар. Вървиш по коридора и чуваш как вратите зад теб се затръшват. Имаш страшното чувство, че си заключен. А после започват рафт след рафт след рафт с документи. Докато се разхождате и ги разглеждате, всичко ви напомня колко отдавна Ватиканът е там, колко е древен, някои от тези документи изглеждат наистина много стари. Има милиарди листове и в крайна сметка не можеш да разгледаш всички. Ще ви отнеме повече от един милион живота, за да ги прегледате. 

- Предполагам, че малка част от архива е дигитализиран. 

- Да, много малко. Очевидно за дигитализирането на който и да е архив са необходими много време и пари. И просто такъв бюджет няма.

- За незапознатите с темата бихте ли разказал с какво е известен най-вече папа Пий ХІІІ? И защо той е такава загадка за историците?

- Папа Пий XII винаги е бил един от най-противоречивите папи, защото по време на Втората световна война и нацисткия период хората смятат, че той е бил твърде приятелски настроен към Адолф Хитлер. Mного хора мислят, че не е направил достатъчно, за да помогне на евреите по време на Холокоста. Че е бил на тънката граница между враждебността към нацистите и борбата с тях. Има много, много книги и телевизионни предавания, които показват, папата е бил голямо зло, които един вид показват, че е бил дявол. Но мисля, че това е твърде опростено виждане.

Мисля, че папа Пий XII е трябвало да намери много дипломатично решение на проблема, който стоял на прага му. Затова, ако се вгледате в архивите, ще разберете, че историята е много по-фина. И в действителност папата до голяма степен е бил против Хитлер. До голяма степен е бил антинацист. Опитал се е да помогне на евреите. Направил е най-доброто. Но е бил в много, много трудна ситуация, в която Хитлер щеше да е много по-склонен да преследва Ватикана и католиците, ако папата бе говорил по-открито.

Така че това, което се опитва да направи поредицата "Папата и дяволът", е да коригира мнението, че папата е бил зъл. Да, не казвам, че е бил съвършен. Казвам, че трябва да се отърсим от тази идея, че папата е дяволът. Истинският дявол в тази история е Адолф Хитлер.

- Това заключение основава ли се на фактите, които сте открили в архивите, или се основава на други Ваши изследванията?

- Да, основава се най-вече на това, което видяхме в архивите. Например факта, че главният равин на Йерусалим пише на папата, за да му благодари за всичко, което е направил - това е документ, който никога не е виждан преди (от 1945 г.). Защо някой ще пише на папата, за да му благодари за всичко добро, което е направил? Това не е нещо, което бихте очаквали от висш еврейски духовник - да пише на папата. Той прави това по някаква причина. Главният равин на Йерусалим казва:

"Искам да ви изразя дълбоката си признателност за всичко, което правите за нашите щастливи братя и сестри. Нека Богът на Израел да Ви възнагради."  

Ако равинът казва това, едва ли има предвид, че папата е толкова лош, колкото други хора го изкарват.

Има и нови книги, основани на архивите - например работата на един човек, наречен д-р Йохан Ксик - свършил е отлична работа, аз го познавам от много отдавна. 

- Открихте ли в архива други доказателства за възгледите на папата относно нацистите?

- Едно от интересните неща, които разглеждаме много подробно, е нацисткият план за отвличане на папата. Опитахме да преценим доколко е близък до фактите, които впоследствие стават истина. Това е наистина завладяваща, вълнуваща част от документалния филм. Нацистите са формулирали или са започнали да изготвят план за отвличане на папата. Отвличането, разбира се, не се е случило. То е щяло да предизвика огромен скандал. 

Не искам да издавам твърде много от историята, защото това е цял епизод сам по себе си, но е наистина вълнуващо.

Разглеждаме тази много тънка линия, по която папата се движи. Ватиканът информира съюзническите правителства за германския план за нахлуване във Франция и Белгия. Също така виждаме, че Ватиканът се опитва да установи връзки с антинацистката съпротива - разглеждаме и това. Така че има много различни елементи в сериала и които разкриваме за първи път пред медиите и особено пред телевизията. Целият проект е добър начин да се коригира историята.

- Водел ли е папата вътрешна битка заради това, че не е взел твърда позиция срещу Холокоста? Имате ли сега отговор на този ключов въпрос?

- Това е нещо, което обсъждаме в документалния филм: направил ли е достатъчно? Мисля, че би го направил, но оставяме въпроса отворен. Не правим преценка по този въпрос. Аз лично мисля, че е трябвало да се каже повече срещу Холокоста. Причината за това обаче е било усещането му, че ако го направи, ще влоши нещата.

Не мисля, че той е бил човек, който изведнъж е осъзнал, че се случват ужасни неща и и е мислел колко много може да постигне, колко много може да направи. Папата не разполага с армия. Дали той се е притеснявал в личен план дали е трябвало да каже повече - оставяме този въпрос отворен. В екипа ни има хора, с които не съм съгласен, всички сме историци и всички имаме различни мнения. Но мисля, че можеше да каже повече. Това е нормално. Това е, което правят историците. Те винаги трябва да спорят помежду си.

- Какво е можело да се влоши, според Вас, ако папа Пий XII бе говорил по-открито за нацизма?

- Ако папата се беше изказал срещу Холокоста, Хитлер е могъл да влоши ситуацията за католиците. Със сигурност би могъл да се опита да отвлече папата или да превземе Ватикана, като по този начин би спрял всички усилия, които Ватиканът полага, за да помогне на някои евреи. Така че по някакъв начин той би могъл да влоши преследванията, да има обратен ефект. Спомнете си, че папата не иска комунизмът да победи, защото представлява екзистенциална заплаха за католицизма по начин, повече от всеки друг -изъм. Затова папата смята, че ако може да работи с Хитлер, както правят много държави преди войната, тогава може да запази собствения си народ, т.е. римокатолиците, в безопасност. А това е негова отговорност като глава на църквата. Първата ви отговорност като държавен глава е да запазите собствения си народ в безопасност.

- Открихте ли информация за това как нацистки фигури като Менгеле и Айхман, които са получили паспорти, за да избягат в Латинска Америка? Това е един от другите големи въпроси за този период.

- Това, което засега не разкриват архивите на Ватикана, са опасенията на Ватикана относно съучастието на някои католически фигури в подпомагането на бягството на нацистите. Архивите на църквата "Санта Мария дел'Анима", която е била ръководена от националистическия епископ Алоис Худал, обаче разкриват, че той и други католически свещеници със сигурност са помагали на нацистите да избягат. Важно е обаче да се помни, че не е имало политика на Ватикана да помага на нацистите, които бягат.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews