Станимир Стоилов пред Nostrabet: Левски ни даде много, сега ние ще му дадем това, което заслужава

Nostrabet.com Последна промяна на 13 декември 2021 в 14:21 1414 0

Снимка архив

Станимир Стоилов пое Левски в началото на септември и постепенно започна да го възражда. Признанията за добрата работа, която върши Мъри, идват най-вече от синята публика, която скандира мощно името му по време на мач.

Какво мисли за представянето на „сините“ през есента и какво се стреми да подобри в продукциите им? Какъв Левски иска да вижда и кои грешки не бива да бъдат повтаряни? Остават ли Николай Михайлов и Георги Миланов на „Герена“ или вече им се търсят заместници?

На тези и други въпроси Станимир Стоилов отговаря в ексклузивно интервю за Nostrabet.com.

Г-н Стоилов, работите с Левски малко повече от три месеца. Не сте магьосник, но е очевидно, че го променяте положително в спортнотехническо отношение. Как го правите?

С доста работа, изисквания и всекидневни задачи, с които да убедим футболистите, че трябва да ги вършат. Също и с много разговори, без повторения и без да даваме излишна информация, както се казва на час по лъжичка.

Винаги сте били реалист и когато се налага критичен към играта на тима, но кажете кое е това нещо, което Ви донесе удовлетворение през тези месеци?

Това, което ми носи удовлетворение, е минимално. Виждам малко по-щастливи привърженици, защото ние сме им много задължени. Виждам и отбор, който подобрява малко играта си и който иска и се опитва да печели. Естествено, трябва да продължим с много работа, тъй като сме далеч от нивото и от това, което трябва да изглежда Левски и му прилича.

В кои мачове Левски игра така, както Вие искате или поне се доближи до Вашите изисквания?

В почти всички, без този с Локомотив (София). Имахме добри моменти и епизоди в останалите срещи, дори срещу лидерите Лудогорец и ЦСКА. Но трябва да надграждаме и да продължим да се развиваме.

Защо поехте „сините“ в движение, без да сте направили подготовка и селекция?

Аз поех Левски, тъй като ситуацията беше взривоопасна и клубът бе застрашен от фалит, като игрови, така и финансов. Естествено, станах отново треньор на Левски, най-вече заради феновете ни, които бяха започнали да губят надежда, че нещо добро може да се случи и това бе един от последните козове. Трябва да върнем надеждата на хората, а гаранциите за това са работа и честност. Левскарите знаят, че ние сме отдадени на работата за клуба и сме честни, и рано или късно отборът ще се върне там, където му е мястото, след като стартирахме от ниска позиция.

С оглед на наличния потенциал, който заварихте в началото на септември, доволен ли сте от класирането и точковия актив, с който зимувате?

Не съм доволен нито от класирането, нито от спечелените точки. Левски, ако не е първи, няма от какво да съм доволен.

Казахте, че първо ще подобрите представянето в защита, но виждате ли вече и промяна в атакуващ план?

На този етап сме се подобрили само с 50 процента в защита, така че предстои да се подобряваме с още 50 процента. В атака все още повече разчитаме на индивидуална класа и импровизация.

Левски вече е един съвсем различен тим от юли и август и е само на 6 точки от третия и четвъртия. Ще се борите ли за връщане в Европа чрез високо класиране в елита, въпреки че според някои най-краткият път за там минава през Купата?

Левски ще преследва Европа с всички сили и във всички турнири. Нямаме право да заявяваме други амбиции, нито да разделяме първенството от турнира за Купата. Всичко зависи от нас, треньорите и футболистите. Феновете са на трибуните и ни подкрепят, очакванията им са големи, и оттам нататък, треньори и футболисти трябва да правим така, че да отговаряме на очакванията им.

Какво искате да подобрите в играта на Левски през зимната пауза?

Всичко и във всички аспекти.

Кои грешки от есента тимът не бива да допуска занапред?

Тези индивидуални грешки и грешките, които сме ги тренирали. Иначе допуснатите грешки, които не сме тренирали, са част от играта.

Ще търсите ли заместник на Николай Михайлов, ако заиграе в чужбина?

Аз разполагам с още двама вратари, които ще са следващите вратари на Левски.

Не е тайна, че и Георги Миланов иска отново да излезе зад граница. Ще остане ли поне напролет?

Не мога да кажа в момента. Само знам, че Георги се чувства доволен и щастлив от уважението и отношението, което получава от всички в клуба.

Г-н Стоилов, Николай Петров ми призна, че по време на първия Ви престой в Левски сте били на стадиона всеки ден от 8 сутринта до 8 вечерта и сте знаели всичко за детско-юношеските отбори на клуба. Още ли е толкова дълъг Вашият работен ден?

Денят ми започва вече към 9,40 часа, тъй като трафикът е по-голям. Дано не ме накажат, ако закъснея...

Какво си мислите по пътя, когато сутрин тръгвате от Вашия дом към дома на Левски?

Какво трябва да се подобри в играта на отбора и клуба от професионална гледна точка и какви задачи да възложа през деня.

Интересно ще ми е да разкриете какво най-често Ви питат привържениците на „сините“, когато Ви спират на улицата?

Преди ми казваха, че искат да сме шампиони и да се представим добре в Европа. Но сега на фона на натрупания негативизъм с години, ми казват само: Благодаря. Ние ще им отговорим с работа, нека да бъдат спокойни.

Очаквате ли Вашият втори треньорски престой на „Герена“ да е по-силен от първия?

Съмнявам се, че може да е по-успешен. Важното е да работим правилно и със страст, тъй като ние всички сме били в Левски и Левски ни е дал много като футболисти и треньори. Сега ние трябва да му дадем това, което заслужава, за да си върне доброто име и постига успехи.

Какво е чувството да сте най-успешният треньор на Левски през този век и един от най-успешните треньори изобщо на този славен клуб в историята му?

Аз съм много горд и щастлив от това, което направихме и като футболисти, и от евроуспехите като треньори, и заради това, че Левски стана първият наш отбор, който участва в групите на Шампионска лига. Направихме го доста по-рано от Лудогорец, който повтори това постижение чак след осем години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови