Стамен Белчев пред Nostrabet: Този отбор на Арда може да надскочи финала за Купата на България

Nostrabet.com 27 януари 2022 в 11:04 1651 0

Новият стар наставник на Арда Кърджали, Стамен Белчев, даде ексклузивно интервю за сайта NostRa bet. Той сподели очакванията си преди втория си престой начело на клуба, заявявайки, че ще постави максимално високи изисквания към състезателите.

Бившият треньор на ЦСКА смята, че в кърджалийския тим има много млади състезатели с потенциал, които той желае да развие. Специалистът дори намекна, че възможностите на клуба надскачат достигнатия финал за Купата на България през миналия сезон. Белчев не пропусна и да изрази мнение по отношение на сезона в efbet Лига и битката за титлата между Лудогорец и ЦСКА.

Здравейте, господин Белчев! Вече сте в разгара на зимната подготовка с Арда. С какви надежди започвате втория си престой начело на клуба?

С надеждата да изградим един гръбнак от млади и по-опитни футболисти, една добра сплав. Оттам насетне се надявам да изглеждаме още по-добре на терена.

Завърнахте се съвсем наскоро в Арда. Какво е различното сега, в сравнение с клуба, който оставихте преди две години?

Има разлики, разбира се. Има доста нови играчи за мен, те дойдоха след моето напускане. И в ръководството има някои разлики. Като цяло не са малко разликите, няма нужда да ги изброявам всички.

Имахте ли конкретни искания към ръководството относно селекционния процес и как преминаха преговорите?

Докато водехме преговори разбрах кои играчи ще остават, така че от тази гледна точка бях подготвен. Имахме някои разговори за постове, на които ни трябват нови играчи, но не е имало спънки зад заставането ми начело на Арда отново.

Бяхте около година и малко повече извън треньорската професия. Какви изводи и поуки си извадихте?

Със сигурност направих един анализ лично за себе, за работата, която свърших в предишните години. По отношение на поуките – футболът е много динамична среда, която се изменя постоянно, така че най-важното е да се работи и да си в разгара на събитията.

Липсваше ли Ви тръпката да сте край страничната линия?

Разбира се, това е голяма страст за мен.

Имате ли някакви съжаления в кариерата си до този момент?

Вижте, със сигурност съм си извадил някои поуки. Все пак обаче няма как да върна времето назад. Трябва да си науча уроците от случилото се, за да не се получават същите грешки. Оттам насетне трябва да гледам напред и да се опитвам да постигна най-доброто.

В последните месеци имаше някои скандали около Арда. Притесняват ли Ви бързите треньорски рокади в този период?

Не, по никакъв начин не ме е притеснявало. Не искам да изразявам отношение към разразилите се преди мен събитията. Това не затрудни по никакъв начин разговорите ни с клуба.

Вашият предшественик, Славко Матич, сподели мнението, че Арда е „малкият национален отбор на България“, говорейки за младите играчи в тима. Подкрепяте ли подобно твърдение?

Да, факт е, че в отбора има много млади и качествени футболисти. Въпреки младостта им обаче те са преминали през много национални гарнитури. Това е млад отбор, който искам да развия максимално, за да мога да помогна на тези млади играчи да стигнат възможно най-високо ниво в кариерите си.

Отборът показа само преди броени месеци, че е способен на големи неща, достигайки до място в зона Европа и до финал за Купата на България. Смятате ли, че този дух може да се възроди?

Разбира се. Това са момчета, които постигнаха страхотни резултати с предишните наставници. Аз обаче вярвам, че този тим има още по-големи залежи, така че се надявам във времето, в което работим заедно, да покажат това и да се гордеем с работата си.

Топ 6 ли ще е целта в оставащите двубои до края на редовния сезон и гледате ли на седмото място като цяло?

При всички случаи ще се опитаме да извлечем максимума точки от оставащите мачове. Играем мач за мач, не искам да гледам прекалено напред. Със сигурност обаче ще поставя високи критерии на играчите, които те да гонят. Те трябва да научат, че футболът дава много, но първо ти трябва да му се отдадеш и да се трудиш много за успехите си. Само така ще има резултати и удовлетворение от работата.

Очаквате ли повиквателни за мъжкия национален отбор на част от младите играчи?

Всичко зависи само от нас. Ако покажем добро ниво и постоянство, то се надявам да привлечем погледите на националните селекционери, съответно да сме полезни на колегите на тези позиции.

Навярно сте следили първенството до момента. Какво Ви направи най-силно впечатление?

Да, гледах детайлно всичко случващо се. Прави впечатление определено, че има 2-3 отбора, които са едни гърди пред останалите, а оттам насетне другите състави са много изравнени като качество. Във всеки сблъсък всеки може да победи всеки. Интересно е първенството.

Как оценявате нивото на efbet Лига през този сезон?

Мисля, че пак има направена крачка напред, но в никакъв случай не мисля, че има някаква грандиозна разлика от предишни сезони.

Бившият Ви тим, ЦСКА, е в непосредствена близост до Лудогорец. Може ли доминацията на разградчани да бъде нарушена?

Всичко може да се случи, особено при толкова малка разлика. Първенството тепърва започва, неговата ключова част имам предвид. Вярвам, че по-постоянният отбор ще надделее в крайна сметка.

През първия полусезон имаше много млади играчи, които получиха шанс в efbet Лига. Отдавате ли това на финансови колебания в отборите или на качествата на състезателите?

По-скоро мисля, че всеки един от тези играчи е показал качества, съответно всеки един колега е оценил техните представяния. Със сигурност има и от двете неща в по-голяма или по-малка степен, но това е чудесен шанс за тези момчета, за да грабнат шанса си и да останат в професионалния футбол за по-дълго време.

Какво Ви е мнение за въвеждането на повече дублиращи отбори?

Аз мисля, че е за добро. Колкото по-рано се сблъскат тези млади момчета с професионалния футбол, толкова по-бързо ще се адаптират към него и ще им бъде по-лесно за бъдеще.

Преходът от юноши към мъже ли е най-големият проблем в родния футбол и това ли е решението?

Лично за мен това е само едно от потенциалните решение, като освен него е нужно да се променят и още неща. Разликата обаче между юношеския и мъжкия футбол е огромна, така че това помага. Колкото по-бързо намерим начин да интегрираме младите към професионалния спорт, толкова по-добре.

И за финал, господин Белчев – какво си пожелавате през тази 2022-а година в личен и професионален план?

Първо си пожелавам здраве, на мен и на всички хора. Пожелавам си да изпитаме задоволство от факта, че работим в света на футбола, а на отбора пожелавам много постоянство и свършена работа. Само така може да дойдат и успехите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови