Напрежение на руско-украинската граница

OFFNews 21 март 2014 в 15:29 10619 30

Снимка AFP

За напрежение на руско-украинската граница съобщава Euronews.

Украинските войници в източната област Донецк консолидират базата си близо до Андреевка, на около 50 километра от границата с Русия. Украински гранични служители извършват военни учения недалеч от граничния пункт на Алексеевка на границата между Украйна и Русия, съобщи Би Би Си.

Напрежението се засилва, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за присъединяването на Крим и Севастопол към състава на Руската Федерация, одобрен днес от Съвета на Федерацията (горната камара). Вчера одобрението си даде и долната камара на парламента. С това процесът по присъединяването приключи.

В същото време в Крим проруски войски са превзели три украински военни кораба в Севастопол, съобщава украинският флот, цитиран от Euronews.

Световните новинарски агенции съобщават за бежанци от Украйна към Полша.

Осем татарски семейства от Крим (32-ма души) са поискали статут на бежанци в Полша, съобщи полската гранична служба, цитирана от AFP.

Много татари (около 12% от населението на Крим) протестираха срещу навлизането на Руски войски на полуострова, съобщава Би Би Си. Те се страхуват, че животът им ще се влоша след присъединяването на Крим към Русия.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че ако Руски войски навлязат в Източна Украйна, това ще предизвика "сериозни последствия", пише Reuters. Най-доброто изобличение за Русия е силна и успешна Украйна, добави той.

Русия се нуждае повече от Европа, отколкото Европа - от Русия, когато става въпрос за газа, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира кризата на пресконференция днес.

Трябва да се вземат мерки за енергийната независимост на страните-членки на ЕС, включително и политиката за възобновяеми енергийни източници, заяви Меркел.

На въпрос може ли да се говори за нова Студена война Меркел отговори: „Мисля, че мина достатъчно време от тогава и можем да загърбим противоречията. Очевидно е обаче, че Русия грубо наруши международните правила. Тепърва този конфликт ще се разрешава. ЕС се опитва да намери мирно решение на конфликта в Украйна. Въпреки че се налгат санкции на Русия и страната е изключена от Г8, ЕС търси диалог с нея“.

По повод подписването на споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС Меркел заяви: „Моля, всички лидери да изчакат, докато цялото споразумение бъде подписано. Днес бе подписана само първата част“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!