От птичия поглед на един млад български творец

Калоян Константинов 12 декември 2015 в 10:00 4258 1

Снимка Антонио Георгиев.

Една от птиците на Кристина Стоянова.

Наскоро в рамките на Международния форум за компютърни изкуства бе представена очарователната изложба на компютърна графика - "Птици" на Кристина Стоянова.

OFFNews реши да проведе кратък разговор с авторката, за да разбере повече за вдъхновението, таланта и изкуството на младите в България.

Защо компютърна графика и с това ли се занимавате принципно?

Защото това ме прави щастлива, дава повече възможности от традиционното рисуване, а и не ми се цапа с боички. Иначе работя като графичен дизайнер, а рисуването си е само за мен.

Кое Ви вдъхнови за антропоморфните образи сред някои от пернатите и имате ли любимец сред тях?

Не мога да кажа, че нещо ме е вдъхновило, седнах и ги измислих. Първата беше за проекта Infinite Collision, а останалите ги направих, за да бъдат в серия и за да изчерпам идеята. Смятам, че всяка идея трябва да бъде погледната от различни гледни точки, да се превъплъти в различна форма. Един опит никога не стига. Нямам любима от тях, всяка е със свой характер и ми е донесла различна емоция.

Знаем, че птиците не са фикс идеята Ви в рисуването, въпреки че експозицията се отнасяше именно за тях, има ли нещо, което традиционно обичате да рисувате?

Да, експозицията беше само с изображения на птици по желание на организаторите. Не мога да кажа че има нещо, което предпочитам да рисувам, има твърде много възможности от образи, реални и нереални, за да мога да избера любими.

Къде хората могат да видят Ваши творби – в някой сайт или проект, по който сте работили? В тази връзка, възможно ли е закупуването на някоя от компютърните графики на птици и след края на изложбата?

Мои работи могат да бъдат видeни в Behance и Facebook. И да, естествено, че е възможно закупуването.

Какво следва след изложбата като идеи и професионално развитие?

Нямам план, измислям нещо и го правя, появява се нещо, в което искам да се включа, и се включвам.

Често се споменава, че държавата няма нужда от хора на изкуството и развитието им впоследствие е трудно, като млад човек в тази сфера – съгласна ли сте с твърдението, че управляващите не обръщат достатъчно внимание на изкуството? Ами обикновените граждани?

Не смятам, че ако някой иска да се развива в сферата на изкуството, ще му е нужна подкрепата на държавата и управляващите, или поне в сферата на компютърната графика. Нямам нужда нито от парите им, нито от вниманието им. Защото - какво разбират те от изкуство? Ако искаш развитие - бачкаш.

Що се отнася до работата, има ли достойна прехрана в културата и изкуството?

Има, разбира се. Ако не си намерил - или не си търсил достатъчно, или не си достатъчно добър в това, което правиш.

И отново, попадайки в изчезващата зад граница група талантливи млади хора в България, мислели ли сте да работите в чужбина и ако да, какво Ви накара да останете тук?

Единственият вариант, в който да работя извън България, би бил този, в който изкарвам достатъчно пари, за да мога да се прибирам всеки месец. Да замина за уж по-добър живот, в който съм всъщност затворник, откъснат от близките си хора, не е опция. А и това, с което се занимавам, ми дава възможност да работя с хора от цял свят, без значение къде се намирам.

С какво е важна културата според Вас и по-специално изобразителното изкуство?

Важна е за нормалното развитие на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews