Омара Портуондо: На първо място всички сме хора, дори Кастро беше

Калоян Константинов 28 април 2017 в 16:30 7740 1

Снимка Tomás Miña

Омара Портуондо.

Тази вечер Зала 1 на НДК ще приюти за последен път кубинските легенди Buena Vista Social Club, начело с Омара Портуондо, която празнува 70 години на сцената.

Последни билети за събитието могат да бъдат открити в мрежата на "Ивентим" или в OMV, The Mall, Билетен център-НДК и Български пощи.

Малко преди концерта си у нас звездата на Куба даде интервю за OFFNews:

Идвате в България по изрично Ваше желание, защо настояхте да дойдете отново?

Аз наистина много харесвам България, това е, защото сме близки по усещане. Така че всеки път, в който идвам или пък срещам някого от вашата страна в Куба, за мен е малък празник.

Куба и кубинската култура са известни в България от още от времето на комунистическия режим, какво знаят хорта във вашата страна за България и нашата култура?

Така е, нашите държави бяха много близки, а според мен още са, защото ние хората също сме близки.

Buena Vista Social Club изпълнява не само авторски композиции, но и много популярни кубински песни. Може ли да се каже, че групата съдържа концентрираната есенция на кубинската музика и култура?

Несъмнено, защото това е автентичната ни музика. Когато бях малка, вкъщи много се пееше. Ние научаваме много от песните едни от други, музиката е неделима част от ежедневието ни. А и, както успяваме да се убедим по целия свят, тя е елементът, който прави живота завършен и плътен. Много съм щастлива, че срещнах тези музиканти и проектът успя да представи пред хиляди хора нашата музика и те се влюбиха в нея, както сме влюбени ние.

По света, а и в България Куба все още се възприема като романтично място на музиката, танците и революцията. Така ли е още и било ли е някога наистина така?

Ние сме много горещи хора, обичаме да се шегуваме и го правим често, но можем да бъдем и сериозни, и отдадени на нещо, което е важно за нас. Така че нещата, които описвате, има логика да имат причина. А романтиката е в нас, ако я виждаме. Ние, кубинците, я виждаме. Вие също.


Говорейки за революция, изпълнихте "Hasta Siempre, Comandante", наскоро Фидел Кастро почина, бихте ли изпълнили тази песен в негова памет, ако има подхдящ повод, какво бихте си мислили, докато я изпълнявате?


Казвала съм го и друг път – всеки от нас е човек преди всичко, точно като всички останали. Това бих си мислила.

Познавахте ли лично Фидел Кастро и Че Гевара и какво можете да ни кажете за тях и срещите ви, ако е имало такива?

Не съм ги познавала така, че да сме се опознали. Веднъж пътувахме с влака до Сантиаго де Куба с мои близки приятели, бяхме млади, студенти. Беше препълнено, по време на карнавала, стояхме прави и се смеехме за нещо. Тогава Фидел мина покрай нас, носеше малка бутилка мляко, вероятно за детето си или друго дете. Тогава си помислих това, че всички сме еднакви.

Какво е бъдещето за Buena Vista Social Club?

За съжаление времето ни отне някои от най-прекрасните хора и музиканти. Buena Vista Social Club обаче е музиката на Куба, а тя ще живее още много дълго време. Аз не спирам да работя, имам около себе си чудесни музиканти, ще ги видите и в София, така че бъдещето е това – продължаваме, обичаме се, пеем и се наслаждаваме на хубавите неща, които животът ни е дал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови