На Витоша нищо не може да се случи, докато не се оправи законодателството

казва в интервю за OFFnews Ерик Гумерер, собственик на “Витоша ски” и управляващ съдружник в един от световните лидери в производството на системи за изкуствен сняг - TechnoAlpin

OFFNews 19 юли 2020 в 15:48 10346 7

Господин Гумерер, какво Ви спира да обновите лифтовете на Витоша?

- Първо бих искал да посоча, че работя и познавам "Витоша ски" от 2008 г. Преди две години тя стана моя собственост. Лифтовете на Витоша са изключително стари. Драгалевският е пуснат през 1956 г., Княжевският през 1961 г. и Симеоновският през 1983 г. През 2005 година е приет План за управление на природен парк Витоша. Процедурите по него са минали без широко публично обсъждане, а само с някои експерти работили по плана и заинтересовани неправителствени организации. Приетият план е силно рестриктивен. В него изрично се забранява новото строителство на ски писти и лифтове. Дори не може да се изграждат нови лифтове по същите стълбове за достъп до планината, а не само в нея. В плана се допуска подмяна на лифтове, но само по старите трасета, със стария капацитет и в стъпките на съществуващите стълбове. Така например Романският лифт трябва да остане двуседалков с малък капацитет. Да минава по старото трасе, където ветровете са постоянни и той може да работи само няколко дни през зимата. Същото е валидно и за Драгалевския лифт. Планът не допуска и възможността влековете Спас, Боби, Заека и Ветровала да се подменят с модерни съоръжения.

Това означава ли според Вас, че трябва да се промени плана за управление на парк Витоша?

- Доколкото ми е известно има нов и готов план за управление на Природен парк Витоша. От него са махнати недоразуменията от стария план. Той не е приет досега поради натиска на неправителствените екологични организации и нерешителността на управляващите. Витоша е обречена от много години да е заложник на един лош план, още по лош Закон за горите и интересите на някои неправителствените организации. Трябва да се разбере, че колкото и обследвания, комисии, закани и дела да се завеждат, докато не се оправи законодателството, на Витоша нищо не може да се случи. В никакъв случай аз и моята компания не искаме да нарушаваме действащия план за управление на Витоша и законите на България.

Какви са спънките в законодателството?

- Нормативни пречки не позволяват подмяната на съществуващите съоръжения на територията на парка. Както Ви обясних сегашните лифтове са толкова стари, че поддръжката им е почти невъзможна и се налага експлоатацията на някои да бъде спряна. Такъв е например случаят с 60-годишния Драгалевски лифт, чиято работа се прекрати през 2019 г., точно от съображения за безопасност. Законът за горите изисква стъпките на стълбовете за лифтове и влекове да бъдат изключвани от горски фонд, а планът за управление на парк Витоша го забранява. По отношение на плана за управление - там биха могли да съдействат именно Столичната община и правителството.

Нa пocлeднитe мecтни избoри, кмeтът на София Йорданка Фaндъкoвa пoe aнгaжимeнт, чe прeз 2021 г. Княжeвcкият лифт щe заработи. Ще се случи ли това догодина?

- По време на срещата ни с кмета на София г-жа Фандъкова и главния архитект г-н Здравков миналата година, всички се съгласихме и потвърдихме, че искаме отново да направим Витоша достъпна за всички български граждани и трябва да следваме най-добрите практики в Европа. Като съдружник в световния лидер в производството на системи за изкуствен сняг TechnoAlpin съм в постоянен контакт с най-големите европейски компании, които строят въжeни линии пo цял cвят. Това са aвcтрийcкaтa “Дoпeлмaйeр” и итaлиaнcкaтa “Лaйтнeр”. Cтoличнa oбщинa ни пocтaвя изиcквaния лифтoвeтe дa бъдaт възcтaнoвeни в рaмкитe нa cъщecтвувaщитe трaceтa, включително и за Княжевския лифт. Двете компании oткaзвaт дa изпълнят тeхничecкитe изиcквaния нa Cтoличнa oбщинa зa пoдмянa нa Княжeвcкия лифт. Мoтивът им e, чe тeзи изиcквaния нaрушaвaт eврoпeйcкия рeглaмeнт и нoрмaтиви зa бeзoпacнocт нa пътницитe. Cтaнoвищeтo и нa двeтe фирми e, чe тoвa e тeхничecки нeвъзмoжнo да се използват само старите стъпки на лифтовете. Oщe пoвeчe, чe фирмa “Дoпeлмaйeр” пoзнaвa нaй-дoбрe прoeктa, зaщoтo тя e придoбилa фирмaтa “Гирaвeнтa”, кoятo e прoизвoдитeл нa cтaрoтo cъoръжeниe нa Кaбинкoвa въжeнa линия “Княжeвo-Кoпитoтo” и рaзпoлaгa c цeлия тeхничecки aрхив. Ние сме внесли още през февруари тази година прeдлoжeниe зa cпeциaлизирaн ПУП в Cтoличнa oбщинa. Чуждecтрaннитe cпeциaлиcти нaчeртaха въжeнaтa линия зa кaбинкитe cъc cтълбoвeтe върху ceгa cъщecтвувaщoтo трace, нo нaпиcaха, чe ocвeн cтъпкитe нa cтaритe cтълбoвe имa нуждa oт oщe 3 нoви cтълбa. Общината ни казва, че не можем да правим нови стълбове. Но тoвa e нeвъзмoжнo, защото има eврoпeйcки рeглaмeнт c тeхничecки изиcквaния зa бeзoпacнocт нa пътницитe, кoйтo ниe нe мoжeм дa нaрушaвaмe. Зaтoвa ca нужни и нoви cтълбoвe. Държавата и общината трябва да поискат да променят закoнoдaтeлcтвoтo, тъй кaтo нe мoгaт дa ce cлoжaт 3 нoви cтълбa в “Прирoдeн пaрк Витoшa”, бeз изключвaнe нa тeритoрия oт гoрcкия фoнд.

Какви са бъдещите Ви планове за развитие на ски зоната?

- Витоша е много красива планина с предпоставка за развитие на туризъм през четирите сезона на годината. В Европа няма друга столица като София, която да е разположена толкова близо до висока планина с наличие на сняг през зимата. Място като Витоша, което два пъти е кандидат за зимни олимпийски игри и сега е такъв за младежка олимпиада, създава добра възможност за развитие. Разбира се съобразено със съвременните изисквания за опазването на природата. Вярвам в бъдещото развитие на ски зоната на Витоша. От моя гледна точка това е добра възможност и е срамота тази красива планина да е в толкова лошо състояние. Като преодолеем всички административните пречки, предвиждаме да изработим нов проект за ски зоната, който ще покажем на обществеността. След неговото одобрение и преминаването през всички законови процедури, планираме да инвестираме в инфраструктура за целогодишно ползване, която да покрива най-новите и съвременни стандарти и технологии.

Интервюто взе Валентин Иванов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

27.07 2020 в 17:51

На пръв поглед звучи разумно, но да чуем обяснението и на другата страна. Иначе така само интервю със съмнителните ВС и поредицата коментари на дежурните цекови профили отдолу създават впечатлението за организирана акция.

5610

6

БХМ

21.07 2020 в 09:21

Аз и децата ми сме се качили на ски на Витоша. Сега нямаме проблеми да ходим в Швейцария, Австрия, и дори във Франция, а също и на Боровец. Но за София и младите семейства е хубаво да се направят хубави съоръжения и писти, и изкуствен сняг. Жалко е да газиш вода и да си жаден.

3023

5

Klinklin

20.07 2020 в 21:54

Това се повтаря от години, но правителството и кметът на столицата остават безмълвни. През това време на Витоша всичко се руши и разпада под натиска на времето. И всичко това само, защото едни некомпетентни зелени умници, са окупирали планината и я смятат за тяхна феодална собственост.

12435

4

Jinx

20.07 2020 в 20:05

Аха, дано променят нещо, защото сега законът обслужва зелените рекетьорчета на Белев

12860

3

newfoundland

20.07 2020 в 19:05

Дано приемат по-скоро новия план за управление на планината, който ще позволи да се подменят лифтовете, това е от значение за 2 милиона човека.

4000

2

One Direction

20.07 2020 в 14:24

Много жалка история. Планина на една крачка от София, истинско богатство, а съоръженията от Втората световна. Безумие пълно!

4038

1

NelSun

20.07 2020 в 13:33

Витоша е много красива планина и сме късметлии, че имаме такова богатсвто, жалко обаче че е в толкова лошо състояние и от години е жертва на някакви измислени неправителствени организации и на управляващи, които се сещат за нея само по време на избори. Аз лично все още имам надежда, че нещата ще се променят в добра посока за Витоша и се надявам, че ще се случи скоро.