Марката СДС скоро може да бъде пусната в продажба

Юлиан Христов 15 август 2017 в 12:40 4780 5

Адв. Бозаджиев: Марката СДС скоро може да бъде пусната в продажба

Както стана ясно марката "СДС" беше запорирана от адвокат, който претендира за неплатени от партията задължения. Диньо Бозаджиев е запорирал общо 11 знака обект на интелектуална собственост, като един от тях е емблематичното лъвче. То било запазено като марка в далечната 1991 година. В интервю за OFFNews адвокатът обясни, че съдия-изпълнител може да обяви марката за продажба, за да бъдат изплатени всички задължения, които партията е натрупала.

Адв. Бозаджиев, нямаше ли друг правен механизъм, по който да си вземете дължимите суми от СДС?

Единият вариант да си взема дължимите суми беше като ги поканих в началото на 2016 г. да ми заплатят сумите. Те не го направиха това нещо и може би след 7-8 месеца заведох тези дела - всяко по отделен договор, който не е платен. Тук нещата вървят по т.нар. заповедно производство, съответно по 5-6 дела си извадих изпълнителни листове, въз основа на което образувах и изпълнително дело.

По отношение на другите дела, те направиха възражения, че не дължат сумата, поради което аз нямам друг процесуален способ освен да заведа по исков ред и да доказвам тази сума. Дължимите суми са за явяване по 5 или шест дела.

За каква дължима сума става въпрос?

Сумата като главница е около 10 хил. лв., но във връзка с тези съдебни процедури са натрупани разноски, които аз съм направил и така сумата става доста по-голяма. 

По останалите дела те започнаха да пишат възражения, подписани лично от Лукарски (председателят на партията Божидар Лукарски, бел. ред.). В тях пише - "не дължа сумата" и това е достатъчно, за да се приключи със заповедното производство и тогава се указва на взискателя, какъвто съм аз, в едномесечен срок да заведе дело. 

Вие имахте ли договор със СДС за правни услуги?

Да, имам един договор, който е за правно обслужване за 9 месеца, в който има изрична клауза, че в случаите, когато се явявам и осъществявам процесуално представителство по дела, ми се дължи отделно възнаграждение в рамките на минималния размер, който е предвиден в наредбата Висшия адвокатски съвет за минимален размер на адвокатските възнаграждения. Когато се явявам пред съд или прокуратура официално като пълномощник, те трябва допълнително да ми заплатят и тъй като имам абонаментен договор, за това и сумата, която е договорена за заплащане, е минимумът, който е по наредбата.

За тези плащания не е ли посочен срок в договора, в който те трябва да бъдат направени?

Те по принцип се дължат преди осъществяването, но страните могат да се договорят. Аз мога да претендирам за плащане преди или след това, но те са винаги са дължими. И тъй като ние този въпрос не сме го уточнили, аз не съм претендирал за лихви от периода, когато съм се явявал, до момента на поканата. Така че, от момента, в който аз ги каня, те вече са в забава. 

По отношение на това могат или не могат да се явяват на избори - главният секретар на партията коментира пред медии, че не се вълнува от запора, тъй като партията няма право на търговска дейност. 

Това означава пълна неграмотност и доколкото знам председателят на партията е адвокат и да говорят такива неща. Нека да си видят какво са патентовали, какво са защитили и как са го защитили като търговска марка и че тук става въпрос за интелектуална собственост, а използването на интелектуална собственост по Закона за политическите партии е един от начините за легитимно финансиране на политическа партия. Фактически тези търговски марки, които са запазени в Патентното ведомство, те вече могат да бъдат ползвани за производство например на стоки и услуги, които са свързани с пропагандната дейност на партията. Те могат да ги продават и от това получават приходи, както по време на предизборните кампании има шапки, ключодържатели и други, които се продават и това е легитимно финансиране на политическите партии, които по принцип не могат да извършват търговска дейност. Така че тук не става изобщо въпрос за търговска марка и търговска дейност. Разликата е като между Стамбул и Ямбол. 

Възможно ли е от СДС наистина да не са били наясно, че държат правата над такава марка?

Няма как да не знаят. Ако направите справка в регистъра на Патентно бюро, ще видите, че са регистрирани. Това са 11 знака, включително и легендарното лъвче. Те могат да ги ползват и като титуляр на тази марка е записан Съюзът на демократичните сили. Първите заявки, включително и на емблематичното лъвче и от 1991 г. Има и други - от 2012 г. например, които те ползват като запазена марка на политическата партия. Ако те не си знаят нещата... За мен това е смешно и странно.

Какво следва след запора - текат ли някакви срокове?

Има наложен запор върху ползването, продажбата и съответно лицензирането на тези марки, върху които съдия-изпълнителят е заложил запор и това е до момента, в който той остойности тази интелектуална собственост и я пусне за продажба... Като я пусне за продажба, всеки може да я купи и след като се платят парите, те се разпределят между взискателите. Между другото по моите дела има присъединени кредитори, НАП и други. Аз съм един от дребните взискатели. 

Тоест, няма срок, в който да бъдат платени задълженията и партията да си спаси марката?

Няма срок, тук вече става въпрос за технология. Може да стане утре, може да стане и след една седмица или по-късно. Те заплатят ли ми задължението, те ще трябва да платят и задълженията и по това дело, по което са присъединени и кредитори. Като платят всички задължения по това дело едва тогава то ще бъде прекратено и ще бъде вдигнато обезщетението.

Търсиха ли ви вече от партията?

Никой не се е обаждал. Преди около месец имах разговор с Лукарски, който се изненада, че са имали задължения, което беше странно, тъй като възраженията по всички дела бяха подписани лично от него - тогава той беше действащ министър. Пълномощното на адвоката му е подписано от него, а адвокатът му е председателят на Контролния съвет на партията. Така че изобщо не може да става въпрос за това, че не са знаели за този проблем и председателят на партията едва сега е разбрал, когато не е вече ангажиран с управлението на държавата. Тогава се уточнихме какви са задълженията към мен. И дотам приключи разговорът. Каза, че ще се обади, никой не се обади и аз не съм ги и търсил.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

15.08 2017 в 14:48

Киро Гела ще я вземе за герб на Лудогорец.

17156

3

aviatora

15.08 2017 в 13:54

Големи мошеници излезнаха тези седесари насрани!!! Всичките пари излапаха и сега логото не могат да си запазят. ВЕЛИКИ СТЕ!!!

21061

2

рамбо

15.08 2017 в 13:50

Това лого става вече за отпечатване върху тоалетна хартия само.. А беше време, когато за тях гласуваха над 3млн.българи

 
X

Да помогнем на украинските деца!