Кунева: Визитата при Асад е хуманитарен срам и донесе презрение на България

Елица Мартинова 23 януари 2014 в 06:56 6613 13

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Волен Сидеров все отказа от имунитета си. Как ще коментирате?

За мен би било по-силно, ако имунитетът му е поискан и се види как гласува целият парламент. Той е спестил неудобството на своите коалиционни партньори да гласуват против него. Така е по-удобно за тях.

Как ще коментирате посещението на Страхил Ангелов в Сирия?

Няма как на частно посещение да те приемат там. Г-н Сидеров на частно посещение, г-н Ангелов на частно посещение. Какви са тези частни партии?
Смятате ли, че това е станало без знанието на БСП?

Няма такава партия. Не мога да си представя, че ако ДБГ е в парламента и някой от членовете й ще направи посещение с толкова висока чувствителност и аз няма да знам. Това означава, че тази партия няма лидер. 

Хубаво е, че Вигенин поиска оставката на този депутат, но злото е сторено. Ние сме навсякъде с тази новина. Във Financial Times имаше снимки, които са ужасяващи. А ние се виждаме с Асад. Това е ужасен хуманитарен срам. Дотук ми се струва, че поне от това някак си се бяха опазили българските политици, спазваше се приличие.

Смятате ли, че от Брюксел ще има реакция?

Има. И това е презрение.

Какво ще кажете за случващото се в лявото пространство?

Извън взаимните нападки, които не са по същество, аз не съм чула нищо друго. Техните оценки не ме интересуват, но бих искала да видя защо така недостойно се държат към симпатизантите си. Защо не питат хората, които са гласували за тях одобряват ли коалицията с "Атака" и ДПС.
Защо единственият отговор на критиките им е "Ако не сме ние, ще дойде ГЕРБ". Те ли са тези, които ще кажат кой да управлява или хората? И защо смятат, че са алтернатива на ГЕРБ, след като не са?

Приемате ли тезата, че Бойко Борисов има нещо общо с възраждането на АБВ?

Не мога да дам коментар по този въпрос. Видях, че г-н Борисов е дал декларация за това.
В нашата страна не просто не си вярваме един на друг, от поведението на политиците личи, че те не вярват в хората. "Вие сте глупави и не знаете как да гласувате. Затова аз ще се докопам до властта, ще ви купя гласовете, защото аз мога да ви управлявам най-добре. " Това е тоталитаризъм и пълно презрение към гражданската воля.

Ще се отрази ли случващото се в БСП върху Реформаторския блок?

Смятам, че РБ трябва да се интересува от искрено, дълбоко и честно само от гражданите - от хората, за които иска да работи. Ако го направим, ще спечелим. Ако не, просто нямаме значение.

Смятате ли, че отправяте ясно посланието за съвместна работа и разговори с ГЕРБ?

Смятам, че го казваме ясно, но срещу себе си имаме всичко онова, което продуцира медийната мощ на БСП, ДПС и "Атака". Забележете, че всяка една от тези партии има своите медийни машини. До голяма степен и ГЕРБ, разбира се.

Аз съм била в тази ситуация и на президентските избори, и на парламентарните избори. ДБГ не правеше уговорки. И атаките бяха исторически. Впрочем, е ЕК ги знаят - знаят откъде дойдоха атаките и кой, как атакуваше.

Въпросът е, че тези "атакисти" могат да бъдат прекупувани. Те с огромна сила ще се опитат да докажат, че всеки, който е против правителството и иска оставката му, е в коалиция с всички останали. Нека го кажа абсолютно ясно - не. Ние искаме оставката на правителството не просто с други партии, а с повече от 60% от българските граждани, които смятат, че това правителство е загуба на време.

Ако имахме предсрочни избори, този доклад нямаше да бъде такъв. ако те си бяха подали оставката след гафа, щеше да е някаква надежда - уау за пръв път българските политици носят отговорност, а най-голямата отговорност е да си подадат оставката. пропуснат шанс - за тях, за всички. Не разбирам този инат.

Имате ли сили да оглавите листата на Реформаторския блок за предстоящите евроизбори?

Аз знам, че на нас в РБ много ни е необходима победа. Готова съм с всичките си знания, има много млади, много подготвени хора, които искат да учат и участват.

Чакам с нетърпение момента, в който ще можем да се посветим на толкова важните за България теми, минаващи през Европа. Ние сме убедени, че нещата в България се оправят през силен ЕС. Няма кой да бръкне в българската енергетика, освен ЕС -това е добре за гражданите. Ние трябва да очертаем ясно местата, от които искаме сила и да направим България страна с европейски стандарти. А аз в това отношение съм жадна за работа и мисля, че можем да го направим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews