Каракачанов пред OFFNews: Няма да бъдем опозиция, имаме намерение да управляваме

Политическата ни конкуренция иска да се разделим с Валери Симеонов и пуска слухове, но няма да стане

Антония Чорева 27 януари 2017 в 16:15 8831 9

- Появяват се информации, че има напрежение между лидерите в Патриотичния фронт - между вас и Валери Симеонов – първо се разминахте по позициите си дали трябва да остане това правителство – вие искахте да приключва мандата, а Симеонов да му се удължи живота. След това се появиха някакви фалшиви декларации от ВМРО, че искате да се разделите със Симеонов, вие ги опровергавахте. Каква е цялата истина?

- Има различия, но чак напрежение... Още от самото начало преди 2,5 години като направихме коалицията Патриотичния фронт ВМРО и НФСБ са две различни партии. Двете партии имаха различни виждания по някои въпроси. Ние няма как да бъдем едни и същи – ако не бяхме различни, щяхме да сме в една партия. Но тези различия нито са фундаментални, нито са някакъв проблем, който може да доведе до разваляне на коалицията. Различия е имало и винаги ще има – хората са различни. Няма нужда да демонстрираме някакво пионерско въодушевление, имаме различия. Ето, например и Атака – третият политически субект в коалицията Обединени патриоти, те пък имат други разбирания, но това са някакви нюанси.

Генералните въпроси – какво трябва да се прави с държавата, как трябва да се укрепва държавността, как трябва да се реши ромския проблем, битовата престъпност, нелегалната имиграция, проблемите във външната политика, проблемите за доходите и пенсиите на българските граждани. Това са фундаметалните неща, а това, че единият смятал, че 43-тото Народно събрание може да поработи още малко, пък другият смятал, че то се изчерпало - така е. Има различно мнение.

- Пишеше се в медиите, че все пак има някакво напрежение между вас?

- Аз много добре осъзнавам, че в България има достатъчно фактори, които не желаят коалицията Обединени патриоти да съществува. По две причини - първо на фона на всички, които се карат и се разделят – реформаторите се разделиха първо на две, а сега се разделиха на три, в ГЕРБ – виждаме текат някакви процеси, в БСП имаме процеси – новите гонят старите, АБВ и БСП уж се обединиха, а после се скараха. На целия този фон патриотичните формации – НФСБ, ВМРО – демонстрираха консолидация и единство и успяха. Това не се харесва на другите, това е ясно. Конкуренцията в политическия живот се опитва да създава интриги, да пуска подобни слухове, няма да бъда циничен, но няма да се случи това, което очакват.

- Категорично на предстоящите избори вие се явявате като коалиция – ВМРО, НФСБ, Атака?

- Да. Коалицията Обединени патриоти. Същата, с която се явихме на президентските избори – това ще бъде!

- Дават ви доста голям процент на изборите, на вас самия – голямо обществено доверие, втори – до Бойко Борисов. Мислите ли, че ще успеете да ги защитите и с какво – какви ще са предизборните ви идеи?

- Взехме голям процент на президентските избори, сега социологията ни дава подобен резултат. Дали ще успеем да го защитим – ще го защитим с труд и с работа. Няма как да стане да лежим на това, че хората ни харесват и нямаме такова намерение.

Нашето намерение е да направим една активна кампания – както се казва от град на град и от село на село, от човек на човек, тъй като трябва да компенсираме медийното отсъствие, което ще бъде наложено сега, когато дойде време за избори, а ние за разлика от ГЕРБ и БСП нямаме тези пари да си плащаме по медиите. Така че ще компенсираме липсата на финансови средства с повече труд и повече обиколки.

- Изместихте ДПС от третото място – доволни ли сте?

- Винаги съм казвал, че не може една етническа партия да бъде балансьор и от нея да зависи как ще се развива България и е нормално ДПС да си заеме мястото. Те, когато не са във властта, винаги им падат гласовете, когато са във властта имат министри, областни управители, икономически структури, купуването на гласове. Когато не са на власт, нямат такива възможности и резултатите им падат надолу. А при тях също започнаха някакви проблеми, виждате – ДОСТ на Лютви Местан с една по-ярка протурска ориентация, проанкарска, проердогановска. Винаги сме казвали, че ДПС трябва да бъдат извадени от управлението, за да се спрат тези рецидиви, които наблюдавахме последните 20 години.

- Казахте, че ДПС са балансьор, а вие балансьор ли сте?

- Ние имаме сериозната амбиция да бъдем фактор балансиращ като поведение и като идеи. Но имаме и амбицията да бъдем основен политически фактор, който ще генерира нови идеи и ги генерираме. Това, което се случва 27 години в България, каквото и да ми говорят за великите успехи на българските правителства през последните 27 години: всички се тупат, видяхте последният президент излезе – едва ли не супер държавник, супер политик, супер успехи има. Аз задавам един прост въпрос – защо сме най-бедните след 27 години в Европа, защо Албания е по-добре икономически от нас, защо в Албания пенсиите са 185 евро, а в България средната пенсия е 84 евро. Защо в Албания доходите на хората са по-високи, защо там няма демографска криза, а в България има. Защо в Албания има повече чужди инвестиции, а в България няма. В тази редичка можем да наредим и държави като Македония, като Сърбия, в които имаше граждански войни, които не са членове на НАТО и ЕС. Можем да сложим една Румъния – за румънците, за които разказвахме вицове до преди 5-6 години.

Веднага задавам въпроса – така може ли да се продължава? Великите успехи на леви и на десни, които се изреждаха да управляват България последните 27 години, докараха България до последно място по доходи, на последно място по сигурност, висока корупция, но на първо място по смъртност и по най-ниска раждаемост и по най-малко инвестиции. Това ли са големите успехи? Явно има нещо, което трябва да се промени и това нещо е ясно – моделът на управление. Не може да продължаваме да си играем на леви и на десни, при положение че отдавна няма ляво и дясно в България. Лявото и дясното са едни паравани, зад които определени политически сили упражняват властта в своя лична полза, нищо друго. Целият този смешен плач ГЕРБ и БСП, дето се обвиняват кой бил комунист, кой бил антикомунист, то просто е толкова смешно, че не си заслужава да бъде коментирано.

Стига с това разделение, стига с тази омраза. 27 години българските политици търсеха не как да обединяват нацията, а как да я разделят и противопоставят, защото така им беше удобно.
Като се намразят хората, като се скарат дори в едно семейство – единият син, другият червен, третия пембен, всеки мрази другия. След това се разделихме на монархисти, републиканци. Сега последните 2-3 години отново ни делят на русофили и американофили. Народът е разделен, нормалните способни, енергични и инициативни хора, тъй като тук администрацията мачка частната инициатива – без значение дали управляват леви и десни – корупцията е еднаква. Нормалните предприемчиви хора бягат. В същото време сбъркана социална политика, която на практика финансира безразборна циганска раждаемост, а после се чудим защо 80% от ромите били тотално неграмотни, защо нямат пари за пенсии. Как да има, като всичко изтича в едни измислен програми за интеграция или социални помощи и фалшиви инвалидни пенсии. Нормално ли е да има 988 хиляди български граждани, които се водят инвалиди, при 9 милиона – 90-та година са били 150 хиляди – сега са 1 милион? Под 7 милиона население сме в момента. Явно е, че някой източва социалните фондове, това може ли да продължава, не може. Може ли да ми говориш само за магистралки и за пътища и за зали, пък да не мислиш и за зали, пък да не мислиш за хората. Говориш за саниране, а 2 милиона български граждани пенсионери и като сложиш още поне 300 хиляди безработни и поне още 300 хиляди живеят под прага на бедността.

- От тези неща, които изброихте, произлизат два въпроса. Патриотите отдавна се целят в социалния министър или пък някой друг – вътрешен например, вие самият? Ще си го поискате ли в следващото управление, от което почти сигурно ще бъдете част. И вторият въпрос е – от думите ви личи, че не харесвате политиката на ГЕРБ (магистрали, саниране), а до преди минути бяхте коалиционни партньори и най-вероятно отново ще трябва да сте? Да започнем с първия.

- Най-добрият вариант е Патриотичният фронт да има 121 народни представители и да направим правителство така, както ние го разбираме, но ще се наложи коалиционно правителство. Ние подкрепяхме това правителство не заради министерски постове, а заради 7 точки, които бяхме поставили като условия да се случат за промяна в страната.
Някои неща се случваха, за други се ослушваха.

Естествено ще търсим участие в новата изпълнителна власт. Но преди всичко е важно как ще се състави следващото правителство и е важно хората, които ще вземат министерските места, да не са партийни послушковци и да викат „браво, шефе, а да са хора, които си разбират от работата. Да не слагаме хора, които са верни на партията и да им казваме по телефона коя обществена поръчка кой да я спечели.

Няма да е наша първа задача да искаме министри, ще видим резултатите, ще видим какво ще бъде поведението на политическите партии.

Не изключвам възможността да се стигне до още едни предсрочни избори, ако надделее партийният егоизъм и жаждата за власт, може тази година да има още едни избори.

- Говори се, че може именно вие да бъдете следващият вътрешен министър?

- Ако се наложи да изпълнявам задачи, ще ги изпълня. По никакъв начин не се виждам нито като министър на здравеопазването, нито на земеделието.

Разбирам от сигурност и отбрана, но не ми е детска мечта да ставам министър.

- А ГЕРБ и коалицията с тях, ще я има ли отново или пък може да бъдете опозиция?

- Не, няма да бъдем опозиция, имаме намерение да управляваме.
Но с кой ще управляваме ще реши българският избирател. Обединени патриоти ще е в следващото бъдещо управление със своите идеи – да се увеличат пенсиите, да се охранява по-добре границата, защото както се видя няма смисъл от ограда, с искане за нова политика по отношение на нелегалната миграция и средния и дребния бизнес.

Едно е сигурно – няма да влезем в безпринципно управление. Ситуацията след тези избори ще е патова, партиите от сега трябва да започнат да разговарят за нещата, които трябва да се свършат, да се изберат експертни министри, а не партийно правителство.

Нямаме намерение да приказваме само, ние се опитахме да прокараме някои неща в 43-тото Народно събрание и успяхме с някои неща. Опитахме се да дадем и нов поглед по темата със сигурността, предлагахме неща, които трябваше правителството да ги изпълни, за да се реши проблемът с циганската битова престъпност. Те не направиха нищо, накрая последните 10 дни, преди да приключи правителството в оставка, предложиха две неща, които ние им предлагаме 2 години. Защо не го направихте преди 2,5 години – защото е искахте. А защо не искахте, защото като започнеш да ограничаваш безразборното раздаване на пари на циганите и притиснеш тарторите, които организират и ръководят битовата престъпност, ще загубиш едни гласове. Какво да се лъжем, това е истината. Никой не иска да предприеме нищо по циганския въпрос, защото електоратът им е евтин и абсолютно безидеен – купуваш го срещу 20-30 лева или го контролираш през босове и престъпни групи. В името на властта ти обричаш България на унищожение.

Дори на президентските избори, пък и на всички други избори, мен въобще не ме интересуваше какво ще мислят точно този тип избиратели и затова говори това, което и сега ви казвам. Ние не се стремим да печелим гласовете, които се продават за 20 лева или за 50 лева. Ние се опитваме да събудим грамотните българи, всички, които искат промяна – близо 600 хиляди души. Сред тях няма купен, няма корпоративен вот, така че нашата амбиция е да управляваме страната, защото показахме, че имаме доверие на голяма част от българите.

- Да управлявате сами. Как си го представяте, в каква форма?

- След тези избори никой сам няма как да управлява. Представям си го много просто – за мен няма нито леви, нито десни. От ГЕРБ твърдят, че са дясна партия, но това просто не е вярно. Ако БСП твърдят, че са лява партия – и това не е вярно. БСП имат повече милионери от всички партии, взето заедно – това е социалната, партията на бедните. Само да не ми дават примера Фридрих Енгелс, който бил богаташ и финансирал лентяя Маркс.

От тази гледна точка тези 5-6 неща, за които говорихме – доходите на хората, първо увеличаване на пенсиите, след това средния и дребния бизнес, битовата престъпност, демографската криза, проблемите с корупцията, с частната инициатива. Това са 6-7 неща, те са разработени и всички знаят какво трябва да се случи. Какъв е проблемът в следващия български парламент да се търси едно прагматично мнозинство за решаването на подобни проблеми.

- Да разбирам ли, че не държите да управлявате отново с ГЕРБ и може ли да сте в коалиция с БСП, например?

- Нямаме такава практика, нито сме водили такива практики досега, изглежда малък вариантът за това.

- Бихте ли коментирали новата политическа обстановка – нов президент с нов служебен кабинет. Каква е вашата преценка за тях, как ще се справят?

- Как ще справи служебният кабинет ще мога да кажа след два месеца. Една част от тях познавам, със сигурност премиерът Огнян Герджиков е уравновесен човек, почтен, без политически пристрастия.

Основната функция на това правителство е да организира едни честни избори. Едно служебно правителство има ограничени правомощия, няма как да прави законодателство.

Основната функция е да подготви страната за изборите без политически пристрастия и толериране на определени партии. От тях зависи дали купувачите и продавачите на гласове ще бъдат респектирани и сложени на мястото им. Не да е - „нашите хора не ги закачаме, а другите ги гоним“. Не трябва да се прави компромис.

По мое мнение някои министри от служебния кабинет са добри министри.

- Кой направи този кабинет, г-н Каракачанов. Кой препоръча тези хора, чии хора са те?

- Със сигурност знам едно – не съм аз. Би следвало това да е направил президентът. В служебния кабинет има кадри на БСП, на Иван Костов, на НДСВ. Явно е едно - президентът се опитва да търси баланс.

Избраните за министри на външните работи Ради Найденов и на отбраната Стефан Янев, например – с тях президентът ясно демонстрира, че няма да се отметне от НАТО и ЕС, тъй като това бяха обвиненията към него от страна на ГЕРБ. С тези министри той го демонстрира.

Ради Найденов е дългогодишен посланик – ще се справи със задачата си, военният министър е от грамотните български офицери, преди време стана жертва на политиканстването в армията и беше натирен във военното училище във Велико Търново, след което напусна армията. Министърът на финансите е правил бюджетите на три правителства на България.
Сред министрите има добри попадения.

- Това беше последният ви ден като депутат. Какво ще правите утре – кампания, почивка?

- Аз съм председател на ВМРО. Ангажиментите ми като депутат приключиха, но продължавам с подготовка за предстоящите парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12013

9

тедиф

28.01 2017 в 16:29

Алоу,агента на ДС,по-скромно!

12062

7

Dimitar Simov

27.01 2017 в 22:11

6i6i вече не е сам ... много са ...

63994

5

Red or Dead

27.01 2017 в 19:58

Мен единствено ме интересува мнението на 'Джорето':)))