Каракачанов: Паметникът на ВМРО изобразява полета към поробените земи

Калоян Константинов 19 април 2016 в 17:15 5822 2

Снимка Булфото

Красимир Каракачанов.

Утре, в 11:00 часа, на кръстовището на булевардите „Тодор Александров“, „Христо Ботев“ и „Стефан Стамболов“ ще бъде открит паметник, посветен на българските революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско.

Той е дело на скулпторката Моника Игаренска и архитект Георги Мечанов, а идеята е на инициативен комитет, предвождан от зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Монументът изобразява две крила, на които са изписани имената на 150 герои, които са организатори на Илинденско-Преображенското въстание, участниците в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканските освободителни войни, както и в 11-а Македонска дивизия на Първата световна война.

В основата на статуята е изписано символното послание от Вазовия стих „Българийо, за тебе".

На откриването ще присъстват зам.-кметът по култура на столицата Тодор Чобанов, народни представители, общественици, историци и българи от чужбина.

OFFNews се свърза с Красимир Каракачанов, за да разбере повече за монумента и подобните инициативи на ВМРО.

Защо точно на това място ще поставите паметника?

Там даде общината място. Първоначалният вариант преди две години, още като проект, беше да бъде в Борисовата градина, след това смениха мястото в района около „Орлов мост“, последно обаче определиха това място, но може би е символично, защото булевардът се казва "Тодор Александорв".

Какво изобразяват двете крила на паметника?

Скулпторът, който е ангажиран, е взел решението с помощта на инициативен комитет, който започна инициативата преди 3 години. Паметникът е обърнат на югозапад, това е полетът към Македония, към тогавашните поробени територии.

Мястото, където ще бъде новият паметник. Снимка: Банкеръ.

Ще има ли поканени представители на българските общности извън страната?

Поканени са българи от Македония и от Западните покрайнини, от тракийските дружества, защото на паметника са изписани имената и на тракийски дейци. Ние не сме ги делили на добри и на лоши, вътре има всички значими имена, които са дали своя принос в борбата за освобождение на Македония и Тракия, без значение дали някои от тях в по-късни години са били леви или десни политици.

В паметника ще видите хора, които са преследвани през 20-те и 30-те години на миналия век, ще видите името на Тодор Александорв и на Яне Сандански. Там е името на Борис Сарафов, който е убит от Сандански, след което той пък е убит по нареждане от ВМРО, дадено от Тодор Александорв.

Виждате лица, които в някаква част от историята са се противопоставяли един на друг, но всеки от тях има своята заслуга за борбата за свобода. Ще видите Иван Михайлов и ген. Протогеров, хора, които са се сблъскали. Там са Кирил Пърличев и Наум Томалевски, от една страна, и Йордан Чкатров и Симеон Евтимов, от друга. Те са били от различни крила и са се преследвали през 30-те години, но всеки има своята заслуга и историята им е направила оценка. Дори като знак на едно историческо помирение може да се счита.

Свързано ли е откриването на паметника с конкретно събитие?

Той трябваше да бъде готов 2013 г., но тъй като общината на няколко пъти сменяше местата, на които да се постави, се отложи за октомври, когато беше кръгла годишнина от създаването на ВМРО, на 23 октомври 1893 г. Идеята беше за 120-годишнината да се открие.

Планирате ли поставяне на други паметници, мемориални плочи и събития в България и извън страната?

Ние постоянно поставяме, миналата година открихме паметник на Тодор Александорв в Благоевград, непрекъснато откриваме паметници на дейци, свързани с национално-освободителното движение. Или пък вземаме участие с възстановяването на паметници на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Тази неделя, дето мина, има паметник-чешма на полк. Дрангов, близо до Петрич. Преди около 17 години го възстановихме, защото след 9 септември е бил унищожен. И тъй като минаха годините, паметникът трябваше да се изчисти, понаправи отново. Постоянно правим подобни инициативи, защото това е част от паметта на нацията. Патриотизмът не е да казваш кой е бил лош и кой добър, а добрите и правилните фигури и събития в българската история да ги увековечаваш.

Направихме иначе инициатива за няколко паметника в Средногорието, издигани 20-те и 30-те години, които са занемарени, полуунищожени, за да ги възстановим. Те са свързани с Априлското въстание и се намират в няколко села, в които са се провеждали сражения. Сега е открита банкова сметка, за да се съберат средства, няма как да стане за тазгодишното честване на Априлското въстание, но следващата ще стане. Просто сега, понеже е кръгла 140-годишнина, сме започнали нещата. Ако всичко е наред, до края на май-април 2017 г. ще са открити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови