Скандална реставрация в Испания спечели престижна награда за архитектура

OFFNews 13 април 2016 в 18:45 6142 0

Критикуваната реставрация на древен испански замък получи престижна международна награда за архитектура. 

Петгодишната реставрация на замъка „Матрера“ - крепост на 1000 години край Кадис, беше широко критикувана.

Рушащият се замък беше достроен до първоначалните си размери. Мнозина обаче видяха в това нескопосан опит да се наложи модернистки бял куп върху оригинално платно.

Въпреки критиките обаче реставрационният проект спечели наградата Architizer A + в категорията за архитектура и реставрация.

Много сме щастливи. Горд съм от работата, която свършихме, и искаме да празнуваме. Това е много важно за нас, защото е признание за цялата ни работа в рамките на повече от пет години, заяви пред The Guardian ръководителят на проекта арх. Карлос Кеведо.

Той подчерта, че уважава мнението на тези, които критикуват проекта.

"Хората имат различни естетически възгледи. Бяхме сигурни в работата, което направихме. Критиците не харесаха промяната на паметника... Много от тях бяха негативно настроени, но архитектите - не само от Испания, но в международен план, ми изпратиха съобщения, в които ми пишеха, че проектът е добър", допълни той.

В журито на наградите Architizer A + влизат известният холандски архитект Рем Колхаас и уругвайският архитект Рафаел Виньоли, проектирал небостъргача „Уоки Токи“ в Лондон.

Много местни жители изразиха възмущението си от връчената награда.

Не са нужни думи, просто вижте снимките, коментираха от организацията за запазване на историческите паметници Hispania Nostra, които нарекоха по-рано извършената по обекта работа „катастрофална“ и „плачевна“.

Други сравниха проекта с печално известния опит за реставрация на фреската на Христос от 19-ти век на Елиас Гарсия Мартинес Ecce Homo.

Според архитектурните експерти обаче реставрацията на „Матрера“ е в съответствие с последните тенденции в тази област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови