Хиляди на протест в Скопие: "Николче - диктаторче" (видео)

Георги Савчев 15 април 2016 в 22:56 5368 6

Центърът на Скопие тази нощ е изпълнен с демонстранти: множество започва от "Триумфалната порта", построена заради политиката на Никола Груевски за "антиквизация" на Македония, преминава през площада и краят му не се вижда по каменния мост на Вардар.

Главната зона на днешния протест, най-многолюдният за последната седмица, е сградата на правителството.

Първоначално полицията блокираше пътя на демонстрантите със заграждения и водни оръдия, но за около час се отказа. Това предизвика ярост сред демонстрантите, която беше излята и по "Триумфалната порта" - по нея останаха яйца и кофички с боя.

В петък следобед президентът Георге Иванов заяви в обръщение към гражданите, че няма да отмени решението си за амнистия на всички политици, замесени в аферите, които станаха публични от незаконно записани телефонни разговори.

Иванов разкритикува международната общност, че се намесва във вътрешните работи на страната и повтори тезата си: амнистията ще допринесе за преодоляване на политическата криза.

Изказването на президента само помогна третата нощ на протест в Скопие да е най-многолюдна.

Пред сградата на правителството демонстрантите скандират "Нема правда, нема мир", „Готово е, Никола" и „Николче - диктаторче“.

Същевременно контрапротестът, организиран от привърженици на ВМРО-ДПМНЕ, която управлява страната от 2006 г. насам, докара с автобуси от цяла Македония демонстранти пред централата на опозиционния Социалдемократически съюз.

Хиляди симпатизанти на Груевски пееха народни песни под съпровод на зурли и тъпани.

Контрапротестът твърди, че опозицията, подкрепена от фондацията на Сорос, се опитва да реализира "украински сценарий" в Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков