Какво е да си златотърсач на пълен работен ден: Мелани Ууд разказва

OFFNews 07 май 2023 в 08:11 3355 0

Мелани Уд

Снимка Viasat Explore

Мелани Уд

Съвременна треска за злато тресе Австралия, но само шепа големи късметлии удрят джакпота. Много повече само се борят, за да осъществят мечтата си. След седем успешни сезона на „Австралийски търсачи на злато“, от 1 май Viasat Explore кани в ефира си нова „спиноф“ поредица „Австралийски търсачи на злато: Спасителен екип“. Тя проследява гуруто златотърсач Пол Маки и неговия екип – харизматичният геолог Арън Радок и логистичният спец Мелани Ууд, които се притичват на помощ на бедстващи златотърсачи.

Специално в интервю за OFFNews Мелани разказва как е започнала да копае за злато и какво е нужно, за да превърнеш това в професия.

- Кой беше повратният момент, за да замените работата си в офиса с тази, която работите сега?

- Навърших 45 и един ден седях в офиса - беше работа от девет до пет, с трафик всяка сутрин, много стресираща. Спомням си как си мислех: "Как ще се чувстваш, ако си тук след година или след пет години"? Усещането не беше приятно. В онзи момент от живота си, за първи път, просто жадувах за приключения и исках да направя нещо, което щеше да ме накара да изляза от зоната си на комфорт и да направя нещо съвсем различно. Но най-странното беше, че ако някой ме бе попитал шест месеца преди това, щях да кажа, "О, боже, не, не мога да бъда златотърсач". Просто имах чувството, че всичко е подредено и моментът е перфектен. Не играх на сигурно, просто реших да кажа "да" и да го направя. Не писах "за" и "против" и не говорих с много хора за това, защото знаех, че страхът ще се появи и тогава вероятно ще си кажа: "О, Боже, не мога да го направя".

- Kаква беше реакцията на семейството ви, на приятелите ви, когато избрахте този път? Бяха ли изненадани?

- Бяха. Майка ми обаче много ме подкрепя. Тя ми каза: "Живееш само веднъж. Никога не знаеш колко дълго ще бъдеш тук. Така че, ако това е нещо, което искаш да направиш, отиди и го направи". И още: "Какво е най-лошото, което може да се случи? Ако не ти харесва, връщай се у дома". Баща ми реагира много различно, беше наистина притеснен. Каза ми: "Там е горещо, има змии и е за мъже". Няколко приятели си мислеха, че съм абсолютно луда. И вероятно съм, малко! [смее се]

- Когато се опитате да си спомните онзи първи ден в търсене на злато, как се промениха нещата от този момент до сега? Спомняте ли си онзи първи ден?

- Абсолютно! Не знаех в какво се забърквам. Когато отидох на мястото за копаене, там нямаше почти нищо. През първите осем месеца живях в бивак сак под един бетонен навес. Имаше змии и огромни гущери. Къпех се под един маркуч. През първия час нямах думи, дори не знаех какво да кажа. Но бях изминала целия този път. Така че отидох и купих малко боя и боядисах под навеса, сложих лампички и го направих възможно най-удобно. Просто си помислих: "Това все пак е невероятна възможност. Имам късмет да съм тук. Много съм благодарна, но ще бъде трудно. Нека да видим колко съм издръжлива."

Снимка: Viasat Explore

- Когато започнете да търсите злато, колко време сте на терен?

- Понякога сме тук седмици и месеци, преди да намерим злато. Хората, които ще видят снимките в социалните мрежи, може би ще кажат: "О, страхотно, искам да изляза и да намеря злато". Това, което не осъзнават е, че понякога сте навън в продължение на 12 или 13 часа, четири седмици или месеци, преди да откриете това злато. Така че понякога това е търсенето на злато. И това е най-трудната част, защото това е частта, за която много хора не говорят, а именно, че всеки ден сте навън и търсите. Не си сигурни дали ще го намерите и не носите злато вкъщи всеки ден. Затова мисля, че тогава много хора се отказват, защото става прекалено дълго и търпението им се изчерпва. Когато за пръв път се появих с детектор, минаха около шест седмици, преди да намеря дори едно малко самородно късче. Но за мен това беше отпускащо. Докато някои хора излизат и си казват: "Добре, трябва да намеря злато. Къде е златото? Не мога да го намеря". След няколко дни се отказват, защото не са го намерили. То е било в земята в продължение на милиони години. То е рядко срещано и е трудно да се намери. И точно това е толкова вълнуващо в намирането му. Така че трябва да имате това търпение и тогава можете да попаднете на жила, в която има злато на стойност 8000 долара, за един ден. Търсили сте го месеци наред и тогава просто намирате огромно количество злато. Невероятно е.

- Колко злато изкопавате за една година?

- През последния сезон - 400 унции (11,3 кг - б.р.). В това бяха вложени много кръв, пот и време.

- Ако някой реши да напусне работата си, да се откаже от всичко, да остави семейството си и да отиде да търси злато, какъв би бил Вашият съвет? За какво трябва да е готов и как да се подготви?

-  Винаги казвам, че трябва да си малко луд, за да се занимаваш с това на пълен работен ден. Често ми задават този въпрос. Според мен първо трябва да е като хоби. Ако можете да вземете назаем или да наемете металотърсач, опитайте първо по този начин, излезте за уикенда. Ако ви харесва, тогава излезте за седмица през ваканцията. Излезте и го направете, излезте, когато е горещо, излезте, когато е студено, защото това е, което ще изпитате на пълен работен ден. Направете първо това и ако ви харесва, купете си металотърсач. Но в първите шест месеца нека е като хоби. Не бъдете луди като мен и просто не напускайте работата си, защото всичко можеше да се обърка. Да стане наистина лошо. Не е за всеки. Така че, първо го направете като хоби. До седмица-две ще разберете дали ви харесва или не и тогава ще можете да решите, но с малки стъпки. Има огромна разлика между това да излезеш навън като хоби и да откриеш малко злато, и това да го правиш на пълен работен ден, защото имаш нужда от този доход. Тогава трябва да намериш това злато, за да можеш да си плащаш сметките. Особено ако имаш семейство. Така че това е нещо, в което трябва да се впуснете и което е трудно. Наистина е трудно. Невинаги става дума само за това да изкопаеш златото от земята. Понякога е емоционално и психически изтощително, а и физически е трудно. 

Но аз винаги казвам на хората: "Излезте, правете го като хоби и се наслаждавайте, може да ви хареса. И може да го превърнете в работа на пълен работен ден, би било невероятно. Но започнете с малки стъпки."

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин.

За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови