Илиан Илиев пред Efirbet: Призът за най-добър треньор е признание, но и носи отговорност да сме по-добри

efirbet.com 10 февруари 2022 в 16:58 1318 0

Наставникът на Черно море, Илиан Илиев, даде ексклузивно интервю за сайта Ефирбет (БГ). Той сподели задоволството си от спечелването на приза за треньор №1 на България за изминалата 2021-а година и подчерта, че това нямаше как да се случи без добрата работа на хората от щаба му и футболистите.

Илиев не пропусна и да коментира темата около съдийството и въвеждането на ВАР у нас. Той смята, че системата е дала положителен резултат първоначално, но след това тя е била „побългарена“, за да се свири в полза на така наречените от него „вечни отбори на статуквото“.

Здравейте, господин Илиев! По-голямата част от зимната подготовка вече е зад гърба Ви. Свършихте ли всичко, което бяхте запланували?

Като цяло условията бяха добри, с изключение на няколко тренировки, които променихме или отменихме, поради заледени терени. Но това може да се очаква по това време на годината. В цялостен план оползотворихме времето и съм доволен, успяхме да се опазим и от неприятни травми. В момента само Дани Димов получи неприятна травма, но иначе всичко е наред. Винаги има по още нещо, което трябваше да направим, но програмата беше спазена.

Черно море продължава да е сред тимовете у нас с най-добра защита, а към края на полусезона успяхте да подобрите и ефективността напред. Именно в атака ли се крият още резерви в представянето?

Да, работим постоянно, за да изглеждаме добре в дефанзивен план и да създаваме предпоставки за по-спокойна работа в нападение. Прав сте, че в началото на сезона имахме проблеми в завършващата фаза. Търсим варианти, за да подобрим представянето в атака. След напускането на Леандро и Родриго вероятно ще имаме някои кадрови проблеми в атака. Дано намерим заместници. Цялостно обаче очаквам тимът да продължи да играе стабилно в защита, което е условие и за добрата работа напред.

След идването на Курьор ще разполагате с двама добри нападатели, включвайки и Йехвен Сердюк. Обмисляте ли схема с двама нападатели?

Всичко е възможно на този етап. Играли сме 4-4-2 и първия полусезон, така че няма да е изненада за нас. Поведението на целия отбор в тази схема е важно, за да нямаме проблеми в защита.

Завръщането на Курьор е важно за нас, тъй като той дава самочувствие и сигурност пред гола. Големият въпрос за нас е да успеем да го вкараме в оптимална физическа форма, за да бъде пълноценен, когато е на терена. Той имаше прекъсване и прекаран Ковид-19, така че това е първостепенната задача.

Вие лично потвърдихте, че Родриго Енрике ще бъде продаден. Търсите ли пряк заместник, или обмисляте различен атакуващ подход при раздяла?

Родриго е вероятно да го продадем, но за сега е наш футболист. Но ние взехме Сола, който е офанзивен халф, въпреки че има различни характеристики спрямо Родриго. Чакаме един нападател от Алжир. Визата му става толкова бавно, че на този етап щеше да е по-лесно да докараме човек от Марс. Големият ни проблем, ще е напускането на Леандро и неговата скорост в атака, но още не можем да намерим външен халф с неговите характеристики. А и Курьор няма да е толкова силен откъм крилото вече, повече в центъра на атаката.

В челната тройка сте след есента, като може да се фокусирате изцяло в efbet Лига. Именно третото място ли е целта до края?

Единствената цел за момента е да влезем в първата шестица. Имаме 6-7 точки аванс пред 7-мия, така че искаме първо да затвърдим това място. Има 7 мача, в които всичко може да се случи. В рамките на шестицата ще търсим по-добро представяне. Негативният аспект обаче е, че са само 5 мача там, така че чудеса не бива да се очакват.

Как бихте оценили нивото на шампионата през този сезон?

Оспорвано е. Получиха се страхотни мачове. Качеството не беше страхотно, може би, но има интрига във всяка една точка на класирането.

През първия полусезон в редица случаи изразихте остро недоволство от съдийството. Откровено тенденциозно ли е то и смятате ли, че ВАР помага в работата на съдиите?

Да ви кажа честно, на нас ВАР ни донесе точки. За нас е положително нововъведение, предполагам и за други.....в началото. Но постепенно с изминаващите кръгове, все пак, ВАР се "побългари" и започна да "поглежда" с други очи отборите на вечното статукво на българския футбол. Дори не го казвам метафорично, може да погледнете как ВАР "гледа" ситуациите на дадени отбори.

Години наред треньорите у нас се оплакват от откровеното накъсване на играта и свиренето на прекалено много леки нарушения. Смятате ли, че този проблем може да се изкорени?

Начинът е съдиите да пускат по-свободна игра и да са по-смели. Винаги съм застъпвал това твърдение в интервютата си след мачовете, защото понякога по-скоро играем баскетбол – всяко докосване се отсъжда за фаул. Дори и да си искал да вкараш динамика, да пресираш човека с топка и след това да организираш контраатака, то това се превръща в невъзможна задача. Това трябва да се промени от съдиите и най-вече от тяхното ръководство, за да се насърчава свободната игра.

Спечелихте приза за треньор на 2021-а година. Ще Ви накара ли това да работите още по-здраво?

За мен е чест, че за поредна година бях сред номинираните. Изобщо не знаех, че ще спечеля, дори и не мислих, че ще съм в тройката. Това е признание към целия ми екип и футболистите, без които нямаше да е възможно всичко. Това е и задължение, разбира се – ще трябва да сме по-добри през тази година, отколкото през предишната.

Неведнъж споменахте в предишни интервюта, че е нужна спешна промяна в родния футбол, независимо от това кой е начело на БФС. Имате ли предпочитания преди поредния Конгрес след месец?

Вижте, без значение от моите предпочитания, важно е, както и Вие казахте, да има промяна, започваща от детско-юношеските школи, аматьорския футбол и нагоре. Виждате, че нашите водещи отбори претърпяха крушения в Лига Европа и Лига на конференциите, въпреки че именно те трябва да диктуват тенденциите. Има проблеми и трябва да се подобри незабавно организацията на футбола ни, а не да се пита, какви са ви проблемите....и до там.

Синът Ви, Илиан Илиев-младши, изкара вече повече от половин сезон в Кипър и може да се похвали, че Аполон води в класирането. Как върви неговото развитие през Вашите очи?

Надявам се да е добра стъпката, тъй като в Кипър условията за работа и футбол са на добро ниво. Не му е никак лесно, но е приет много добре, помагат му много всички, защото е един от най-малките в отбора. Имат около 19 чужденци в тима и почти всички кипърски футболисти са национали, но засега той се преборва да е титуляр. Трябва да е нащрек обаче, защото конкуренцията е голяма и трябва да е на ниво постоянно. Надявам се тимът да продължи така и той да е първият от фамилията, който става шампион в чужбина!

Готов ли е той и за по-сериозна роля в рамките на мъжкия национален отбор?

Тези неща не са от моята компетентност. Важно е да работи, за да е част от националния отбор, тъй като знам как се гледа на това в чужбина. За да се случи обаче той трябва да е постоянен в клубния си отбор. Трябва да работи много, както го прави в момента. Но винаги може повече.

Други български момчета изпитват сериозни трудности дори и да станат титуляри в клубовете си зад граница. На характер ли се дължи това, или на подготовката им?

Ще се радвам повече млади играчи да излизат навън. Не е лесно, както казах. И на Илиан не му е лесно, тъй като през зимата тимът се подсили още. Знаят, че евентуално участие в квалификации за Шампионска лига ще означава и необходимост от още по-силен отбор.

Надявам се, че всеки наш играч ще намери своето място под слънцето, защото в Европа не е лесна адаптацията. Може би при Илиан тази адаптация беше по-лесна и защото той вече имаше период в чужбина, в Португалия. Там изкара две години напълно сам. Пак беше сред най-младите в тима, както е и сега, но това му помогна да се адаптира към живота извън родината. Това помага и на футболния терен.

Бихте ли казали, че българският футбол не произвежда достатъчно футболисти, които да правят разликата във финалната третина?

Мисля, че имаме таланти в офанзивен план, но тези таланти трябва да се развиват. Прав сте от гледна точка на факта, че тези футболисти не достигат достатъчно високо ниво. Ако погледнем Лудогорец и ЦСКА, почти цялото нападение е съставено от чужденци. Нашето също и важи за доста отбори. Може би това е отговорността на нас треньорите, които да даваме шанс на младите хора в нападение. На първо време, няма как млад играч да бъде наложен с два мача. С времето нашите млади момчета ще могат да показват таланта си в атака, но им трябва шанс. Нужно е да произвеждаме креативни играчи, за да може и националният отбор да си решава мачовете.

И за финал, господин Илиев – какво си пожелавате в личен и професионален план през тази година?

Ще посоча баналния, но много важен отговор – здраве. Другото и да не се постигне, то ако сме здрави, ще може пак да опитаме да го постигнем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови