Георги Илиев, ПП-ДБ: Спортните игрища в парк Гео Милев отново ще са отворени за гражданите

След близо 20 години забвение и разруха игрищата в парк „Гео Милев“ отново ще се ползват

OFFNews 26 октомври 2023 в 17:19 2915 0

Илиев

Снимка БГНЕС Архив

Георги Илиев, кмет на район Слатина.

Георги Илиев е кмет на столичния район Слатина и е кандидат за нов мандат от обединението Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София.

-Г-н Илиев какво успяхте Вие и екипът Ви да направите за район Слатина през изминалия мандат?

- През тези четири години успяхме да направим много, както става ясно и от отчета за мандата, който изготвихме с колегите от администрацията. Още повече ми се струва свършеното на фона на всичко, което не беше направено за Слатина от предшествениците ми. Успяхме да подобрим пътната инфраструктура на много ключови места в района, като изградихме над 52 000 м2 пътни и повече от 10 000 м2 тротоарни настилки, сред които са и трите етапа от мащабния ремонт на ул. „Николай Коперник“. Премахнахме голяма част от незаконните гаражни клетки и изоставените автомобили. Облагородихме множество „кални точки“ и по този начин разкрихме стотици паркоместа. За много от предстоящите значими също проекти сме направили всичко необходимо съвсем скоро да стартират успешно.

- Ако трябва да посочите едно от тези неща, с което се гордеете най-много, то кое ще е?

- Най-много се гордея, че успях да осветля работата на районната администрация пред гражданите. Най-важното в нашата работа са хората и техните приоритети. Особено важно е те да знаят как функционира цялата система на столичното управление, част от което е поверено на районните кметове. Затова аз най-много се гордея с факта, че успях да наложа като модел за прозрачност тези мои ежедневни отчети. Успях да скъся драстично дистанцията с останалите жители на квартала, така че те да не се страхуват да ми се обадят, за да ме посъветват или обратното – да потърсят помощ и съвет за решението на конкретен проблем. Моят най-голям успех е развитието на комуникацията с хората в правилната посока.

- Не за пръв пък казвате, че най-важни са хората и това, което искат те? Какви са хората на Слатина и какво искат те?

- Хората на Слатина имат силно изразени граждански позиции и живо се вълнуват от всяка наша стъпка. Не пропускат да изискат информация за това какво точно се прави в момента по даден въпрос, какво е направено, какво ще се прави и най-важното – кога ще приключи, за да се започне със следващия приоритет. Искат да могат да спортуват, да се включват в културни дейности, да се придвижват нормално, да дишат чист въздух, да има къде да заведат децата си на детска градина. Искат да живеят добре, като всеки нормален човек. Хората на Слатина са такива, каквито за мен трябва да бъдат всички граждани – заинтересовани от качеството на управлението, което им се предлага в замяна на тяхното доверие и естествено на техните данъци.

- А има ли в район Слатина достатъчно възможности за всичко това? Преди време се появи новината за нова спортна зала, която ще се строи, какви са другите опции за спорт на гражданите там?

- Смятам, че има немалко възможности за спорт и отдих в района, но определено има още какво да се направи в тази посока. Освен споменатата спортна зала, в нашия район са разположени и почти всички други големи зали със същата цел. Успяхме да изградим и реновираме и немалко фитнес площадки в кварталите. В двора на 94-то СУ изградихме също такава, както и спортно игрище. Съвсем наскоро успяхме и да се преборим и да си върнем едни терени в близост до парк „Гео Милев“, които бяха спортни игрища преди 20 години. Сега работим по това отново да ги превърнем в такива.

- Можете ли да разкажете повече за този проект?

- Този проект за мен е една в известен смисъл лична битка за мен. Аз помня тези игрища още от детството ми. И не само аз, всички, които сме играли там и този казус беше сред първите, с които се заех, когато встъпих в длъжност. Тяхната история е сложна. Преди две десетилетия имотите им биват апортирани в активите на ЕАД Спортна София 2000. Тогава и техният статут се променя от публична общинска собственост на частна общинска собственост. Ето това беше моето най-голямо притеснение, защото за разлика от публичната, частната общинска собственост може да бъде продадена. За целта се изисква решение на Столичния общински съвет. И след това тези имоти могат и да бъдат застроени, може да се случи всичко, когато се продадат на грешен човек.

-Имате ли такава информация, че Спортна София е искала да продаде тези имоти?

- Не, официално не е стигала до мен такава информация, но имах съмнения, защото Спортна София притежава такива терени във всеки един район. Никъде другаде те не изглеждат така. Навсякъде се правят игрища и спортни площадки, след което се дават за ползване на гражданите срещу заплащане. С нашите игрища това не се случи, а и да с ебеше случило, аз пак нямаше да съм доволен да се налага на слатинчани да плащат, за да спортуват навън.

- В такъв случай какво се случва с тях сега?

- Случва се това, че успяхме с много борба и две гласувания на доклади в СОС да върнем обратно статута им на публична общинска собственост. Наложиха се два доклада, тъй като за такива казуси се изисква съгласието на квалифицирано мнозинство, тоест поне 41 гласа, а първият път имахме 39, благодарение на някои колеги, които няма да споменавам сега. Важното е, че вторият път успяхме и в момента вече дори тече ремонта на първото от общо трите игрища. Сега е моментът да кажа, че другото нещо, за което много настоявах пред Общинския съвет е тези игрища да се предоставят за разпореждане на районната администрация. Това го поисках, за да може те да бъдат облагородявани поетапно, тъй като със средствата, които ни се отпускат за подобни дейности в момента, почти граничи с невъзможното да бъдат ремонтирани и трите наведнъж.

- Какво ще представлява това игрище?

- Игрището е комбинирано за баскетбол и футбол, като основата му е асфалтова, това беше и досегашната настилка. В асфалта са монтирани футболните врати и баскетболните кошове. Предстои да бъде поставена и оградата, която ще е с височина от 4 метра, за да не летят топки към близката улица и да има риск за децата, които играят там. След като и тя бъде сложена, игрището ще бъде покрито с мека акрилна настилка. Планирали сме осветлението му да е на соларен принцип, тъй като това доста улеснява процедурата, а и смятаме, че в дългосрочен план би било доста по-енергийно ефективно.

Местни избори 2023
Платена публикация
Купуването и продаването на гласове е престъпление

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика