Фирмите на властта работят без регулации и без конкуренция

Българската държавност трябва да бъде учредена наново, за да изключва уродливи явления като Делян Пеевски, сарайския модел и веригите от зависимости, които сътвори ГЕРБ, казва великотърновският бизнесмен Цветан Цветанов

Станко Гогев 08 ноември 2021 в 16:01 5696 1

Г-н Цветанов, Вие сте един от сериозните инвеститори и работодатели във Велико Търново, какъв е бизнес климатът в града?

Моделът тук и навсякъде е един и същ. Фирмите в България са два вида. Едните работят в условия на нормална конкуренция, плащат си данъците и не искат да целуват пръстена, за да го правят. Другите тичат да целуват пръстена, за да може рогът на изобилието, напълнен от данъците на първите, да се излее върху тях и върху притежателя на пръстена разбира се.

Най-точно е да кажа - бизнес климат липсва. Имаме две групи фирми. Едната - свръх наблюдавана и свръх регулирана, а другата - потънала в комфорт. При втората няма никакъв контрол и на практика там работят в среда без конкуренция - близо до властта. Започва се с обществени поръчки. Събира се ресурс, с който се завладяват бизнеси, но с него също така се осигурява купен и корпоративен вот, който е нужен за позиции в централната и местна власт. В тоя водовъртеж от зависимости потъва европейската перспектива на България и нейната конкурентоспособност.

И като прибавим, че на практика регулаторите не съществуват, за да защитават конкуренцията и че Комисията за защита на потребителите се ползва от властта като бухалка - картинката става много ясна. Този, който не слуша, този, който има собствено мнение, бива пресиран от останалите, за които регулации просто не съществуват.
Мъчително убийство в условията на може би най-високата енергоемкост в Европа, съчетано с най-високите цени на електроенергия в момента.

ГЕРБ и ДПС ли са тези, които обезкървяват българския бизнес?

В последните години ГЕРБ в големите областни градове си отгледаха бизнесмени и фирми, на които се дават над 90 процента от всички обществени поръчки, които се възлагат чрез ин хаус процедури. Търново не прави изключение. Имаме Камен Костадинов. Той е радушно приет от кмета, направи болницата, има някакво съдружие във фирмата за хигенни препарати. Непрекъснато разширява присъствието си в бизнеса в региона и по този начин създава почва и за появата на Делян Пеевски, тъй като прекалено много хора вече зависят икономически от тази симбиозата ГЕРБ-ДПС.

На срещата между кмета и Пеевски е обсъждан проблема с финансирането на малките общини. Явно Пеевски е предложил работещо решение, особено в контекста на предстоящите избори и съвместния бизнес на ГЕРБ и ДПС ,чиято цел е пълното усвояване на обществените ресурси.

Прави впечатление, че ГЕРБ и ДПС, макар и в парламента да не работят в коалиция, някак си съумяват по места и в страната да направят колаборация, която е изключително вредна за конкурентния климат в страната.

Какви са конкретните щети, които причинява този олигархичен ГЕРБ-ДПС модел на В. Търново?

Първо това, че няколко фирми получават всичко и второ - качеството на въздуха в града. Търново е на кръстопът и по принцип въздухът не е много добър. Трафикът между София и Варна и трафикът между Русе и Свиленград донася доста прах в града, но откакто отвори заводът за дървесни плоскости “Кроношпан” ситуацията стана драматична. Нивата на запрашеност скочиха драстично. От завода твърдят, че са монтирали пречиствателни системи, но ако вечер излезете в квартал “Чолаковци” ще видите една пелена, която се отлага сутрин по автомобилети, терасите, цялата южна част на В. Търново е покрита с плътен слой жълт прах. От друга страна институциите твърдят, че такова запрашаване не съществува. Пак стигаме до същата порочна свързаност. За това ние настояваме мониторингът да бъде проследяван в реално време.

Задавам си и друг въпрос. Дали всичкият дървен материал влиза за преработка по законов път, защото моето впечатлени е, че нивата на обезлесяване в района на Търново много се вдигнаха. Горите се изсичат.

Не казвам, че предприятието трябва да спре да работи, но трябва да се съобразява с екологичните стандарти в Европа.

Как приемате кандидатурата на Делян Пеевски във Велико Търново, съгражданите Ви как я приемат?

Аз го приемам като шамар. Една плесница в лицето първо на американското правителство. И плесница за всички нас, които смятаме, че българската държавност трябва да бъде учредена наново по начин, който да изключва уродливи явления като Делян Пеевски, сарайския модел и веригите от зависимости, които сътвори ГЕРБ през последните години.
Идва Пеевски тук и с цялата си наглост ми казва: Тази страна е моя! Този символен град е мой и аз ще правя каквото си искам тук!

Надявам се, че търновци ще осъзнаят значението и размера на една такава провокация и ще вземат правилното решение на изборите в неделя. Ние, търновци, сме отговорни през цяла България.

Очаквате ли купен вот?

Делян Пеевски има много щабове в областта, особено там, където има повече хора от малцинствата и смесени търновски райони. Сами разбирате мащабите на кампанията му в този район. Той по някакъв начин удря по най-слабите. Парадоксът е, че вината за състоянието на хората, които той иска да гласуват за него, е точно негова.
Бедни и зависими хора, които биват държани в един електорален резервоар, кранчето на който се управлява от няколко души, които да го използват за собственото си облагодетелстване и обогатяване. Хора, които буквално са принуждавани да гласуват. На това трябва да бъде сложен край.

Трети избори за една година, това е прецедент в българската история, очаквате ли сериозна промяна?

Не ми се иска да мисля за вариант, в който ГЕРБ са отново на власт и не ми се иска да мисля за вариант, в който няма правителство. Ако след всичко, което излезе за ГЕРБ в последните 6 месеца, хората отново ги изберат като първа политическа сила, аз не знам какво да мисля. Разчитам, че българите сме се събудили най-накрая.

От друга страна, да няма правителство означава да няма бюджет. В никакъв случай не бива да се стига до вариант, в който да не бъде сформирано правителство. За това реформаторските парии, партиите на протеста, трябва да направят всичко възможно да имат мнозинство и да успеят с цената на принципни компромиси да формират правителство, което да извади страната от икономическата и ковид кризата. Това е задължително! Ако ГЕРБ дойдат на власт, може би аз ще съм поредният, който ще емигрира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

Пламен Мицов

09.11 2021 в 20:19


Дано имигрираш по-скоро ИЗМАМНИКО!!! Ако всички депутати са ЛЪЖЦИ като теб, то със сигурност населението на страната щеше наброява само 240 човека….
П.с. Тежко и горко на България с такива “радетели за правда”!