Андрей Петков, ДБГ: Зеленогорски ни предаде, за да уреди секретарката си при Демократична България

Той нямаше нищо против да сме в коалиция с АБВ, гласува за Мая Манолова за омбудсман

OFFNews 17 септември 2019 в 14:45 12111 9

Преди дни зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски обяви, че напуска партията и ще прави нов проект. От една седмица не мога да спя и да ям, шокиран съм от подкрепата за ляв кандидат в столицата, каза той, обявявайки оттеглянето си от партията, основана от бившия ни еврокомисар Меглена Кунева. OFFNews потърси за коментар по темата има ли разцепление в средите на Движение България на гражданите зам.-председателя на младежката организация на партията Андрей Петков.

Ето разговора ни с него:

- Г-н Петков, какво се случва в ДБГ след напускането на Найден Зеленогорски? Как се приема решението да подкрепите независимия кандидат Мая Манолова за кмет на София?

- Разочарованието на всичски в партията е голямо. Г-н Зеленогорски е човек, от когото съм се учил не само аз на полика, но и всички по-млади хора при нас. Той винаги е пропагандирал демократични ценности и процедури и в един момент се оказа, че именно той е човекът, който ги нарушава.

- Защо? Какво имате предвид?

- Всъщност ние в ДБГ отдавна бяхме взели решението в София да бъде подкрепена кандидатурата за кмет на г-жа Мая Манолова. Минаха абсолютно всички формати на съгласуване и това беше почти единодушно решение. Изключението бяха само няколко гласа. Тогава г-н Зеленогорски заяви, че ще се съобрази с решението на партията и няма да предприема никакви действия. А всъщност се оказа, че няколко дни по-късно направи точно обратното.

- На обсъждането за подкрепата на г-жа Манолова той нямаше нищо против, така ли?

- Вижте, ние в ДБГ сме дали самостоятелност на структурите по райони. Решението за София се взема от органите в столицата. Това са районните председатели, самите структури и т. н. Г-н Зеленогорски изрази своите опасения, че той в лично качество не е съгласен, тъй като било против неговите принципи, но всъщност нека да припомня, че той беше заместник-председател на парламентарната група на Реформаторския блок, когато беше в управление с АБВ на Георги Първанов. Тоест, тогава той нямаше такива съображения за коалицията с тази партия, а в момента изтъква такива "доблестни" съображения, което не мисля, че е акуратно. Не трябва да се забравя и друго - самият г-н Зеленогорски като народен представител гласува в подкрепа на кандидатурата на Мая Манолова за национален омбудсман. Това още повече издава несъстоятелността на сегашната му позиция.

- След напускането на г-н Зеленогорски има ли напрежение в структурите на ДБГ?

- Не, самата му позиция бе изненадваща. Той не я бе обсъдил с никой от нас. Хората, които не бяха съгласни с решението да подкрепим кандидатурата на г-жа Манолова, бяха на масата до него, когато обяви, че напуска ДБГ. Въпросът тук е, че е някак си нелогично няколко дни преди самото предателство, защото това си е предателство, г-н Зеленогорски гърмя шампанско в офиса и ние всички се чудихме какво празнува, каква е причината. Ето, сега вече се разбра каква е причината. А може би след няколко дни, когато бъдат наредени листите на Демократична България, тогава ще стане абсолютно ясно точно за какво става дума. 

Всъщност жалкото е, че хора като Вили Лилков, който е стожер на дясното, бяха буквално изритани от Демократична България и ДСБ по подобие на г-н Светослав Малинов на европейските избори, когато бе сменен водачът в последния момент, и в това няма нищо демократично, няма нищо дясно. Апаратщината от миналото е обзела раздробеното дясно пространство и тук е ролята на необременените млади хора да променим тази посока. Но е жалко за достойните, свестните хора в ДСБ, познавам такива много, защото ще видят как ще бъде спуснат парашутист в листата.

- В крайна сметка десните отново отивате на избори разделени. Не е ли по-логично ДБГ да е в един отбор с ДСБ, Да България и Зелените, въпреки че те не са десни?

- Да, правилно казвате, че Зелените не са десни, но къде са позиционирани Да, България. Аз не виждам абсолютно нищо дясно при тях. Те не са и член на ЕНП. В този контекст ДСБ със сигурност са най-близо до нас по ценностна система, но както сме близки, така и се явяваме като конкуренти. Нека да припомня, че ние извървяхме един доста дълъг път през последните години. ДБГ направихме абсолютно всички стъпки и усилия да се явим заедно на изборите за Европейски парламент. В последния момент обаче те бяха саботирани и не се стигна до единна платформа. Сега се вижда защо се е случило това нещо.

- Сега имаше ли разговор да се явите заедно с Демократична България?

- Разговори имаше и след европейските избори. Нашият председател Димитър Делчев, а и ние, положихме огромни усилия да станат нещата. Въпросът е, че тези разговори достигаха до задънена улица и точно сега се вижда каква е била причината. Оказва се, че заместник-председателят на партията е преговарял не за обединението на дясното, а за личните си интереси. За да бъде трудоустроен един негов служител в Демократична България, както и неговата секретарка.

- Неговата секретарка?

- Това не може да бъде цел. Не може да бъде основа за каквото и да е обединение. Стана ясно, че причините на Зеленогорски са изцяло лични, което не е достойно.

- Ако обединението на дясното зависи от уреждането на една секретарка, значи са още по-зле нещата, отколкото си мислех?

- Сами ще видите като излязат листите на Демократична България. Политиците от миналия век имат такъв хоризонт, който се ограничава горе-долу до това - да трудоустрои секретарката, някой друг служител. Това трябва да спре със сигурност. Политиката не би трябвало да се свежда до бюро по труда за близки и познати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

9

дони

19.09 2019 в 10:56

Жалка история! И тези хора се борят да управляват града ни и държавата!

4000

8

Баухаус

18.09 2019 в 11:02

Как ясно си личат тролчетата на Фандъка!
Безпристрастното ми мнение, че момчето е това, от което БГ политиката има нужда - точен, искрен, ясен, разнообразен в стила си и симпатичен е посрещнатно с минуси и оплювания, че звучал като партиец.

15414

7

Hihi1981

18.09 2019 в 10:55

Тия ако не бяха жалки,щяха да са смешни!

3811

6

Toni2019

17.09 2019 в 22:12

Точно заради секретарката не е подкрепил червената калинка ;D Друго си е да твърдиш че си десен и да подкрепяш комунисти... нещо като ГЕРБ - комунисти ама десни.

Тия в ДБГ са толкова жалки аз ако бях лидер на ДСБ и Зеленогорски нямаше да го допусна.

4000

5

Баухаус

17.09 2019 в 18:43

Умерен, умен, дълбок.
Ако Мая се е обградила от толкова кадърни млади мъже - съм готов да я подкрепя!

4000

4

chobanov

17.09 2019 в 17:38

ВИОЛЕТААААААААА

17439

3

мнение от IP

17.09 2019 в 16:10

Стожери на дясното, стожери на лявото дрън, дрън. Реториката на този млад човек по нищо не се отличава от тази на старите партийци. И е отблъскваща. Ако ще се плюят разни хора, това няма нищо общо с каквито и да е ценности.

4000

2

chobanov

17.09 2019 в 15:32

nqkoi da izprati do PIK golite snimki na sekretarkata na Naiden

12177

1

sawall

17.09 2019 в 15:12

Какви са пък тези и защо се нареждат един друг? Тя партията на Меглена Кунева не беше ли ясно от самото начало, че е опит да се подкопае нормалната опозиция? Не ми е ясно защо съществува още.