Шествие със свещи в Пловдив срещу цените на тока

Владимир Йончев 25 юли 2012 в 19:03 1512 0

Плакатът за протеста
Плакатът за протеста

Нов вид протест се готви в събота в Пловдив срещу високите цени на тока.

Сценарият на събитието е много хора да се съберат пред централата на EVN в пълно мълчание, без скандирания, лозунги, мегафони и плакати. За сметка на това поканените са призовани да си носят свещи и запалки.

"Поради високите цени на тока, светлината временно е загасена", е мотото на събитието. То се организира във фейсбук, където е създадено събитие "+13% Мрак - Мълчалива разходка на свещи по центъра на Пловдив".

За социалнослабите, които нямат свещи и запалки, организаторите обещават да осигурят.

Началото на шествието е насрочено за 20,45 в събота, 28 юли, пред сградата на EVN на ул. “Хр. Г. Данов” 37. След това митингът ще мине през Джумаята и ще спре пред Общината.

Една от идеите, които се обсъжда в групата е там да се направи вечеря на свещи, но още не е сигурно дали нещата ще се развият точно така.

Исканията на протеста са:

1. Държавата да притежава над 51% от ЕРП. 
2. Електроенергията, произвеждана от АЕЦ, да се използва с приоритет за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.
3. Разтрогване на договорите, заради които беше повишена цената на тока и търсене на наказателна и финансова отговорност към тези, които са ги сключили от страна на дъжавата.
4. Да се премахнат всички посредници, свързани с износа на електроенергия от България, както и тези на вътрешния пазар, като тази дейност да се извършва от НЕК.

Доста любопитни са и плакатите, с които се анонсира протеста. На тях се вижда Дарт Вейдър, представителят на Тъмната страна на Силата от филма "Междузвездни войни", държащ свещ, а надписът е "Добре дошли в Тъмната страна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика