САЩ: Сирия може да спре военната атака, ако предаде химическите оръжия

Вероника Шербанова 09 септември 2013 в 16:29 1956 10

Джон Кери Снимка: ЕПА/БГНЕС
Джон Кери Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия може да спре възможната военна атака, ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия в рамките на следващата седмица. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери по време на посещението си в Лондон, цитиран от „Фокус“.

Асад трябва да предаде всичките си химически оръжия на международната общност и то без закъснение и да допусне цялостен отчет, обяви Кери.

Асад обаче не е склонен да го направи и това няма да се случи, категоричен е държавният секретар на САЩ.

Химическите оръжия в Сирия са контролирани много строго от режима на Асад. Всъщност Башар Асад, неговият брат Махер Асад и един генерал са тримата души, които имат контрол над движението и използването на химическите оръжия. Ние имаме засечени разговори на високопоставени членове на режима, които дават подобни инструкции и водят подготовката за използването на химическите оръжия, обясни Кери.

САЩ има пълната подкрепа на Великобритания, що се отнася до Сирия. Засилва се и подкрепата от други страни. 7 държави от Г-8 и 12 от Г-20 подкрепят действията ни, категоричен е той.

Искам да бъда ясен. САЩ, президентът Барак Обама, аз, както и други американски представители сме напълно съгласни, че краят на конфликта в Сирия изисква политическо решение. Не е възможно военно решение, нямаме илюзии по този въпрос. Въпреки това рисковете от бездействието са по-големи от рисковете, които произтичат от действията срещу Дамаск, категоричен е Кери.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че въздушните удари по Сирия ще предизвикат бум на тероризма в целия регион.

Все повече политици и държавници споделят нашето мнение, че силов сценарий ще доведе до възпламеняване на тероризма в Сирия и в съседните страни, както и огромен наплив от бежанци. В същото време в Сирия все още има готовност за мирни преговори, посочи Лавров.

По думите на Лавров фактите около събитията от 21 август сочат, че химическата атака е била режисирана. Според показанията на очевидците и пострадалите в околностите на Дамаск нервнопаралитичният газ зарин е бил използван от бойците на въоръжената опозиция. Това сочат и професионалните оценки на членът на Комисията на ООН по разследването на възможните нарушения на правата на човека в Сирия Карла дел Понте, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!