Закриват Държавната петролна компания

Рени Петрова 28 април 2022 в 16:15 3348 0

Снимка unsplash.com

Съществуването на Държавната петролна компания (ДПК) е ''необосновано (...) и не е необходимо''. Това е записано в мотивите към внесен днес за 14-дневно обществено обсъждане проект за закриване на ДПК.

Министерският съвет ще гласува проекта Държавата петролна компания да бъде закрита чрез откриване процедура по ликвидация, освобождаване на членовете на Управителния съвет, назначаване на ликвидатор и определяне на възнаграждението и функциите му.

При първото служебно правителство на президента Румен Радев идеята да се закрие ДПК беше на премиера Кирил Петков - тогава министър на икономиката. 

"Имаме два проблема, които трябва да се решат. Единият проблем е държавният резерв. Не работи по оптимален начин, изтичат пари. Идеята на компанията беше да управлява този държавен резерв. Конкуренцията на пазара е много малка. Аз бих затворил петролната компания. Бих направил и цялостна ревизия на дейността на държавния резерв. Да направим по-честни търгове, в които да участват повече компании", каза тогава Петков.

Според вносителя направени анализи показват, че съществуването на ДКК е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния и обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

"Създаването на ДПK не е обусловено от необходимост за удовлетворяване на конкретен обществен интерес, а участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса", пише още в мотивите.

В началото на февруари вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че "съвсем скоро ДПК ще бъде разкрита". 

"Съвсем скоро правителството ще приеме законопроект, с който се закрива Държавната петролна компания. Това е безспорно, вече има решение на Министерски съвет", заяви тя по време на заседание на парламентарната комисия по икономика и иновации.

Държавната петролна компания беше създадена по време на кабинета "Борисов 3" с принципал министърът на икономиката. Идеята беше на Бойко Борисов, който искаше държавна верига бензиностанции. Освен това ДПК трябваше да поддържа държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и да съхранява резервите.

След редица критики към ДПК през лятото Демократична България внесе законопроект за закриването ѝ в 46-НС. Владислав Панев тогава коментира, че "въпреки че в кухото дружество бяха налети десетки милиони левове и назначени десетки служители, не бе изградена нито една "държавна бензиностанция", а за заплати на безсмисленото дружество изтичат стотици хиляди левове всеки месец".

В сега внесения проект за обществено обсъждане се предвижда след приключване на процедурата по ликвидация функциите на закритото държавно предприятие да се поемат отново от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, така, както те са изпълнявани преди създаването на ДПК. 

Като първа цел в частичната предварителна оценка по проектопредложението е заложено закриването на ДПК да стане  чрез откриване процедура по ликвидация, освобождаване на членовете на Управителния съвет, назначаване на ликвидатор и определяне на възнаграждението и функциите му.

Според МС не съществуват достатъчно добре обосновани икономически аргументи, които да предполагат по-ефективното упражняване на държавната политика от страна на ДПК в сравнение с Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

"Напротив, създаването на ДПК поражда обосновани съмнения за нарушаване на принципите на икономическа ефективност и защита на обществения интерес, както и сериозни съмнения за злоупотреби и пораждане на корупционни практики. С оглед на тези съображения, предлагаме ДПК да бъде закрита", пише още в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!