ТЕЦ-ът на Доган съгласен да плати над 40 млн. лв. на държавата

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия, заяви министърът на енергетиката Росен Христов

OFFNews 05 март 2023 в 21:08 6460 7

Росен Христов

Снимка БГНЕС

Росен Христов, министър на енергетиката

„ТЕЦ „Варна” на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите“. Това заяви по bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

За ТЕЦ "Белене"

От Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ „Белене“, но няма конкретика. Далеч сме от даване на оборудването. За „Белене“ трябва да се вземе решение на база цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба, обясни Христов.

АЕЦ „Козлодуй“ и санкциите „Магнитски“

По думите на министъра "официално няма фирми, работили с АЕЦ „Козлодуй“, които да са собственост на лицата, санкционирани по закона "Магнитски".

Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България, каза Христов и допълни - Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия и корупционни схеми. „В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, подчерта министърът.

Отношенията с „Газпром“

„Очакваме през април да имаме доклад за претенциите от наша страна и за защита на претенциите от страна на Русия. Наели сме една от най-добрите международни кантори, която има добър списък със спечелени дела по арбитраж. Ако имаме добър шанс и това да е в интерес на страната, ще заведем арбитражно дело“, посочи енергийният министър.

Проверките на Европейската прокуратура

„Христо Ковачки, по официални данни, е консултант в няколко дружества, свързани с топлофикации. Проверките на Европейската прокуратура са за неспазване на правилата на отчитане на въглеродни емисии“, коментира Христов. - Юридически кантори препоръчаха на АЕЦ „Козлодуй“ сключи съдебно споразумение и да плати 25 млн. лева на фирми, свързани с Ковачки", уточни той.

„Направихме проверка. От всички документи и доклади се вижда, че АЕЦ „Козлодуй“ няма по-добра опция от съдебно споразумение. Консултантите казват, че преди 2 години е могло по друг начин да се реагира. Дружествата на Ковачки искат намаляване на цените от АЕЦ „Козлодуй“. Централата отказва. Оттам тръгват взаимни претенции. На първа инстанция дружествата печелят“, каза Христов и уточни, че дружествата на Христо Ковачки основно се занимават с топлоенергия.

Маришкият басейн

„Изпълняваме всички ангажименти за декарбонизацията, без да затваряме централите през 2025 година. Не можем да изпълним ангажимент от Плана за възстановяване, който смятаме да предоговорим“, обясни Христов и изрази увереност, че "европейските институции работят в интерес на Европа".

"Интересите на България, като част от Европа, трябва да съвпадат с тези интереси. Ние не сме опитно зайче. Не може Европа да ни кара да правим нещо, което ще нарани енергийната и националната сигурност. Имаме силни аргументи“, добави той.

Според него никоя друга държава не е поемала ангажимент за затваряне на 40% от регионални мощности. Христов увери, че служебният кабинет ще предложи и алтернативи.

Той бе категоричен, че не се предвижда държавна подкрепа за ТЕЦ „Марица Изток 2“. "Там трябва да се направят усилия за оптимизиране на процесите и да бъде един от пазарните играчи“, каза министърът.

„Не сме в миналото с въглищата, защото дълго време сме нямали стратегия и не е правено нищо за развиване на мощности от възобновяеми източници. Затова разработваме визията за електроенергетиката, за да не сме зависими от въглищата“, каза още Росен Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

06.03 2023 в 12:42

Тоз министър лъже кат` сущий комунист!
А щом и адвокатства на педала Ковачки, след безкрайните подгъзвания на рашънските интереси, направо е за обесване с главата надолу!

1915

6

Читателка

06.03 2023 в 12:28

Г-н Петков, чие дружество е Булгаргаз?? Случайно да знаете, че е държавно??

3700

5

опетков

06.03 2023 в 11:05

Въпросът, читателко, се решава в съда, а не пред някакъв "султан". ТЕЦ-ът не дължи на държавата, а на търговско дружество Булгаргаз.

1915

4

Читателка

06.03 2023 в 08:59

Въпрос : колко време е стоял на колене този министър пред негово султанско величество за да се съгласи да "плати" някаква сума?? Ами милионите, които му дадохме за студения резерв?? Те къде са и защо са, като в крайна сметка тец-а е длъжник на държавата??? Просто повече не му се дават или се прихващат тези задължения!!!

22548

3

dolivo

06.03 2023 в 07:47

Като вземаш имаш да вземаш малко, проблем има плащащия. Като имаш да вземаш много, проблем има получателия, защото ако унищожиш платеца, няма да видиш парите.

Затова се внимава как се дават пари, и не се позволява трупането на такива големи дългове.

Ако дълга е особено голям, няма да го видим изплатен скоро, защото е еквивалентно на фалит.

Колкото и да ми се иска далавераджията Доган да глътне вода, твърде е голям в региона, за да се случи това.

Трябва силен натиск да му се спре увеличаването на дълга първо, и поне лихвите да вземе да си плаща. След което влизане за структуриране на вземките.

При всички случаи, държавата е прецакана.

1020

2

PlamenIv54

06.03 2023 в 06:36

Нещо намирисва на нова далавера. Какво има министърът да се споразумява с ТЕЦ Варна? ТЕЦ-ът има задължения, плаща си ги и пито-платено. Споразумението ще бъде или за опрощаване или за отлагане за някой друг път на част или цялото задължение.

4738

1

Того

06.03 2023 в 05:07

Точно на този министър, не вярвам на нито една негова дума.