Борислав Сандов: Съдебен чадър пази ТЕЦ-овете около Ковачки

OFFNews 05 март 2023 в 18:45 5649 2

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС

Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите

ТЕЦ-овете, които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, се пазят от чадър в местната и дори съдебната власт, коментира по bTV бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Надявам се, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура няма да има само санкции, свързани с нарушенията. Надявам се, че ще бъдат потърсени пропуснати ползи, защото тези скрити емисии са скрити десетки милиони", каза още той.

Сандов посочи още, че процесите за купуване на въглеродни квоти от международната търговия минават през Изпълнителната агенция по околна среда и попита защо настоящият служебен екоминистър Росица Карамфилова не коментира акцията на разследващите органи в топлоцентралите.

Емисиите от парникови газове се изчисляват по формула, докато другите емисии, които също излизат от комина през това време – за серните диоксиди, за азотния оксид, за фините прахове частици, за съединенията, свързани с живак се измерват и те подлежат на контрол от Изпълнителната агенция по околна среда, заяви ексминистърът.

Той обясни, че парниковите газове не могат да бъдат премерени при комина или в околността, тъй като те веднага излизат в атмосферата и не могат да бъдат проследени по начина, по който другите съединения могат да бъдат.

"Но как едни и същи процеси генерират различни данни? От доклад на неправителствена организация, който излезе наскоро - това, което се подава към КЕВР като произведена енергия, и това, което се подава към Изпълнителната агенция по околна среда като произведени емисии,се различава драстично", заяви той. По думите му това означава, че тези предприятия горят само слама, а в същия момент въглищата, които се купуват от тези оператори, отиват някъде.

„Не можем да търсим вина само във верификатора, който вероятно само е потвърждавал едни фалшиви данни, които са идвали от предприятията“, смята Сандов.

"Бивш началник на отдел в Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, отговарящ точно за приемането на тези данни и изпращането им в Европейската агенция е София Ненова, която е лицето за контакт на тази фирма верификатор. Това е много интересно. В сферата на тежките замърсители в България често виждаме такива преплитания“, разкри още той. Като проблем бившият министър отбеляза още и неясната собственост на част от ТЕЦ-овете, като този в Гълъбово - "Брикел", който се водил собственост на 71-годишен британски дядо.

В началото на изминалата седмица ДАНС и Европрокуратурата проведоха спецакция в 9 енергийни дружества от орбитата на бизнесмена Христо Ковачки.

„Въз основа на доказателствата е изчислено, че декларираните занижени емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро - под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. В допълнение докладваните занижени емисии също са оказали влияние върху качеството на въздуха в България“, съобщиха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

06.03 2023 в 11:59

Не е като вие да не въртите подобни схеми...

22543

1

dolivo

05.03 2023 в 18:56

То отдавна се знае, че е клоака около този мутренски "бизнесмен".

Като Капоне, ще го притиснат за числата, от една страна алчен, за да лапа субсидии о занижава, от друга подава данни, за да продава и данъци да декларира.

Като се разминават, балтия трябва


Ама надали с Герб Дпс и Бсп бранещи сивата паралелна икономика