Стоян Мавродиев: Tърси се нещо, от което да се направи скандал и да се извадят политически дивиденти

OFFNews 08 април 2020 в 08:00 10089 3

"Започвам да се удивлявам, честно казано, от нездравото желание на определени политически кръгове да извличат политически дивиденти от всяка една ситуация. Дори в безпрецедентна ситуация на криза, в която голяма част от бизнесите и гражданите са на ръба на оцеляването на техните бизнеси и съответно на личните им домакинства. Аз, честно казано, изобщо не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка, която прави ББР, през годините се търси подобен негативен прочит. Това не е първият път впрочем, ако отворите различни статии, които са писани в последните години по различни конкретни теми, те са винаги в тази посока – търси се нещо, от което да се направи скандал и да се извадят политически дивиденти".

Това коментира главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

"Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките, моята лично и на колегите от екипа. Това вече явно е станало условен рефлекс за определени политически партии и определени медийни групи и кръгове, вие ги знаете кои са, да не ги изброяваме, безсмислено е. Важно е да се знае, че в момента ББР работи денонощно със своите екипи, в изключително кратки срокове успя да направи своите програми, успяхме за дни да свършим, това, което обичайно би отнело месеци в нормална ситуация. Както отбелязах в началото на пресконференцията, нашата собствена програма за микрофинансиращите компании, която впрочем покрива едни от най-засегнатите сектори като предприемачи, свободни професии, хотелиери и други сектори, които не са обхванати от програмата с правителствените мерки. Нашата програма е допълваща усилията на правителството с нашия собствен ресурс, отбелязвам, не с тези 700 милиона, които се отпускат за други програми, успяхме да свършим нещо, което ни прави да сме едни от първите в Европа, обявяващи подобна програма, за което благодаря на целия екип и се гордея с невероятната работа и отговорност на всички тези хора", коментира Мавродиев.

Той допълни, че работата на ББР е да дава работещи решения за малкия и средния бизнес и "съответно да работим максимално в полза на хората, за да ги подпомогнем в тази ситуация. Това, че някой иска да бъде деструктивен, е негово право, аз лично го намирам за доста омерзително в такава ситуация, вместо да се впрегнат усилията на всички да се работи, да се помага на усилията на правителството, да се помага на усилията на министъра на финансите, на министъра на икономиката, на премиера, разбира се, на първо място, на нас, като институция, която има важна и тежка роля, се търсят измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на всички избреони институции и създават още повече стрес и напрежение сред хората", посочи изпълнителният директор на ББР.

Според него постоянно се внушава, че ББР дава някакви големи кредити на бизнеса. А фактите са, че 4 милиарда лева са отпуснати заеми на компании в България, 2 милиарда лева са предоставени за финансиране по мандати в подкрепа на икономически политики на правителството, 1300 стартиращи компании са подкрепени от ББР.

Това не са големи компании, а малки стартиращи компании. "Мисля, че малко банки могат да се похвалят с този резултат. Над 10 000 финансирани компании или ползващи гаранционни улеснения от ББР. 10 000 компании! 2,5 милиарда лева отпуснати от банки партньори с гаранция от Националния гаранционен фонд, също част от нашата група, които отново са отишли до малки и средни компании. Над 2,2 милиарда евро е ресурсът, привлечен от международни финансови институции в тези години. Огромна сума, забележете, без гаранции от българското правителство, само на база на доверието на тези институции в работата на ББР и на нейния екип и ръководство. 8500 компании, подкрепени с ресурс на ББР чрез търговските банки. С това общият размер на ползваното финансиране за малки и средни предприятия надхвърля 1,5 милиарда лева. Няма да го казвам отново, ние сме партньор на плана „Юнкер" в България и помагаме, включително и за експортно финансиране на българския бизнес", изреди Мавродиев.

За годините, в които този екип работи в банката, печалбата на ББР е в размер на 75 млн. лв. Тоест за 2.5 години този екип е успял извън всички останали резултати да направи 75 млн. лв. печалба, които отново отиват в бизнеса като раздадени кредити и ще отидат към малки и средни компании, респективно като дивидент в бюджета, тоест ние сме нетен донор на бюджета и внасяме средства, които отиват за социални програми, за пенсии, заплати и много други бюджетни разходи, стана ясно от думите на Стоян Мавродиев. 

Според изпълнителния директор на ББР Николай Димитров визираната сделка от ДБ е с кредитополучател, с който ББР отдавна има отношения и вече е погасил успешно едно свое задължение към банката. Сделката е структурирана като част от мандата да помагаме на търговските банки.

На въпрос кой е получателят Димитров отговаря „С.Г. Груп". Той обяснява, че „Свети Георги" е част от „С.Г. Груп". "Тя е част от мандата ни да помагаме на търговските банки. Със сделката се цели подпомагане балансите на две търговски банки, така че в условията на криза те да подпомогнат своите клиенти", посочи Николай Димитров, но отказа да назове банките, защото става дума за отношения с клиенти.

Димитров допълни, че „Свети Георги" ще подпомага банките, като изчисти балансите им от портфейли, които ги затрудняват. "Купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще бъде позволено на тези банки спокойно да финансират новите си клиенти или текущите, които остават при тях", обясни той.

На въпрос дали има личен интерес Стоян Мавродиев отговори, че "личният ни интерес е да помогнем на банковата система на България в тази тежка ситуация. Помагайки на тези две търговски банки, респективно на над 7500 компании". Въпросните 7500 компании са част от пакета и са длъжници, тоест ние давайки тези пари, те влизат директно в тези две търговски банки, с което, мисля, отговарям на въпроса, че няма как да има личен елемент, извън професионалната ни подкрепа за банковия сектор. Помагайки на тези две банки ние помагаме косвено този ресурс отново да се върне като финансиране за малки и средни компании. От друга страна, на тези над 7500 компании ще бъде помогнато да получат отсрочвания по кредитите си, предоговаряне на условия. Тоест това е облекчение отново, част от пакета ни за облекчение на крайните кредитополучатели. И впрочем тепърва смятаме да продължим с тези операции и с тези програми, да се подпомогнат и други български търговски банки. Това е част от мандата и мисията на ББР, както по Закона за ББР, така и по Стратегията на ББР. Това правят впрочем и всички банки за развитие в целия свят, това е част от тяхната дейност - важна част, за подкрепа на ликвидността в сектора", заяви Мавродиев.

На въпрос дали атаката към ББР е опит да се атакува правителството Мавродиев отговори следното: "Тази сутрин, даже още вчера ние коментирахме и обявихме защо се правят подобни операции, с които се помага на банковия сектор, че това е нещо нормално и полезно за цялата система. Днес пуснахме прессъобщение, в което освен за новата ни програма, говорим и за тази допълнителна програма, с която помагаме на търговските банки. Отварям скоба – наша собствена програма, която е извън правителствената програма, тя допълва пакета мерки на правителството. И както казах, наистина тези кръгове и групи, политически и медийни, се опитват от години да атакуват както мен, така и институцията, в която работя. Преди атаката беше насочена спрямо КФН и мен, като неин председател. Това медийно е популярно и известно, заради това, че същите тези лица са подсъдими лица с по няколко обвинения за пране на пари, за данъчни престъпления и много други, със запорирани имущества заради, забележете, подписани лично от мен сигнали до главния прокурор, по които е имало разследвания и тези лица са привлечени като обвиняеми и в момента са подсъдими. Така че това ожесточение е напълно ясно какъв му е генезисът. А другите така наречени политически говорители на тези подсъдими лица, също всички знаем какви са техните мотиви, за да бъдат говорители, нищо ново!".

Според Мавродиев ББР е атакувани многократно за всевъзможни неща от рода на това колко високи заплати получавал бордът на банката, "в колко дъщерни компании сме участвали, откъдето пак сме получавали заплати. Сега е моментът да се каже, че ние работим pro bono, не получаваме заплати в дъщерните компании, никога не сме получавали в тези новосъздадени компании. Нищо не е променяно по начина, по който банката е функционирала и преди нас, тоест това е отново фалшива новина. И още едно нещо, което е важно да се знае, че Съветът на директорите преди още поне десетина дни взе решение за периода на кризата всички средства, които ние получаваме като заплати, ще бъдат дарени за медицински заведения, за Бърза помощ и за различни малки болници в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

3

Марто

08.04 2020 в 13:29

Стоянчо, като се изакаш, пич, недей после да ровиш купчинката. Не сте виновни, че нямате този защитен рефлекс. Учили са ви на безцеремоност, а точно предпазливостта и тактичността можеше да ви измъкнат от лапите на гладния народ, но уви.. Няма да се измъкнете от яростта. Историята няма да ви запомни, ямите няма да се картографират, май?

77927

2

El Commandante

08.04 2020 в 11:53

От мен да го знаете: Нямайте вяра на човек, който се опитва да си прикрие оплешивяването.

23293

1

Стефан

08.04 2020 в 09:12

Ясно. Никиту василев и любка качакова в едно лице.
Бегай да бъдеш велика машинопишна къде омерика.