Трайков: С „Белене“ кабинетът обслужва руски интереси

Елица Мартинова 11 октомври 2012 в 08:58 2965 12

Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

„След като взехме правилното решение – отказ от проекта, станахме свидетели на цирк за АЕЦ „Белене“. Очевидно е, че това може да обслужва интересите само на руската страна, която на всичко отгоре има 1 млрд. иск към НЕК“, заяви пред „Нова телевизия“ бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

„Мисля, че отдавна стана ясно, че причините за оставката ми са заровени не в катарските пясъци, а в сибирските ледове“, коментира още той.

Трайков определи появилия се частен инвеститор по проекта „Global Power Consortium” като крайно несериозен. Той поясни, че е разговарял с техни представители още в началото на годината, но е пренасочил преговорите към консултанската фирма по проекта „Белене“.

„Това е компания, която не е стратегически инвеститор и няма опит в управлението на централи или дългосрочни намерения към проекта. Ние нямаме реална информация, парите могат да идват и от „Ал Кайда“, заяви Трайков.

Бившият министър коментира още, че планираният референдум няма да допринесе за решението на въпроса.

„Аз съм твърдо против референдума за „Белене“. Въпросът на вота трябва да е дълъг най-малко колкото информационен меморандум. Как да се финансира, с каква лихва да се тегли заем, какъв да е моделът на реактора, кой да е инвеститорът“, посочи Трайков.

„Това е абсолютно безсмислено упражнение, целящо да подкрепи акциите на БСП“, допълни още той.

Трайков коментира и обявения в сряда данък върху лихвите на депозитите.

„Явно бюджетът има нужда от тези пари и нещата не са толкова розови, колкото се представят. Според мен обаче най-големият проблем в момента е несигурната среда. Тя поставя психологическа граница у фирмите да инвестират в начинанията си. Бизнесът се обезкуражава от неясните условия на българската икономика“, заяви Трайчо Трайков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!