Синдикатите са против уволнението на 30 000 чиновници до края на 2022 г.

OFFNews 06 декември 2021 в 15:53 2763 3

Снимка БСК

Синдикалните организации се обявиха против съкращаването на около 30 000 души в държавната администрация до края на 2022 г.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести.

В неделя съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви пред бТВ, че до края на 2022 г. ще бъдат съкратени 15% от администрацията, като допълни, че безработицата в България е с историческо ниско ниво и пазарът на труда може да поеме съкратените чиновници. По думите му всеки министър ще трябва да огледа структурите си и да предложи до края на годината как да се направят съкращенията. 

Асен Василев: До края на 2022 г. ще намалим държавната администрация с 15%

"Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково съкращаване. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести", заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов след заседанието на НСТС.

Той допълни, че първоначалните дебати са били да има съкращения, но до края на мандата: "Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против".

Асоциацията за индустриалния капитал в България подкрепи проектозакона. Според председателя на АИКБ Васил Велев той въвежда някои норми, които правят прилагането на закона по-лесно и спестяват разходи на държавата при осъдителни присъди в някои случаи. Асоциацията подкрепя и удължаването на срока за намалена ставка по ДДС.

Според Велев намалената ставка трябва да остане за книгите, като целта е да се насърчи четенето на книги.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" от своя страна допълни, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Според нея инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната, са около 400, а фирмите са над 400 000.

"Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане", каза Григорова.

Тя призова Асен Василев да си спомни, че "на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР", както и че е хубаво да спре популизмът на управляващите.

"Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен", категорична е тя.

"Мярката за намаленото ДДС за заведенията е подарък, направен през данъчната система"

Междувременно Националният съвет за тристранно сътрудничество прие проект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, но промените в Закона за данък върху добавената стойност не бяха подкрепени от всички участници.

Относно промените в Закона за ДДС председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев заяви, че камарата подкрепя промените. С цел "спасяването на българските компании от хранително-питейната индустрия" и да се задържат цените на хранителните продукти, от БСК предложиха да се намали ставката на българските храни от 20 на 9 процента, с изключение на алкохолни напитки.

От КРИБ не подкрепиха предложените промени. Георги Симеонов обясни, че трябва да има по-детайлно обсъждане на част от тях. Специално обърна внимание на ваучерите за храна.

КНСБ също не подкрепят този законопроект, защото диференцираното ДДС няма да доведе до поевтиняване на цените на стоките. Любомир Костов заяви, че бизнесът може да бъде подкрепян през разходите, а не и през приходите.

От КНСБ искат да се намали общата ставка, за да има ефект по цялата верига на производството, включително и до крайния продукт. Дори да е диференцирана ставка за ДДС за отделни отрасли или икономически дейности, то цените няма да намалеят, смятат от КНСБ.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че синдикатът също не подкрепя предложения законопроект. По думите й мярката за намаленото ДДС за заведенията е подарък, който е направен през данъчната система. Григорова обясни, че 200 млн. лева, които ще дойдат от отмяна на намалената ставка на ДДС за заведенията, могат да се ползват много по-далновидно. 

От КТ "Подкрепа" нямат нищо против продължаването на намаленото ДДС за книгите, но трябва да има контрол, тъй като значимо намаление на цените на книгите няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

5

Човека

06.12 2021 в 23:20

Синдикатите да си ги вземат на работа при тях тия ценни кадри. Има много калпави ремонти в следствие на чиновническото безхаберие, корупция и чиста некадърност. Да ги опънат да работят навън да се поправят и облагородят.

2012

4

plmko

06.12 2021 в 21:28

По времето на Тиквун нямаше синдекати,сега изпълзяха от някъде..

14469

3

случайно прочетох

06.12 2021 в 17:08

Само 30 000?
Администрацията е пълна с калинки и поне 100 000 не стават за нищо!