Природният газ поскъпва с 10% за октомври

OFFNews 01 октомври 2020 в 14:27 2271 0

Природният газ поскъпва с 10%, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Така през октомври един мегаватчас ще се продава за 24,72 лева, като цената е без такси и налози.

Това няма да доведе до промяна в цените на парното и топлата вода, обясниха от регулатора.

С решението на Комисията утвърдената цена на природния газ от 1 октомври е 24,72 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За септември цената беше 22.46 лв./MWh.

И друга ключва промяна влиза в сила в енергийния сектор. От днес бизнесът е на свободния пазар на електроенергия. Само за битовите клиенти продължават да важат регулираните цени на електроенергията, които се определят от КЕВР.

Бизнесът ще купува електроенергията по свободно договорени цени. До този момент това беше задължително само за по-големите небитови клиенти, присъединени към мрежа високо и средно напрежение. От днес това вече се отнася и за малките клиенти, присъединени на ниво ниско напрежение. 

Кое е важно за малките небитовите клиенти, които сега излизат на свободен пазар

Според Закона за енергетика тези клиенти имат време до 30 юни 2021 г. да сключат активно договор за доставка на електроенергия с търговец на свободен пазар. Сключване на договор става всеки месец, като заявленията за това се подават от 1-во до 10-то число към мрежовия оператор, към чиято мрежа е присъединен обекта на клиента. Смяната на доставчика става факт от 1-во число на следващия месец и е безплатно. С цел улеснение тази процедура обикновено се извършва от новия търговец на клиента.

До сключването на такъв договор доставката на електроенергия за тези клиенти в Югоизточна България ще се осъществява от EVN Електроснабдяване и по цени, които се публикуват на www.evn.bg.

Ако до 30 юни 2021 г. небитовите клиенти все още не са си избрали търговец на свободен пазар, то от 1 юли 2021 г. снабдяването на ток ще се поеме служебно от т.нар. Доставчик от последна инстанция по цени, определени по методика от КЕВР.

В крайната цена на фактурата се включват и мрежовите цени и цена за задължения към обществото, които остават регулирани от КЕВР, както и съответните данъци, определени от държавата, като акциз и ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!