НЕК сезира прокуратурата за отказа на ЕРП-тата да й платят 350 милиона

OFFNews 26 март 2014 в 18:42 3988 6

Драгомир Стойнев

НЕК сезира прокуратурата заради отказа на трите електроразпределителни предприятия да й изплатят дължими над 350 млн. лева. Това стана ясно днес на заседание на парламентарната комисия по енергетика, на която бяха изслушани представители на трите ЕРП-та.

"Не приемам да не се плащат фактурите към НЕК - по никакъв начин не се дава право на ЕРП-та да прихващат тези суми", заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Днес изтече седемдневният срок, който енергийният регулатор (ДКЕВР) даде на ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про да си внесат дължимите суми, но никоя от тях не е платила на НЕК. да се издължат към държавната компания.

От трите дружества заявиха в отговор, че НЕК им дължи много повече пари за изкупена от тях възобновяема енергия. Две от дружествата - EVN и "Енерго Про" посочиха, че ще заведат дела в съда за нанеси вреди и пропуснати ползи. Според EVN загубите й възлизат на над 1 млрд. евро.

"Като принципал на дружеството НЕК съм длъжен да търся тези пари от ЕРП-тата, аз нямам друг избор. Проблемът тръгва от 2012 година и съдът винаги е казвал, че тази методика, която "пада" във ВАС, тя "пада" не защото е сгрешена, а защото не са спазени определени процедури. Аз няма да вземам страна, от ДКЕВР трябва да намерят начин да се изработи една нова методика, чрез която да има компенсиране на разходите по изкупуване на зелена енергия. Моделът е бил пригоден за едни мощности, изведнъж стават за няколко месеца над 1000 мегавата присъединяване. Някой трябва да плати тази цена - никой не казва, че НЕК трябва да плати тази цена", каза Стойнев.

Заради прихванатите от ЕРП-тата суми, които самата НЕК им дължи, енергийният регулатор започна процедура по отнемане на лицензите им. „Прихващанията” в енергетиката са нормална практика, коментираха днес представителите на трите ЕРП-та. Вицепрезидентът на ЕВН Калина Трифонова посочи пред депутатите, че да се стоварва цялата тежест върху дружеството е неприемливо - изходът от тази ситуация, според нея, изисква всеки от участниците в системата да си поеме отговорността.

„Отнемането на лицензите няма да помогне, но ще внесе допълнително напрежение в системата. Българските национални закони трябва да съответстват на европейските и считаме, че ЕВН не е нарушило нито един от европейските стандарти, дейността ни е легитимна търговска практика. В българските енергийни закони няма забрана за финансово прихващане, то е начин на плащане”, добави тя.

По предложение на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай на следващото заседание на комисията ще бъдат поканени представителите на ДКЕВР за изслушване, ще се разпореди на НЕК и ЕРП-та да предоставят цялата кореспонденция помежду си от 2012 г. насам, а трите компании ще трябва да представят по разбивки всички инвестиции, които са направили, откакто са приватизирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови