Министър Седларски: IT секторът вече осигурява 4,5% от икономиката ни

OFFNews Последна промяна на 25 април 2017 в 19:29 4406 1

„България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. Не случайно България през последните години е в „топ десет“ на международни класации, които се отнасят за привличане на стартъп бизнеси в България, за привличане на аутсорсинг индустрии и рисков капитал в тези нови прохождащи производства“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски по време на откриването на Webit 2017 г. - форум за технологии, иновации и инвестиции.

Сред официалните гости бяха президентът на България Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), министри, дипломати и др. Осмото издание на Webit се провежда с подкрепата на Министерство на икономиката чрез Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българска агенция за инвестиции.

По време на форума министър Седларски подчерта, че България, която има десетилетен опит в електрониката, в развитието на информационните и комуникационните технологии, днес може с гордост да заяви, че стъпвайки върху своя опит и използвайки своя потенциал има един работещ, растящ, ориентиран към износа сектор на информационните и комуникационните технологии.

„Секторът е сред най-динамично развиващите се в българската икономика и основен двигател за разкриване на нови и висококвалифицирани работни места в страната. Той генерира 4,5% от общата брутна добавена стойност (БДС) в икономиката ни, а 73,3% от наетите в него са на възраст под 40 години“, каза министър Седларски.

По време на събитието министърът на икономиката акцентира върху това, че през последните години България се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията.

„Предимствата на сектора и благоприятната инвестиционна среда у нас привлякоха редица световни компании от бранша, които успешно развиват своята дейност в България“, каза още министърът.

Президентът на България Румен Радев призова участниците на тазгодишното издание да потърсят отговорите и на въпроса, какво ще се случи с човека в днешния дигитален свят.

„Дали ще продължава тази тенденция и дали ще има нов поглед върху тези проблеми, аз ще се радвам и съм убеден, че точно тук на този прекрасен форум и то в София, България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят и ще се радвам изключително много, ако търсите отговор на тези въпроси. Да гледате повече в бъдещето, ако се обединявате около общите европейски човешки ценности за мир и прогрес, така че тези технологии да служат на нас“, каза още Радев.

По време на откриването г-жа Йорданка Фандъкова представи София като град, който има възможности и ресурси, както и воля да се развива като дигитална столица на новите пазари.

„През последните години предприемаческата екосистема направи съществен прогрес и сега навлиза във фаза, в която стартъпите започват да се радват на устойчива реализация на своите бизнес модели. Междувременно глобални лидери в ИТ сектора извършват част от развойната си дейност в града. Ние полагаме усилия да окуражим тези положителни тенденции, пример е създаването на Столичната общинска агенция за инвестиции, чиято цел е да оптимизира бизнес средата за компании, работещи в областта на информационните технологии, креативните индустрии, фармацевтиката, туризма и умните градски системи“, допълни Фандъкова.

Тя подчерта, че единствено чрез координирани политики и ефективно партньорство между институциите, бизнеса, науката и гражданските организации София ще изпълни потенциала си да бъде дигитална столица на региона.

В рамките на форума с видео обръщения към публиката се включи министърът на науката и технологиите на Китай д-р Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

26.04 2017 в 09:35

Фандъкова дали се е похвалила с уникалната си система от глупави светофари?