Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Стартъпи от областта на кибер сигурността се насочват към България

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 13:23 3661 1

Изтичане на секретни данни, „хакване” на сървъри, източване на банкови карти или финансови измами за милиарди долари, разиграни не със зрелищен обир, а съвсем скучно по изцяло електронен път! Това са само няколко примера за разнообразните и твърде често неподозирани предизвикателства в областта на киберсигурността, пред които са изправени световните корпорации, банки, телекоми, а също и правителствените институции в съвременния свят.

Често се оказва, че изключително важни данни и мрежи не са защитени по най-удачния и съвременен начин. А с все по-масовото навлизане на технологиите и развитието им, проблемите с дигиталната сигурност се увеличават в геометрична прогресия.

„Ние можем да дадем по-добро решение, което да е полезно” – тези думи се чуха на няколко пъти от представители на различни компании в столичния Гранд Хотел София, в който се проведе среща на стартиращи иновативни фирми в сферата на сигурността и поверителността.

Звучи леко странно – от една страна стартъпи с по един, двама или – в най-добрия случай – с малко над 10 служители, а от друга осигуряване на кибер защита за огромни организации със стотици хиляди клиенти. И все пак – добрата идея, знанието и опита не са запазена територия за големите и щедро финансово обезпечени компании в този бранш, а решения могат да се предлагат и от „амбициозни прохождащи малчугани”.

Въпреки че в случая думата малчугани е твърде условна. Всичките десетина новостартиращи компании в сферата на сигурността и поверителността на информацията са създадени от професионалисти с огромен опит в големи организации преди да започнат да работят сами за себе си.

За малките стартиращи компании, дори и да предлагат най-добрата идея и решение на даден проблем със сигурността има сериозна опасност, те да не могат да стигнат до организациите, за които са предназначени.

Затова представянето на стартъпите в Гранд Хотел София бе изключително важно и полезно. Събитието бе организирано от офиса за технологичен трансфер „Иновативен капитал“ и EIT Digital Business Community Digital Infrastructure Technologies.

EIT Digital е водеща европейска организация за иновации. Мисията й е да насърчи иновационната цифрова технология и да повиши предприемаческия талант в хората за по-голям икономически растеж и по-добро качество на живот в Европа.
Организацията обединява предприемачи от 130 топ европейски корпорации, малки и средни предприятия, стартиращи фирми, университети и изследователски институти. Подпомага се ускоряването на темпа на растеж на компаниите, набирането на капитал и сигурни целеви клиенти.

Срещата в София бе организирана, тъй като Балканският регион е новата цел на EIT Digital. България е част от ARISE Europe, част от EIT Digital Регионална иновационна схема, която е предназначена да стимулира регионалният растеж в страните от ЕС, в които EIT Digital не е представена от някои от своите звена. 

Целта е да свържат местните и регионалните иновационни центрове и техните екосистеми с иновационната и образователна екосистема на EIT Digital. Програмата ARISE сега включва България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Румъния и Словения.

За първи път компании от портфолиото на акселератора имаха възможност да представят своите иновативни технологии в сферата на сигурността и поверителността пред представители на заинтересовани банки, телекоми, компании, частни инвеститори и институции в България.

Отчитайки проявения интерес, нищо чудно част от индивидуалните срещи да доведе до чисто търговски договорености и приложение на нови технологии от стартиращите бизнеси и у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови