Краят на Роза дамасцена?

Не е вярно, че ЕС възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото масло, заявиха от ЕК

Ружа Райчева 21 февруари 2023 в 17:10 18405 9

Пикът на розоберския сезон в България

Снимка Getty Images

Пикът на розоберския сезон в България

Съществува ли опасност Европейската комисия да класифицира емблематичното за България розово масло като токсично вещество? въпросът излезе на дневен ред в последните дни покрай коментари и медийни публикации.

В момента Европейската комисия (ЕК) преразглежда Регламент CLP - европейското законодателство, засягащо класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси. На 19 декември 2022 г. ЕК внесе законодателно предложение за промени на Регламент CLP, свързани със Зелената сделка. Промените засягат "класификацията, етикетирането и опаковането на вещества, считани за химически и представляващи заплаха за здравето и безопасността на околната среда".

Идеята е да бъдат добавени определения, както научни и технически критерии, които дават възможност вещества и смеси, които имат свойства да нарушават функциите на ендокринната система, да бъдат отнасяни към установени класове на опасност. Общото название за такива вещества ще бъде - ED.

За въпросните опасни вещества и смеси ще се създаде следната класификация:

1. PBT - устойчиви, биоакумулиращи и токсични веществен и смеси;

2. vPvB - много устойчиви и много биоакумулиращи;

3. PMT - устойчиви, мобилни и токсични;

4. vPvM - много устойчиви и много мобилни.

Ако промените в регламента се приемат, ще се разшири обхватът на вече съществуващите разпоредби за класифициране на някои класове на опасност. Идеята на ЕК на етикета на даден продукт, съдържащ съставки, нарушаващи функциите на ендокринната система, да пише изрично, че е категоризиран от ЕК в съответния клас за опасност.

Очаква се етеричните масла, сред които попада и емблематичното за България розово масло, да бъдат класифицирани като смеси (в розовото масло има около 300 различни вещества). Това поставя под заплаха не само розовата индустрия, но и производството на лавандула, което в България е десетки пъти по-развито.

Проблемът е, че има възможност етеричните масла да бъдат определени като опасни продукти, защото съдържат съставки, които има вероятност да окажат негативно въздействие върху човешкото здраве.

Етеричните масла са всъщност летливи вещества. Лавандулата и розовото масло всепризнато действат на хормоните и редовно биват препоръчвани като добавки, спомагащи за хормонален баланс. От това следва, че и лавандулата, и розовото масло влияят на ендокринната система. Дали това е "нарушаване на ендокринната система", от което ще е нужно да бъде класифицирано като опасен продукт - все още не е ясно.

През септември ЕК ще публикува още едно предложение за промени в регламента, съобщи пред OFFNews евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ-ЕНП). По думите му регламентът все още може да бъде отхвърлен.

Новаков уточни, че ЕК имат данни за няколко вещества, съдържащи се в розовото масло, които според тях "вредят на ендокринната система". Част от тях са бензил силикат, гераниол и тимол.

Ето каква е позицията на ЕК по въпроса:

"Европейската комисия знае за критиките срещу предстоящите актуализирани химически правила, отправяни от производителите на етерични масла. Не е вярно, че ЕС възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото масло.

Важно е да се уточни, че всъщност етеричните масла вече са определени като химически вещества и са регулирани като такива в действащото европейско законодателство. Тъй като определянето като химично вещество само по себе си не води до никакви ограничения, то е само отправната точка за оценка на възможните рискове и предпазни мерки.

Като част от текущото преразглеждане на европейското законодателство Комисията не възнамерява да промени това определение, нито да започне да изисква анализ на всяка молекула в етеричните масла.

Като цяло, преразгледаните правила ще спомогнат за по-доброто идентифициране на опасните свойства на химичните вещества и за по-доброто управление на свързаните с тях рискове, когато е необходимо. Текущото преразглеждане на Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH) обаче не включва никакъв план за забрана на етеричните масла, като розовото масло."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

9

Lpp

21.02 2023 в 21:48

Голяма драма, голямо чудо.
От камара години парфюмериината индустрия, от която се ползват въпросните етерични масла, е под строга регулация.
Доста натурални съставки са забранени, защото са алергени.
Но, сега щели да забраняват на бай ви Ганя, гюла.

2073

8

Johnny B Goode

21.02 2023 в 20:58

Помощ, нападат изконните БГ ценности. Както са тръгнали, скоро ще ударят и по гюловата ракия. Какво ще правят тогава Нено и Неновица, за малкия Николчо да не говорим?
Крайната цел е да ни вземат чернозема и да го изнесат и продадат в Америка, така както направиха с украинския (справка - Еврото).
На оружие братя, да подкрепим единствените национално отговорни лидери - Копейката, Корнела войвода, както и всички люспи около Мая.

1730

7

Ivan

21.02 2023 в 20:07

Смес и натурална субстанция - две различни химични категории. Троловете на пРезидента, ма седнте и прочетете малко, поне химията на ниво 8-ми клас! Според вас, по същата логика ще забранят и гюловата ракия !?!?

345

6

Джендо Джедев

21.02 2023 в 19:54

Едно време такива партенки се пускаха за шкембето и субпродуктите. И Ганьо беше вдигнал врява до небесата, че ЕС ще му отнеме шкембе-чорбата.

Та поне от статията не се разбира как точно новите стандарти за етикетиране ще разбият великата ни розоварна индустрия (във "велика" не влагам ни най-малко сарказъм, наистина тя е едно не многото неща, които работят у нас).

15914

5

поп Дръвчо

21.02 2023 в 19:06

Айде пак партенка като с кривите краставици.

8053

3

DARTH VADER

21.02 2023 в 18:05

Ако обаче наистина е токсично,нека дадем всички количества от складовете на братушките...



Може и в рубли да го платят,нали сега валутата им е кът...



Ако искат да се мажат,но по-вероятно-да го пият;)))

865

2

Constanza

21.02 2023 в 17:56

Пак ще се използват, тук става дума просто за обозначения на етикетите.

22548

1

dolivo

21.02 2023 в 17:32

малей, хранилка гледай за Възражденци

Може заради розовото масло да сме толкоз изродени българята

Забранявай