КНСБ поиска НС да приеме ветото на Радев и да отложи либерализацията на пазара за електроенергия

OFFNews 24 октомври 2023 в 13:40 1067 0

Снимка Pixabay

В позиция, изпратена до медиите, КНСБ призова депутатите да приемат наложеното от президента вето върху част от Закона за енергетиката.

Основното искане на синдиката е да бъде отложена реформата, касаеща либерализацията на пазара за електроенергия. Според КНСБ домакинствата в България трябва да останат на регулирания пазар, докато не бъдат достигнати средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

От синдиката цитират данни на Евростат, според които над 2 милиона българи са енергийно бедни, 30% не могат да покрият разходите си за отопление, а 28 на сто не поддържат дома си достатъчно топъл. С тези нива България се нарежда на челно място в ЕС.

Реформата касае около 1/3 от електроенергийния пазар в България и засяга над 4,6 милиона битови клиенти, пресмятат от КНСБ. Те предлагат либерализацията да се случи, но едва след като се създаде фонд, който целево ще компенсира енергийно бедните домакинства.

Измененията в Закона за енергетиката  измененията предвиждат Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г. В закона има и възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г. Очаква се този петък депутатите да отхвърлят ветото на Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика