Избран ли е тайно строител на тунела под Шипка за 358 милиона? Втори ден АПИ мълчи

Светослав Метанов 20 юли 2021 в 18:45 22451 5

Има ли класиране на офертите, избран ли е изпълнител и подписан ли е договор за прокопаването на тунела под Шипка?

Тези въпроси бяха официално зададен от OFFNews до Агенция "Пътна инфраструктура" в понеделник. Повече от 24 часа от тогава - отговор няма.

Днес стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството е уволнила също вчера шефа на пътната агенция Апостол Минчев, когото сама назначи на поста. Дали това има общо с тунела под Шипка, договорът за който по наша информация е подписан през миналата седмица, не е ясно. Официалният мотив за рокадата бе, че Минчев е наредил да спрат всички строителни проекти на АПИ, което пък било в разрез с политиката на МРРБ. Министър Комитова съзря саботаж.

Според информацията, с която OFFNews разполага, контрактът за тунела под Шипка отива при консорциум, в който е и компанията на Велико Желев "Хидрострой". 

Как точно се е случило това е същинска мистерия!

В раздел "Профил на купувача" последната информация по този проект на сайта на АПИ е от отварянето на ценовите оферти в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка.

Обществената поръчка за проектиране и строителство предвижда изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Та, кандидатите за процедурата са следните:

ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, с участници: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД – 358 020 000 лв. с ДДС;

ОБЕДИНЕНИЕ „ШИПЧЕНСКИ ПРОХОД“, в което са: „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД И „АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД - 359 610 000 лв. с ДДС;

ДЗЗД „Тунел Шипка“, с участници: „ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ“ АД, „ВИА КОНСТРУКТ ГРУП“ ЕООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД – 376 920 437,02 лв. с ДДС;

Обединение „ГЕОПЪТ ШИПКА“, с участници: „Геострой“ АД и „Пътстрой - 92“ АД - 417 513 264 лв. с ДДС.
Работата на тръжната комисия по оценка на офертите продължава.

Оттам насетне АПИ не е обявявала публично нито класиране, нито избран победител в тръжната процедура. Всичките цени са над прогнозния бюджет, но и проектът никак не е лесен за изпълнение.

"Проблемът е, че след като се смени властта няма единен център на властта и вече не е ясно на кой колко. Затова строителите започват да се ритат по кокалчетата", коментира ситуацията източник, запознат с практиките в пътното строителство у нас.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът е предложен от АПИ да бъде включен за финансиране по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

doganERdogan

21.07 2021 в 23:30

Хидрострой е на ТИМ , плащат си и заплашват.. никой не ги споменава напоследък, иншаалах!

2602

4

Г-н Колев

21.07 2021 в 13:02

Като чета за лапачницата с обществените поръчки на ГЕРБ се питам как въобще все още имаме достъп до еврофондовете?!

2000

3

Shipka

21.07 2021 в 00:03

Метанов, решението за избор на изпълнител на тунела Шипка е от 14 юли и е публикувано в сайта на АПИ. Просто трябваше да влезете и да го видите. Процедурата е от 2019 година и няма нищо тайно в нея. Освен това, според Медияпул точно заради тунела Шипка е сменено ръководството на АПИ, назначено от самата калинка на радев комитова.

Източници на Mediapool от пътната агенция разкриха, че истинската причина за смяната на ръководството на АПИ е, че са излезли с решение за избора на строител на тунела под Шипка, като са препотвърдили решението на комисията, назначена от времето на ГЕРБ, което излезе в навечерието на парламентарните избори през април. Така за изпълнител на обекта е избран ДЗЗД "Консорциум ПСВТ". Второ остана обединението "Шипченски проход", в което влизат "Трейс Груп Холд" АД . Неофициално се твърди, че съветник на президента е разпоредил да се промени класирането

https://www.mediapool.bg/shefat-na-api-sprya-nekachestvenite-remonti-i-go-uvolniha-news324366.html


3010

2

alabalaa

20.07 2021 в 21:02

Да дойде Мъск да го прокопае за една седмица!