Италия и Испания с понижени рейтинги

Александра Маркарян 27 януари 2012 в 22:23 4208 1

Рейтингова агенция Fitch  Снимка: ЕРА/БГНЕС
Рейтингова агенция Fitch Снимка: ЕРА/БГНЕС
Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на пет страни от еврозоната: Италия, Испания, Белгия, Кипър и Словения. Съобщението за взетото на 27 януари решение беше публикувано на сайта на агенцията. След понижението оценките са: Белгия - понижение с една степен - от АА+ на АА; Испания - понижение с две степени от АА- на А; Италия - понижение с две степени - от А+ на А-; Словения - понижение с две степени - от АА- на А; Кипър - понижение с една степен - от ВВВ- на ВВВ. Агенцията понижи на негативна и перспективата за Ирландия, но оценката й остава ВВВ+. Като причини за решението се посочват влошаването на обстановката на пазарите и на икономическата перспектива, както и липсата на мерки срещу дълговата криза в еврозоната. Оцеляването на икономиката на Италия се смята за критично важно за запазването на еврозоната. Ако финансовата криза в страната се задълбочи, спасяването й би било непосилно за еврозоната. Италианският премиер Марио Монти заяви в коментар за решението на Fitch, че това го е "откъснало от спокойствието". В интервю за италианска телевизия той заяви:
Те сигнализират за неща, които на практика не са нови. Например, че Италия има много висок външен дълг като процент от БВП. Сигнализират още, че начинът, по който се управлява еврозоната като цяло не е съвършен - нещо, което ние също знаехме.
Преди две седмици Standard&Poor's-S&P понижи рейтингите на девет държави, сред които Франция и Австрия, които загубиха най-високия рейтинг от ААА. Германия и Холандия запазиха рейтингите си.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!