6000 компании не са одобрени за финансиране, оценяват ги повторно

Над 400 млн. лева вече са дадени на бизнеса у нас заради пандемията

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2020 в 14:31 1390 0

Над 400 млн. лева са отпуснати на бизнеса заради тежките последици от коронавирусната пандемия, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Антикризисните мерки по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 са в размер на 200 млн. лв., които са безвъзмездни средства.

"Същевременно на разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие. "Най- важното е да достигат бързо парите до малкия и средния бизнес", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на икономиката обясни, че по процедурата, финансирана по ОПИК - за безвъзмездни средства за микропредприятия, са разплатени над 173 млн. лв.

"Издал съм заповед компаниите, които не успяха да получат финансиране при първата оценка, това са 6000 компании, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства", каза още той и добави, че по този начин ще може да бъде усвоена подкрепа за общо 52 млн. лв.

По думите му е в ход и другата процедура по ОПИК за подкрепа на средните предприятия с безвъзмездни средства, като до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до средния бизнес.

"Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим. Те са на обща стойност 150 млн. лева и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидността на "големите малки компании" с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията", обясни Лъчезар Борисов. 

Той каза, че се ускорява максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие.

По двете гаранционни програми на банката вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. По първата програма, която е за подкрепа на бизнеса, общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв., допълни икономическият министър. 

"Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи предприятия. По втората програма - за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души", заяви Лъчезар Борисов. 

Инвестициите у нас 

От началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани общо 25 проекта, с планиран обем на инвестициите близо 750 млн. лв. и над 3600 нови работни места.

Икономическият министър съобщи и за нова инвестиция в София за 23 млн. лв. на глобален гигант, чието производство достига до целия свят.

"Инвестицията е технологична и има социален ефект – заводът поддържа над 570 работници в много добра среда за работа при високи хигиенни условия от гледна точка на епидемията", заяви Лъчезар Борисов.

Той добави, че в момента се работи и по други две нови инвестиции, едната от които е за 80 млн. евро в първата фаза на развитие.