14 лева за шезлонг и чадър на Централния плаж в Бургас, 16 лева на Харманите

OFFNews 14 ноември 2018 в 14:20 8791 0

Плажове „Бургас-централен“ и „Созопол-Харманите“ ще имат нови концесионери, реши правителството. 

Концесионер на централният бургаски плаж ще е досегашният му наемател - "Булгариен директ райзен" ЕООД. я е собственост на Димитър Караненов и стопанисва и петзвездния хотел "Приморец". Фирмата трябва да направи инвестиции за 118 000 лев за поддръжка на чистотата на плажа. Чадър и шезлонг в платената зона на плажа ще струват по 7 лева. За сравнение, тази година те струваха 5 и 7 лева. 

По отношение на плажа „Бургас-централен“ за срока на концесията се предвижда да бъдат направени инвестиции за санитарно-хигиенна поддръжка в размер на 118 921 лв. В зоната за платени плажни принадлежности цената за 1 бр. чадър и за 1 бр. шезлонг ще бъде по 7 лв.

Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 7% или 297 560 лв. без ДДС, съобщава правителствената пресслужба.

Концесията на плаж Харманите-Созопол бе спечелена от „Ауто фактор“ ЕООД, която държи и други концесии на плажове.

Инвестициите за срока на концесията са в размер на 343 138 лв. В зоната за платени плажни принадлежности цената за чадър и шезлонг ще бъде по 8 лв. с ДДС. Досега комплектът струваше 12 лева - с 4 лева по-евтино. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от МС Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 8% без ДДС или 227 282 лв. без ДДС.

"Ауто фактор" е собственост на Кирил Спасов и "Финанс фактор" ЕООД, която, от своя страна, е собственост на Радостин Бързанов.

Поради липса на оферти правителството прекрати процедурата по предоставяне на концесия на плажа в Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови