Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В УЕФА работят по скъсване на договора с “Газпром”

OFFNews 25 февруари 2022 в 20:42 4369 0

Ръководството на европейската футболна централа УЕФА провежда консултации с юристи за прекратяване на договора с руската държавна компания “Газпром”, информира BBC. Причината е войната, която Русия поведе срещу Украйна.

През миналата година УЕФА и “Газпром” подновиха договора за спонсорство на Шампионската лига. Руската компания е била вече спонсор на Евро 2020 и Евро 2024. Новината за предстоящото решение идва в деня, в който от УЕФА отнеха от Санкт Петербург в полза на Париж домакинстото на финала на Шампионската лига. Той трябваше да се проведе на “Газпром Арена” в родния град на руския президент Владимир Путин, наредил инвазията в съседната страна.

През деня от германския Шалке 04 обявиха, че ще махнат от фланелките си логото на “Газпром”. От Манчестър Юнайтед пък прекратиха сътрудничеството си с руската авиокомпания “Аерофлот”, като от това клубът ще загуби 40 милиона евро.

“В светлината на събитията в Украйна ние прекратихме спонсорските права на “Аерофлот”. Изразяваме своята загриженост и обезпокоеност на нашите фенове от цял свят и изразяваме съчувствие и подкрепа на пострадалите”, се казва в изявление на Манчестър Юнайтед.

Един от най-силните гласове в подкрепа на Украйна от света на футбола дойде от далечна Бразилия. Лично Краля на футбола Пеле призова за мир и изрази солидарност с народа на Украйна.

“Годините си минават, но малко неща са се променили от времената, когато бях дете. Трагедиите, които вече сме преживели, трябваше да ни научат да построим по-мирен свят. Моля се на Бог мирът, свободата и любовта да възтържествуват”, написа Пеле в Туитър.

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) пък призова всички световни спортни федерации да намерят друго място или да отменят свои състезания и шампионати, планирани за провеждане в Русия или Беларус. Причината - нарушаването на олимпийското примирие, което започва 7 дни преди и 7 дни след олимпийските игри. От МОК призоваха също да не се издига флагът и да не се изпълнява химнът на двете държави на международни състезания.

Едно от най-значимите състезания, които вече станаха жертва на новата политика на изолация на Русия, стана шахматната олимпиада и конгресът на ФИДЕ, които трябваше да се проведат в края на юли и началото на август в Москва.

В професионалния бокс също обсъждат санкции срещу Русия според силите си. Президентът на една от водещите федерации - Световната боксова организация (WBO), Пако Валкарсел заяви, че руските боксьори ще бъдат извадени от рейтинга, а в Русия няма да се провеждат събития докато продължава инвазията в Украйна.

“Може да сте леви, десни, социалисти, про- и антиамериканци, но да подкрепяш Путин - това е недопустимо”, написа Валкарсел.

Легендарният бивш украински профибоксьор в тежката дивизия Владимир Кличко призова хората по света да вдигнат глас в подкрепа на страната му.

“Всеки може да направи нещо, да се мобилизира, да организира протест. Направете така, че гласът ви да бъде чут. Кажете ясно и силно, че международното право и демокрацията се намират под заплаха. Тази война против моята страна е резултат не само от безумието на един човек, но и резултат от дългогодишната слабост на западните демокрации”, каза Кличко, който в момента е в Киев до брат си Виталий, кмет на украинската столица.

Спортистите от Русия също не останаха безучастни към случващото се в съседната държава. Много ефектен жест направи тенисистът Андрей Рубльов след класирането си на финала на турнира в Дубай.

"Не на войната, моля", написа тенисистът с маркер върху камерата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews