УЕФА дава 19,2 млн. евро за Балканската лига в бивша Югославия

Идеята има своите големи футболни и политически плюсове и минуси

OFFNEWS 13 декември 2016 в 13:30 18266 0

Според сръбския вестник Novosti, УЕФА ще отпусне 19,2 млн. евро за бюджет на бъдещата Балканска лига. По 800 000 евро ще получи всеки от 24-те участника в турнира, който се планира да започне през 2018 г.

На среща в Загреб е било договорено с парите от УЕФА да се стимулира участието на отборите, а отделно от това да се формират приходи от реклама, тв права и продажба на билети.

Планира се да има още две огледални регионални лиги – за юноши и за жени.

Идеята за подобен турнир отлежава от доста години, но бе официализирана преди няколко дни. Става дума за 24 отбора от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора и Македония. Там са всички местни грандове: Цървена звезда, Динамо Загреб, Партизан, Хайдук, Железничар, Сараево, Олимпия, Марибор, Войводина, Вардар, както и по-малки клубове като Чукарички (Белград) и Младост (Подгорица).

Проектът бе представен на босовете на УЕФА с 30-минутна презентация на директора на първенствата в Македонската футболна федерация Васко Дойчиновски. Турнирът ще се провежда по модела на Шампионскатата лига и Лига Европа. В началото отборите ще бъдат разделени на 6 групи с по 4 тима във всяка, а през пролетта ще има плейофи. Все още не ясно откъде ще почнат елиминациите – от 1/8 или ¼-финалите.

Организаторите на турнира се надяват, че на победителя в турнира ще се гарантира място в груповата фаза на Шампионската лига, а финалистът ще получи право на участие в Лига Европа. Официален отговор от УЕФА все още няма.

Планира се новият турнир да стартира през есента на 2018 година.

Пред положителния отговор на УЕФА стоят редица препятствия – създаването на прецедент с регионален турнир, който може да провокира подобни искания в Южна Европа, Скандинавия или Прибалтика. Незарасналите рани от войните в бивша Югославия, който са любим повод за провокации и побоища на ултрасите на грандовете от Белград, Загреб и Сараево. Трябва да се отбележи, че все още мачовете на националните отбори на Сърбия и Хърватия се играят без право на гостуваща публика с цел избягване на сбъсъци.

Освен това клубовете от бивша Югославия демонстрират пренебрежително отношение към федерациите на България, Румъния, Гърция, Албания и Турция, които имат своите позиции в УЕФА и едва ли ще имат огромно желание да подкрепят подобен проект.

Появиха се и първите отрицателни коментари на някои от клубовете.

Председателят на Партизан (Белград) Милорад Вучелич заяви, че предпочита да се развива футбола в Сърбия. "Страната ни е голяма, колкото е и аз предпочитам да се вдигне нивото на футбола в Ниш и Крушевац, отколкото да играем с Марибор и Широки Брег. Не искам да развиваме футбола в съседните републики в ущърб на нашите клубове и градове, както става с баскетбола", каза Вучелич пред b92. 

В подобен тон бе изявлението на Динамо Загреб. "Можем само да кажем, че приоритет за Динамо е хърватското първенство. Що се отнася до идеята цитирана в медиите след срещата на отделните федерации, то не ни интересува проект, който е ограничен само в рамките на бившата държава", се казва в становището на най-популярния и успешен хърватски клуб.

Все пак на Балканите има подобни спортни турнири, които се провеждат с успех. Това са два баскетболни турнира. Първият е Адриатическата лига, който започна с най-големите клубове в рамките на бивша Югославия, но след това се отвори и за другите страни от региона. След това възникна още един турнир, чиито инициатор бе тогавашният президент на БК Черно море (Варна) Асен Христов. В Балканската лига участват отбори, които не са успели да се класират за Евролигата и ЕвроКъп (бившият УЛЕБ) и така трупат международни мачове на регионално ниво. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews