Ще изгори ли мястото на Дунав в Европа заради ЦСКА-София?

Брилянтен анализ от Русе как се стигна до най-голямата каша в българския футбол

OFFNews 05 юни 2017 в 08:05 5943 1

Феновете на Дунав се радваха на един невероятен сезон, в който новакът успя да стигне място в евротурнирите с най-ниския бюджет в елита. Сега обаче отборът им може да загуби в канцелариите на БФС извоюваното на терена. Сайтът на феновете dunavfans.org пусна брилянтна юридическа статия как се стигна до кашата. Препечатваме я без редакция.

През сезон 2016/2017 Дунав завърши на четвърто място в „Първа лига “ и това при определени обстоятелства дава възможности на „драконите“ да участват в клубните турнири на УЕФА. Обстоятелствата са следните:

1.) Отбор, който е заел европейска квота в първенството да спечели Купата на България. Тогава четвъртият отбор (Дунав) получава право да играе последен бараж със седмия (Верея). В случая това не е опция, защото отбор от по-долните части на класирането (Ботев Пд) победи такъв заел европейска квота в първенството (Лудогорец). В този случай Ботев Пловдив взима директно място в Европа, а третият отбор (Левски) трябва да играе бараж.

2.) Някой от отборите спечелили право на участие в Лига Европа не получи лиценз. Именно такъв е казусът с ЦСКА-София, който ще разясним надълго и нашироко по максимално достъпен начин в рамките на тази статия.

Да започнем с предисторията

Заради множество необслужвани дългове ПФК ЦСКА изгуби своя лиценз след края на сезон 2014/2015 и през 2015/2016 трябваше да се подвизава в Югозападната „В“ група. За да може да се завърне обратно в тогавашната „Б“ група, клубът трябваше да получи професионален лиценз.

Това обаче нямаше как да се случи без да се изпълнят условията на многобройните кредитори. В крайна сметка ръководството на ЦСКА предпочете друга схема, надявайки се да избегне плащането на дълговете.

За целта Литекс-Ловеч, който не завърши сезон 2015/2016 в „А“ група измести седалището си в София и промени името си на ЦСКА-София. Операцията е добре документирана и проследима в подробности в търговския регистър.

През сезон 2016/2017 бившият вече Литекс-Ловеч и настоящ ЦСКА-София трябваше да започне сезона в състава на „Б“ група поради изпадането си от елитната дивизия предния сезон.

Какво се случи, за да може ЦСКА-София (Литекс-Ловеч) да участва в „Първа лига“ през сезон 2016/2017, вместо в по-долната група?

Съзнавайки перспективата за втора поредна година шампионатът да остане без отбор, назоваващ се като един от двата исторически по-големи клуба (ЦСКА и Левски) в България с всички финансови последствия за излъчването на шампионата, които би довело това, БФС започна работа по нов формат, който да „рестартира“ шампионатът.

Практически промяната се състоеше в това всички професионални клубове да дадат позволение на БФС да бъде нарушена наредбата за първенствата и турнирите за сезон 2016/2017, в която вече бяха описани други правила и формат на шампионат.

С мнозинство от всички професионални клубове беше прието да бъде направено ново първенство, в което постиженията по спортен път нямат значение и всеки, който отговаря на определени финансови условия може да кандидатства. На такъв принцип в новата лига влязоха отборите на Локомотив ГО (3-и в Б група), Верея (8-и в Б група) и Нефтохимик (12-и в Б група).

По същия принцип други отбори прескочиха от „А“ областна дивизия директно във „Втора лига“ – Локомотив Сф, а Левски Карлово от „В“ група във „Втора лига“. След като вече беше дадена светлина от всички клубове за нарушаване на наредбата за първенствата и турнирите 2016/2017, дойде ред и за същинската и най-важна част на операцията – приемането на бившия Литекс-Ловеч, сега ЦСКА-София, отново в редиците на Първа лига.

Куриозно, въпреки твърденията, че шампионатът се рестартира, се изигра баражът по старата наредба между Монтана и Поморие. Оригинално, той беше залегнал в старата наредба за Първенствата и турнири за определяне на последната квота в бившата „А“ група.

По този начин в един момент се оказа, че се играе бараж за несъществуваща вече дивизия, а загубилият го (Поморие) нямаше да получи право да се състезава в новата Първа лига въпреки твърденията, че става дума за ново първенство. В реалността обаче, новата структура стъпи на много от старите правила и обосноваваше с тях някои свои решения като например инфраструктурните критерии, които пратиха пет отбора да домакинстват на чужди стадиони.

В един момент се получи объркване, защото на практика изцяло „новата“ дивизия стъпваше върху иначе отречената и анулирана стара нормативна база по едни казуси, а по други като вкарването на отбори, които нямат право, се обосноваваше с факта, че говорим за изцяло ново първенство.

Разказваме всичко това, за да може дори и незапознатите в детайли да добият бегла представа за дълбочината на казуса и предисторията му, кореняща се в събитията отпреди една година. Бихме желали да припомним, че феновете на Дунав бяха единствените, които гласуваха против новия формат по време на дискусионните фокус групи между БФС и представители на привърженици от цяла страна.

Представители, които не беше напълно ясно какъв точно мандат имат от своите организации, за да гласуват по съответния „правилен“ начин и след това „целокупната подкрепа“ на фенове и ръководители да бъде използвана като аргумент за създаване на новото формирование „Първа лига“.

Но какъв е проблемът с ЦСКА-София?

Според правилника за статута на ФК в системата на БФС (член 31, алинея 2) ФК се допуска до лицензиране ако е бил член на БФС и е участвал в първенствата и турнирите както следва:

за лиценз за „А“ група (Първа лига) – най-малко 3 години;
за лиценз за „Б“ група (Втора лига) – най-малко 2 години;

В същия член, но алинея 3 се казва също така: „Съществени промени в правната форма на клуба, като:

а) промяна на седалище – в населено място извън територията на областта, съгласно административно-териториалното деление на страната;

б) промяна на име – без запазване на връзка със съществуващото;

в) промяна в основните клубни цветове;

г) продажба на акции/дялове между отделни клубове, с което може да се получи несъстезателно предимство за тях; по време на съответния период по ал. 2, се смятат за прекъсване на членството. В тези случаи клубът не се допуска до участие в лицензионната процедура, съответно полученият лиценз се отнема.“

В този случай обаче, „армейците“ имат пълното основание да твърдят, че Литекс-Ловеч е бил член на БФС над описаните в алинея 2 срокове и следователно тези текстове не важат за тях, което и в действителност е така според така написания правилник.

УЕФА е на различно мнение

В същото време, УЕФА има малко по-различно тълкуване на нещата. Според европейската централа, т.нар. „тригодишно правило“ е ключова част от регулациите за лицензиране и финансов феърплей.

„В следствие на това правило, на клубовете не се позволява да изменят своето име, седалище и юридическа структура, за да получат лиценз, като по този начин просто изчистят баланса си и се освободят от задължения към кредитори като ги пренасочват към нова структура, която потенциално може да обяви фалит и по този начин да наруши интересите на кредиторите.

Всяка такава промяна в легалната структура се приема за прекъсване на членството в рамките на асоциация, която е член на УЕФА (бел. ред. – в случая БФС) и като следствие трябва да изминат три години преди съответният клуб да може да кандидатства пред УЕФА за нов лиценз. В своята същност, това правило е направено с цел да се избегне манипулиране на лицензионната система. „

В конкретния случай с ЦСКА-София, УЕФА приема, че промяната на името на Литекс-Ловеч на ЦСКА-София и седалището от Ловеч в София, докато в същото време старото дружество ПФК ЦСКА обявява фалит, е именно опит за избягване на отговорност пред кредиторите и зануляване на балансите по нечестен път.

Централата счита, че променяйки името си на ЦСКА, пък било то и с наставката „-София“, Литекс-Ловеч губи правата си, държащи се от старата легална форма на предприятието и няма право да претендира повече за лиценз, приравнявайки се с чисто нов клуб.

Според УЕФА също така са налице и безспорни доказателства, че Литекс-Ловеч експлоатира умишлено бранда на стария ЦСКА, който е във фалит, а в същото време за административни и юридически цели, когато това е изгодно, твърди, че е преименуван Литекс-Ловеч, за да избегне съдебно преследване на акумулираните дългове от старото дружество.

В същото време БФС не прилага „тригодишното правило“ и иска изключение от правилата за лицензиране за ЦСКА-София, което е отказано от страна на УЕФА. Нещо повече – като член на УЕФА, БФС е задължен да изпълнява в пълнота и незабавно решенията на централата, както и да използва правилата на УЕФА при лицензиране. Такова положение е залегнало и в член 71, алинея 3 в Устава на БФС.

Обжалване на ЦСКА-София

Решението на УЕФА се обжалва от ЦСКА-София пред спортния трибунал в Лозана – КАС, изисквайки бърза процедура. Въпреки това, действието на решението на УЕФА остава в сила до произнасяне на КАС, тъй като има формата на санкция, нищо че не се води дисциплинарна процедура.

Тази презумпция влиза в колизия с изразените вчера твърдения от страна на БФС, че ЦСКА-София все още се води участник в Лига Европа, което не е истина. Според юристи такава теза е напълно абсурдна, защото това, което се обжалва е отказ от изключение от правилата.

Няма как да се добие право на това изключение само чрез обжалване, защото това би значело, че изключението всъщност е автоматично полагащо се и замества правилото. В юридически смисъл такова твърдение е пълен нонсенс, твърдят юристите, с които се свързахме за консултация по казуса.

Спорен бараж

Базирайки се на изначално грешната презумпция, че обжалването на ЦСКА-София спира изпълнението на решението на УЕФА, БФС аргументира назначаването на бараж между Левски и Верея, твърдейки, че ЦСКА-София все още има валидна квота за Лига Европа.

В същото време, от Левски София твърдят, че това не е така и Дунав трябва да играе срещу Верея по силата на това, че ЦСКА-София няма право да играе в клубните турнири. В случая по-силният аргумент на БФС е не, че тече обжалване на „армейците“, а това, че до края на шампионата се гледа кой е добил право на участие, а чак след края на първенството се установява кои отбори имат лиценз и кои не.

В такъв случай при отнемане на лиценз на ЦСКА-София, неговото място трябва да се заеме директно от Дунав. От Левски контрират, че има валидно решение на УЕФА, което подлежи на незабавно изпълнение, а УЕФА е по-висшестоящ орган и международните правила имат превес над местните и СТК не може да вземе изолирано решението, позовавайки се само на своите правила.

В същото време установяването на това кой има лиценз не е след края на шампионата, а в рамките на сроковете по лицензиране – т.е. до 31 май. Решението на УЕФА по казуса означава, че ЦСКА-София участва неправомерно и в родния шампионат, което от своя страна би следвало да води до това Дунав да заеме третото място за сезон 2016/2017.

Казусът от гледна точка на Дунав

Ръководството на Дунав вече изрази позиция, поздравявайки БФС за спазването на правилата и изтъквайки, че централата е показала непримиримост пред натиска на други клубове (вероятно визирайки Левски). В същото време в писмото не се посочват повече факти и разсъждения защо ръководството на „драконите“ смята това решение на и без това достатъчно объркания казус за единствено правилно и вярно.

В същото време утре (б.а. днес), 5 юни БФС, трябва да предаде в УЕФА окончателния списък с участващи отбори в евротурнирите. Ако наистина за БФС ЦСКА-София е редовен участник в Лига Европа до произнасяне на КАС и включи в списъка софиянци, а не Дунав въпреки забраната от УЕФА, то има риск по този начин да се анулира това място.

В такъв случай само от УЕФА ще зависи дали да допусне заместващ отбор (в случая Дунав) до турнирите, или не. Причината е, че от БФС се изисква да подаде в срок редовни и годни за участие клубове.

Ако не го стори, квотата на нередовния участник се анулира и е въпрос единствено на добро желание да се попълни с друг отбор от същата държава. Ако се съблюдават правилата, утре БФС трябва да заяви Дунав, а не ЦСКА-София в списъка за участие в турнирите.

Ако това не се случи, шансовете за участие на русенци се стопяват драстично. При всички положения клубът зависи в момента преди всичко от решение на БФС и не владее съдбата си в свои ръце, както би бил случаят при евентуален бараж.

Всъщност, дори и тогава щеше да има много неясноти до последно. Например, в момента не се знае нищо относно лицензите, тъй като лицензионната комисия не спази задължението си да анонсира кои кои клубове получават лиценз до 31 май. Това от своя страна буди съмнение, че нещо не е съвсем наред и с други клубове, което би объркало още целия казус и схема, по която се провежда шампионатът.

Каква е процедурата пред КАС?

Нормалното развитие на процедурата в КАС изисква между 6 и 12 месеца. Предвидена е клауза, в която ако двете страни са съгласни, може да се стигне до бърза процедура, която трае няколко седмици. От ЦСКА-София вече са изявили такова желание, а от УЕФА най-вероятно ще откликнат, но в никакъв случай няма как да се развие преди окончателното потвърждение на евроучастниците от страна на БФС на 5 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови